Παρασκευή 3 Μαΐου 2024

Οι Βρετανοί στη λογική Μακρόν: Στο πλευρό της Ουκρανίας πάση θυσία – Χτυπήσετε με τα όπλα μας εντός Ρωσίας, είπε ο Κάμερον σε Ζελένσκι – «Άμεση κλιμάκωση» βλέπει το Κρεμλίνο


epa11315707 A handout photo made available by the Ukrainian Presidential Press Service shows Ukrainian President Volodymyr Zelensky (L) welcoming British Foreign Secretary David Cameron (R) to Kyiv, Ukraine, 03 May 2024. Cameron arrived in Kyiv to meet with top Ukrainian officials amid the ongoing Russian invasion. EPA/PRESIDENTIAL PRESS SERVICE HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν σαφής και εντυπωσιακή, φέρνοντας τον Ντέιβιντ Κάμερον στην “πλευρά” των Δυτικών θέλουν πάση θυσία να μην κερδίσει η Ρωσία τον επιθετικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας:

Ήταν ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν που έριξε την πρώτη “βόμβα” στην κατεύθυνση αυτή, υποστηρίζοντας την αποστολή χερσαίων δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία.

Ο Κάμερον δήλωσε σήμερα πως τα βρετανικά όπλα που στέλνονται στην Ουκρανία, μπορούν κάλλιστα να χρησιμοποιηθούν από τους Ουκρανούς για επιθέσεις κατά στόχων εντός του εδάφους της επιτιθέμενης Ρωσίας.

Όπως ήταν επόμενο βάσει της επιχειρηματολογίας του Κρεμλίνου, η αντίδραση της Μόσχας ήταν πως οι δηλώσεις των δυο αξιωματούχων αποτελούν «άμεση κλιμάκωση».

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Λόρδος Κάμερον δήλωσε χαρακτηριστικά ότι εναπόκειται στην Ουκρανία να αποφασίσει πώς θα χρησιμοποιήσει τα βρετανικά όπλα και επέμεινε ότι έχει το δικαίωμα να χτυπήσει στόχους σε ρωσικό έδαφος.

  • Κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στο Κίεβο, είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα παρέχει 3 δισεκατομμύρια λίρες (3,75 δισεκατομμύρια δολάρια) ετησίως για όσο διάστημα χρειαστεί.

«Ακριβώς όπως η Ρωσία χτυπά εντός της Ουκρανίας, μπορείτε να καταλάβετε γιατί η Ουκρανία αισθάνεται την ανάγκη να βεβαιωθεί ότι αμύνεται», είπε ο Λόρδος Κάμερον.

  • «Πρόκειται για άμεση κλιμάκωση της έντασης γύρω από την ουκρανική σύγκρουση, η οποία δυνητικά θα αποτελούσε απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι η δήλωση αυτή είναι επικίνδυνη και ανησυχητική, υποστηρίζοντας ότι θέτει σε κίνδυνο ολόκληρο το σύστημα της ευρωπαϊκής ασφάλειας.

Σε αντίθεση με τους Βρετανούς, οι Αμερικανοί φέρονται να  προέτρεψαν την Ουκρανία να σταματήσει τα χτυπήματά της σε διυλιστήρια πετρελαίου στη Ρωσία, φοβούμενοι ότι θα μπορούσε να προκαλέσει κλιμάκωση της σύγκρουσης.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει παράσχει δισεκατομμύρια λίρες σε στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την πλήρη εισβολή της τον Φεβρουάριο του 2022, από άρματα μάχης και πυραύλους ακριβείας μέχρι συστήματα αεράμυνας.

Πριν από ένα χρόνο το Ηνωμένο Βασίλειο επιβεβαίωσε ότι είχε αρχίσει να προμηθεύει πυραύλους Κρουζ μεγάλης εμβέλειας Storm Shadow με βεληνεκές άνω των 250 χιλιομέτρων .

Οι δηλώσεις Μακρόν

Εξάλλου, ο Πεσκόφ χαρακτήρισε «πολύ επικίνδυνες» και τις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος επανέλαβε την θέση του περί αποστολής χερσαίων στρατευμάτων στην Ουκρανία.

«Η Γαλλία και ο αρχηγός του γαλλικού κράτους συνεχίζουν να αναφέρονται στην πιθανότητα άμεσης εμπλοκής επί του πεδίου (…). Είναι μια πολύ επικίνδυνη τάση. Το παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά και συνεχίζουμε και θα συνεχίσουμε την ειδική στρατιωτική επιχείρησή μας (στην Ουκρανία) μέχρι να επιτευχθούν όλοι οι προκαθορισμένοι στόχοι», είπε.

Σε συνέντευξή του στο περιοδικό The Economist ο Μακρόν είπε την Πέμπτη ότι εάν υπήρχε κάποιο ουκρανικό αίτημα περί αποστολής στρατού, κάτι που όμως δεν συμβαίνει σήμερα, θα ήταν θεμιτό να εξεταστεί το ζήτημα.

Ο Γάλλος πρόεδρος προκάλεσε αναταραχή στα τέλη Φεβρουαρίου, όταν είπε ότι η αποστολή δυτικών ενόπλων δυνάμεων στο ουκρανικό έδαφος δεν θα έπρεπε να αποκλειστεί στο μέλλον. Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και οι ΗΠΑ δήλωσαν ξεκάθαρα ότι δεν εξετάζουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Οι εξελίξεις στο πεδίο

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει αρκετά χωριά στην ανατολική Ουκρανία κατά τη διάρκεια πρόσφατων προελάσεων, εκμεταλλευόμενες τις ελλείψεις όπλων και ανθρώπινου δυναμικού της Ουκρανίας.

Οι ουκρανικοί αξιωματούχοι πληροφοριών πιστεύουν επίσης ότι η Ρωσία προετοιμάζεται για μια καλοκαιρινή επίθεση στις βορειοανατολικές περιοχές του Χάρκοβου και του Σούμι.

Ο διοικητής της εθνικής φρουράς, Ολεξάντρ Πιβνένκο, προειδοποίησε πρόσφατα ότι η Ρωσία ετοιμάζει «δυσάρεστες εκπλήξεις» και αθόρυβα στρατολογεί 30.000 ανθρώπους το μήνα.

Ο στρατός της Ουκρανίας λέει ότι ο άμεσος στόχος της Ρωσίας είναι η στρατηγική πόλη Chasiv Yar στην κορυφή του λόφου, 15 χιλιόμετρα δυτικά της κατεστραμμένης πόλης Μπαχμούτ.

Οι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η κατάληψη της πόλης θα μπορούσε να επιτρέψει στις ρωσικές δυνάμεις να επιτεθούν σε μεγάλες ανατολικές πόλεις όπως το Κραματόρσκ και το Σλοβιάνσκ. Ο στρατός υποστηρίζει ότι η Μόσχα επιθυμεί να καταλάβει το Chasiv Yar πριν οι Ρώσοι γιορτάσουν τη νίκη στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στις 9 Μαΐου.

Ωστόσο, εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού αρνήθηκε ότι ρωσικά στρατεύματα εισέβαλαν στο κανάλι Siverskyi Donetsk-Donbas στα περίχωρα της πόλης.

Με πληροφορίες από Reuters/AFP/BBC

ΠΗΓΗ https://hellasjournal.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου