Σάββατο 9 Μαρτίου 2024

Το μυστηριώδες ιρανικό πλοίο που βοηθά στις επιθέσεις των Χούθι


Εξωτερικά μοιάζει σαν ένα πλοίο μεταφοράς ξηρού φορτίου. Ωστόσο οι κινήσεις του δημιουργούν ερωτήματα. Η συσχέτιση των επιθέσεων κατά πλοίων με την παρουσία του στην περιοχή.

Ένα μυστηριώδες ιρανικό σκάφος στον Κόλπο του Άντεν βρίσκεται στο στόχαστρο εμπειρογνωμόνων της ναυτιλίας που ανησυχούν βοηθά τους αντάρτες Χούθι να στοχεύσουν πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.

Το Behshad, το οποίο εξωτερικά μοιάζει με ένα τυπικό φορτηγό μεταφοράς ξηρού φορτίου, κινήθηκε τον Ιανουάριο ακριβώς τη στιγμή που οι επιθέσεις σε πλοία αυξήθηκαν στη ζωτικής σημασίας πλωτή οδό ανοιχτά της Υεμένης.

Έκτοτε ακολούθησε μια ανορθόδοξη, αργή και ελικοειδή πορεία γύρω από αυτά τα νερά κοντά στην είσοδο της Ερυθράς Θάλασσας. Οι ειδικοί παρατήρησαν επίσης μείωση των επιθέσεων των Χούτι κατά τη διάρκεια μιας περιόδου τον περασμένο μήνα που το Behshad ήταν φαινομενικά εκτός δράσης.

Ο Jon Gahagan, πρόεδρος της ειδικής για τους θαλάσσιους κινδύνους Sedna Global, είπε ότι για ένα υποτιθέμενο φορτηγό πλοίο, η συμπεριφορά του Behshad, νηολογημένο και με σημαία του Ιράν, είναι «εξαιρετικά ασυνήθιστη».

«Τίθενται όντως μεγάλα ερωτήματα σχετικά με τον ρόλο του στην τρέχουσα κρίση», είπε σχετικά με τις κινήσεις του και τη σύνδεση με τις επιθέσεις. «Αν δεν παρέχει στο καθεστώς των Χούθι πληροφορίες σχετικά με τις κινήσεις των σκαφών, τότε τι κάνει;»

Οι ανησυχίες ότι το Behshad εμπλέκεται στην παροχή πληροφοριών στόχευσης στους Χούθι έχουν αυξηθεί μετά την επίθεση αυτή την εβδομάδα στο True Confidence με θύματα τρία μέλη του πληρώματος του πλοίου.  Το Behshad ήταν 43 ναυτικά μίλια μακριά όταν χτυπήθηκε το True Confidence. Μετά από αυτή την επίθεση ακολούθησαν άλλες έξι στον Κόλπο του Άντεν ή στην είσοδο της Ερυθράς Θάλασσας σε διάστημα μόλις 15 ημερών.

Οι ειδικοί επισημαίνουν επίσης μια παύση στη συχνότητα των επιθέσεων των Χούθι τον Φεβρουάριο μετά από μια κυβερνοεπίθεση κατά του Behshad για την οποία έγγραψε το αμερικανικό NBC News. Δεδομένα από τον ιστότοπο παρακολούθησης σκαφών MarineTraffic από εκείνη την περίοδο δείχνουν ότι το πλοίο πέρασε περισσότερες από δύο εβδομάδες μακριά από την κανονική περιοχή πλεύσης.

Ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, Γκραντ Σαπς, τον περασμένο μήνα τόνισε τις ανησυχίες σχετικά με τα ιρανικά πλοία που κινούνται στα ανοιχτά της Υεμένης. «Όλος ο κόσμος πρέπει να συνεχίσει να ασκεί πίεση στο Ιράν να σταματήσει αυτή τη συμπεριφορά», είπε στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Το Behshad είναι νηολογημένο ως ένα συνηθισμένο φορτηγό ξηρού φορτίου χύδην και εξωτερικά μοιάζει με οποιοδήποτε από τα χιλιάδες τέτοια σκάφη που ταξιδεύουν στους ωκεανούς. Ωστόσο, ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε σε ένα κανάλι Telegram που συνδέεται με τον ιρανικό στρατό τον περασμένο μήνα, στα αγγλικά, περιέγραψε το σκάφος ως «πλωτό οπλοστάσιο» και επέμεινε ότι είχε ρόλο στην καταπολέμηση της πειρατείας. Το βίντεο, το οποίο δεν αντιμετώπιζε την αντίφαση μεταξύ της παρουσίασης του Behshad ως εμπορικού πλοίου και του στρατηγικού του ρόλου, περιείχε μια προειδοποίηση κατά της επίθεσης εναντίον του.

Μια φωνή που συνοδεύονταν από εικόνες τόσο του Behshad όσο και των αμερικανικών αεροπλανοφόρων ανέφερε: «Όσοι εμπλέκονται σε τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον του Behshad ή παρόμοιων πλοίων θέτουν σε κίνδυνο τις διεθνείς θαλάσσιες διαδρομές, την ασφάλεια και αναλαμβάνουν την παγκόσμια ευθύνη για πιθανούς μελλοντικούς διεθνείς κινδύνους».

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν κατηγορήσει το Ιράν ότι παρέχει «τακτικές πληροφορίες» στους Χούθι. Ιρανοί αξιωματούχοι έχουν απορρίψει τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ ότι η Τεχεράνη συμμετέχει στον σχεδιασμό ή προμηθεύει την ομάδα με όπλα.

Ωστόσο, εμπειρογνώμονες σε θέματα θαλάσσιας ασφάλειας έχουν σχολιάσει εδώ και καιρό τη στενή σχέση μεταξύ του Behshad και των επιθέσεων των Houthi. Μετά από χρόνια σχεδόν ακινητοποιημένο στην Ερυθρά Θάλασσα, το σκάφος έπλευσε νότια στις 11 Ιανουαρίου μέσω του στενού στενού Bab-el-Mandeb στον Κόλπο του Άντεν, σύμφωνα με πληροφορίες από το MarineTraffic.

Αμέσως μετά την κίνηση, σημειώθηκε σειρά επιθέσεων σε πλοία σε αυτή τη θάλασσα, νότια της Υεμένης. Το μεγαλύτερο μέγεθος του Κόλπου του Άντεν καθιστά πιο δύσκολο τον εντοπισμό και τη στόχευση σκαφών εκεί σε αντίθεση με την πολύ πιο περιορισμένη Ερυθρά Θάλασσα.

Παραμένει ασαφές, σημειώνουν οι Financial Τimes ποια ενέργεια είναι διατεθειμένος να λάβει ο συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που προσπαθεί να αντιμετωπίσει την απειλή των Χούτι για τη ναυτιλία εναντίον του επίμαχου σκάφους. Το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα να πει τι σχεδιάζει να κάνει για τέτοια πλοία.

Ο Μάρτιν Κέλι, ανώτερος αναλυτής για τη Μέση Ανατολή στο πρακτορείο θαλάσσιας ασφάλειας EOS Risk Group, εκτίμησε ότι η Τεχεράνη πιθανότατα θα θεωρούσε μια φυσική —ή κινητική— επίθεση στο Behshad ως υπέρβαση «κόκκινης γραμμής». Για το λόγο αυτό, ήταν δύσκολο να δούμε πώς η απειλή θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί αμέσως από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.

"Ενώ θα ήθελα να δω κάποιο είδος κινητικής δράσης ενάντια στο Behshad, δεν είμαι σίγουρος ότι θα το δούμε στο εγγύς μέλλον", είπε.

ΠΗΓΗ https://www.euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου