Δευτέρα 29 Απριλίου 2024

Σκωτία: Γιατί παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός;

Σκωτία: Ο ηγέτης του Εθνικού Κόμματος (SNP) και πρωθυπουργός, Χάμζα Γιούσαφ ανακοίνωσε σήμερα (29/4) την απόφασή του να παραιτηθεί

Ο Γιούσαφ προχώρησε σε αυτή την κίνηση μετά την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού του SNP και των Πρασίνων λόγω διαφωνιών για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και ενόψει της ψηφοφορίας για την πρόταση μομφής που κατέθεσε η αντιπολίτευση εις βάρος του και επρόκειτο να διενεργηθεί εντός της εβδομάδας.

Ο νόμος της Σκωτίας αναφέρει πως το κοινοβούλιο θα έχει 28 ημέρες για να εκλέξει νέο πρωθυπουργό και αν οι βουλευτές δεν μπορούν να συμφωνήσουν, θα πρέπει να γίνουν εκλογές.

Ο Χούμζα Γιουσάφ, κατά την ομιλία του ξεκίνησε αναλογιζόμενος τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας, λέγοντας ότι βρισκόταν στην ίδια θέση τώρα για να ανακοινώσει το τέλος της συμφωνίας συνεργασίας με τους Πράσινους της Σκωτίας. «Η απόφαση ήταν σωστή για το κόμμα και τη χώρα», υποστήριξε.

Το Σαββατοκύριακο, ο κ. Γιουσάφ επέμεινε ότι δεν θα παραιτηθεί, αλλά μέχρι το πρωί της Δευτέρας ο ρυθμός του είχε αλλάξει και το Sky News ενημερώθηκε ότι σκέφτεται να παραιτηθεί.

Επρόκειτο να συναντηθεί με τον μοναδικό MSP του Alba Party, Ash Regan, ο οποίος επρόκειτο να υποβάλει αιτήματα σε αντάλλαγμα για την υποστήριξή της κατά τη διάρκεια μιας ψήφου εμπιστοσύνης. Η ψήφος της θα μπορούσε να ήταν η καθοριστική, αλλά επέλεξε να παραιτηθεί πριν φτάσει σε αυτό.

«Δεν έχω λόγια να σας περιγράψω τι τιμή ήταν για μένα να είμαι πρωθυπουργός της χώρας που αγαπώ, όπου μεγαλώνω τα παιδιά μου και η μόνη χώρα που θα αποκαλέσω ποτέ πατρίδα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Επίσης, ανέφερε ότι δεν είναι διατεθειμένος να ανταλλάξει τις αρχές του απλά και μόνο για να κρατηθεί στην εξουσία.

Όπως υπογράμμισε ήταν «απολύτως πιθανό» να είχε κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης με τη σύναψη συμφωνίας, αλλά επέλεξε να μην συνεχίσει.

«Κατέληξα στο συμπέρασμα ότι η αποκατάσταση της σχέσης πέρα από το πολιτικό χάσμα μπορεί να γίνει μόνο με κάποιον άλλο στο τιμόνι», δήλωσε υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να διεξαχθεί διαγωνισμός ηγεσίας για την εξεύρεση του αντικαταστάτη του το συντομότερο δυνατό και μέχρι τότε θα παραμείνει πρωθυπουργός.

ΠΗΓΗ https://eleftherostypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου