Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2023

Νέος τουρκικός όρος για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ: Αναγνώριση της Παλαιστίνης και δίκη Νετανιάχου στη Χάγη, ζητά ο Μπαχτσελί


Η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ εξαρτάται από την αναγνώριση της Παλαιστίνης, είπε σήμερα ο κυβερνητικός εταίρος του ΕρντογάνΝτεβλέτ Μπαχτσελί.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Τουρκγκιούν, φίλα προσκείμενη στο MHP, ο υπερεθνικιστής Μπαχτσελί δήλωσε ότι το κόμμα θα αποδεχόταν την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, εφόσον ο οργανισμός αναγνώριζε το ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, το Ισραήλ κατέβαλε αποζημιώσεις και παραπέμπονταν σε δίκη ο Νετανιάχου στη Χάγη.

«Φυσικά, είμαστε διστακτικοί απέναντι στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Η προσβολή του βιβλίου μας (του Κορανίου) και η καταπίεση των μουσουλμάνων είναι το ίδιο για εμάς. Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε σε όσους περιμένουν την ένταξη της Σουηδίας τις ευθύνες τους όσον αφορά τη σύγκρουση στην Παλαιστίνη», δήλωσε ο επικεφαλής του ΜΗΡ, εξηγώντας στη συνέχεια τους όρους για να ψηφίσει ‘ναι’ στην τουρκική βουλή.

«Αν επιτευχθεί μια διαρκής ειρήνη μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης, αν αναγνωριστεί ένα ανεξάρτητο και εδαφικά ενιαίο παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ εντός των συνόρων του 1967, αν το Ισραήλ συμφωνήσει να καταβάλει αποζημίωση, αν ανοίξει ο δρόμος για να δικαστεί ο Νετανιάχου στη Χάγη, τότε θα πούμε ‘ναι’ στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ», είπε ο Μπαχτσελί.

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υπέγραψε το πρωτόκολλο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και το έστειλε προς ψήφιση στο κοινοβούλιο τον προηγούμενο μήνα.

Δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί πότε το κοινοβούλιο θα ψηφίσει επί της πρότασης.

Δεδομένου ότι το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ερντογάν διαθέτει 263 κοινοβουλευτικές έδρες από τις 600, η επικύρωση της αίτησης της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ θα απαιτήσει την υποστήριξη κι άλλων κομμάτων για να εξασφαλίσει την πλειοψηφία, σε περίπτωση που η αντιπολίτευση καταψηφίσει.

ΠΗΓΗ https://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου