Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2023

Η συντήρηση του βοτσαλωτού δαπέδου του Μικρού Θεάτρου της Αμβρακίας



Στο πλαίσιο του έργου ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου του Μικρού Θεάτρου της Αμβρακίας που υλοποιήθηκε από τη Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας ολοκληρώνεται το Δεκέμβριο του 2023 η συντήρηση του αρχαίου βοτσαλωτού δαπέδου που κοσμεί το κεντρικό τμήμα του βόρειου κυκλικού χώρου του λουτρού.

Το βοτσαλωτό


Αποτελείται από μικρά λευκά, φαιοκίτρινα και σκουρόχρωμα ποταμίσια βότσαλα, που απεικονίζουν σκηνές οι οποίες σχετίζονται με το υγρό στοιχείο. Η διακόσμηση περιλαμβάνει τρέχουσα σπείρα που οριοθετεί την παράσταση, στην οποία απεικονίζονται σκηνές ερωτιδέων που παίζουν διάφορα παιχνίδια με κύκνους, ερωτιδέας που ιππεύει δελφίνι, κύκνος που πετά, ψάρια, υδρόβια πτηνά και ένα χταπόδι.







Η συντήρησή του

Τον Οκτώβριο του 2018 εφαρμόστηκαν τα πρώτα σωστικά μέτρα όπως ξηρός καθαρισμός και απομάκρυνση των χωμάτινων επικαθήσεων με μαλακές βούρτσες, συλλογή των αποκολλημένων βοτσάλων, αρίθμηση και φύλαξη, προστερέωση χαλαρών τμημάτων με τη χρήση ασθενούς κονιάματος με βάση τη φυσική υδραυλική άσβεστο. Μετά την εφαρμογή των ανωτέρω μέτρων πραγματοποιήθηκε σχεδιαστική, τοπογραφική και φωτογραφική αποτύπωση του βοτσαλωτού.

Το χρονικό διάστημα από τον Ιούλιο έως και το Νοέμβριο του 2023 εφαρμόστηκαν από τους συντηρητές αρχαιοτήτων της ΕΦΑ Άρτας Υψηλό Κωνσταντίνο, Καραφέρη Ελένη, Μπασιάκου Ελεωνόρα και Γκιόκα Κατερίνα, όλες οι προβλεπόμενες από την εγκεκριμένη μελέτη «ΜΕΛΕΤΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΒΟΤΣΑΛΩΤΟΥ ΔΑΠΕΔΟΥ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΑΜΒΡΑΚΙΑΣ, Π.Ε ΑΡΤΑΣ» εργασίες όπως μηχανικός καθαρισμός με αφιονισμένο νερό , νυστέρια και χρήση οδοντιατρικών εργαλείων καθώς και χημικός καθαρισμός με χρήση υπεροξειδίου του υδρογόνου και επίθεμα καρβοξυλομεθυλοκυτταρίνης (CMC). η πλήρωση των απωλειών έγινε με ουδέτερο κονίαμα από άμμο , υδράσβεστο NHL 3,5 , θηραϊκή γη και κεραμάλευρο. Στερεωτικές εργασίες και ενέματα με φυσική υδραυλική άσβεστου NHL3.5 έγιναν σε όλη την έκταση του βοτσαλωτού οπού απαιτούταν. Περιμετρικά του δαπέδου, στην ελεύθερη ζώνη πλάτους 1,24μ. η οποία περιβάλλει το βοτσαλωτό, δημιουργήθηκε στεφάνη πλάτους 30 εκ. από ουδέτερο κονίαμα αποκατάστασης τόσο για την πλήρωση των απωλειών όσο και για τη συγκράτησή του. Το υπόλοιπο τμήμα της ζώνης διαμορφώθηκε κατάλληλα ώστε να λειτουργεί αποστραγγιστικά για το χώρο.









Το τρέχον διάστημα πραγματοποιούνται εργασίες τοποθέτησης στεγάστρου τόσο για την προστασία όσο και την ανάδειξη του βοτσαλωτού.

Πηγή: Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας
 
ΠΗΓΗ anaskafi

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου