Σάββατο 9 Μαρτίου 2024

«TROJAN FOOTPRINT 2024» με τη «σφραγίδα» των Ελλήνων κομάντος της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου


*Του Κώστα Σαρικά

«Χωρίς ανάσα» συνεχίζεται η συμμετοχή όλων των Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων και Ειδικών Δυνάμεων της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) σε μεγάλες ασκήσεις ή συνεκπαιδεύσεις με Συμμαχικές Μονάδες Special Forces, όπως η νατοϊκή άσκηση «TROJAN FOOTPRINT 2024» που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από τις 28 Φεβρουαρίου σε πολλές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Η άσκηση, όπως ήδη έχει αποκαλύψει το Onalert.gr, εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό της Συμμαχίας και είναι συνδεδεμένη με τη «STEADFAST DEFENDER 2024», τη μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση, η οποία πραγματοποιείται στην Ευρώπη έπειτα από τον «Ψυχρό Πόλεμο» με την συμμετοχή συνολικά 90.000 στελεχών από 32 κράτη – μέλη του NATO μεταξύ των οποίων και την Σουηδία.

Το ΓΕΕΘΑ και η Διοίκηση Ειδικού Πολέμου προγραμματίζουν μάλιστα το βράδυ της προσεχούς Δευτέρας την  διεξαγωγή σεναρίων υψηλής δυσκολίας σε περιοχή της Εύβοιας, στο πλαίσιο της Media Day, με συμμετοχή SOF από όλες τις χώρες οι οποίες λαμβάνουν μέρος στην άσκηση. Τα σενάρια αναμένεται να περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων αμφίβια καταδρομική επιχείρηση σε πλωτό μέσο αλλά και επιχείρηση κατάληψης High Value παράκτιων εγκαταστάσεων.

Η σημασία της Media Day και η επίδειξη των SOF

Πρόκειται για μια από τις ελάχιστες περιπτώσεις που διοργανώνονται από το Επιτελείο νυχτερινά σενάρια επιχειρησιακής εκπαιδευτικής δραστηριότητας, παρουσία Μέσων Ενημέρωσης και διαπιστευμένων αμυντικών συντακτών. Άλλωστε, κάθε νυχτερινή άσκηση συνεπάγεται αυξημένο βαθμό δυσκολίας πόσο μάλλον όταν περιλαμβάνει σενάρια στη θάλασσα αλλά και σε κλειστές εγκαταστάσεις που παραπέμπουν σε αστικό ιστό.

TROJAN FOOTPRINT 2024

Τα τελευταία χρόνια οι Μονάδες της ΔΕΠ έχουν προμηθευτεί σύγχρονα τεχνολογικά μέσα μεταξύ των οποίων θερμικές και υπέρυθρες διόπτρες, γεγονός που έχει εκτινάξει τις επιχειρησιακές τους δυνατότητες ακόμα και στο απόλυτο σκοτάδι. Σύμφωνα με πληροφορίες του Onalert.gr, την άσκηση -επίδειξη πρόκειται να παρακολουθήσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, παρουσία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Δημητρίου Χούπη.

Όσο προχωρούν οι μέρες τόσο τα σενάρια της άσκησης «TROJAN FOOTPRINT 2024» εξελίσσονται σε υψηλής δυσκολίας δοκιμασίες για τους Έλληνες, Αμερικανούς, Βρετανούς, Γάλλους, Ιταλούς και Βούλγαρους Special Operators. Mε τις «ελίτ» Μονάδες της ΔΕΠΕΤΑΖ’ ΜΑΚΤΝΕΕ να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο και να αποδεικνύουν ότι μόνο τυχαίο δεν είναι ότι πρόσφατα αξιολογήθηκαν και πιστοποιήθηκαν από το ΝΑΤΟ Special Operations Headquarters.

Τα μέσα που συμμετέχουν και τα αντικείμενα

Mε επίκεντρο τη «φωλιά» των Ελλήνων SOF στο ΚΕΕΔ της Νέας Περάμου, την 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα αλλά και το ΚΕΤΘ στον Αυλώνα όπου έχει στηθεί το υπαίθριο κέντρο Διοίκησης της άσκησης, η «TROJAN FOOTPRINT 2024» εξελίσσεται και με συμμετοχή εναέριων μέσων τόσο από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις όσο και αμερικανικών μεταξύ των οποίων αεροσκάφη C-130 και ελικόπτερα UH-60M Black Hawk, AH-64 Apache και CH-47 Chinook.

Αποστολές αναγνώρισης και συλλογής πληροφοριώνεξουδετέρωσης ασύμμετρων απειλώνκαταδρομικές επιχειρήσεις, τερματική καθοδήγηση πυρών από μαχητικά αεροσκάφη με συνδρομή Joint Terminal Attack Controller (JTAC), νηοψίες και καταδρομικές αμφίβιες αποστολές ανορθόδοξου πολέμου με χρήση ελληνικών και συμμαχικών πλωτών μέσων περιλαμβάνονται στο πλαίσιο της μεγάλης άσκησης Ειδικών Επιχειρήσεων.

TROJAN FOOTPRINT 2024

Την ίδια ώρα, εντυπωσιακή παρουσία έχουν οι Έλληνες SOF Μονάδας της ΔΕΠ στα Highlands της Σκωτίας στο πλαίσιο της συνεκπαίδευσης «HIGHLAND KHUKRI 2024» με Βρετανούς κομάντος. Η άσκηση περιελάμβανε σενάρια σε ένα εντελώς διαφορετικό πεδίο επιχειρήσεων, από αυτό στο οποίο επιχειρούν οι Έλληνες SOF κάτω από εξαιρετικά αντίξοες καιρικές συνθήκες. Οι Βρετανοί συμμετείχαν στην άσκηση με προσωπικό και μέσα του 2nd Royal Gurkha Rifles Battalion και της 16 Air Assault Brigade Combat Team.

ΠΗΓΗ https://www.onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου