Τετάρτη 5 Ιουνίου 2024

Επιπλέον έξι μαχητικά Rafale; Με την 4η Belh@rra;


Kινητικότητα παρατηρείται στα εξοπλιστικά προγράμματα της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού με τις ανάγκες να είναι γνωστές αλλά τα οικονομικά δεδομένα να μην αφήνουν πολλά περιθώρια ελιγμών, παρά τις προθέσεις της στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας. 

Στο επίκεντρο βρίσκεται η αγορά επιπλέον έξι γαλλικών μαχητικών Rafale με τους Γάλλους όμως να μην έχουν δώσει ακόμη την τελική τιμή που είναι και ο πιο κρίσιμος παράγοντας προκειμένου να πέσουν οι υπογραφές. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των ΝΕΩΝ και του Μαρίνου Γκασιάμη ,που επικαλείται ανώτατες πηγές του ΓΕΑ, η παραπάνω εξέλιξη δεν βοηθά ώστε ώστε μεθαύριο με φόντο τα ναυπηγεία της Λοριάν και τη φρεγάτα «Κίμων» ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα επιθεωρήσει την πορεία των εργασιών στα τρία πολεμικά πλοία που χτίζονται για το Πολεμικό Ναυτικό, να μπορέσει να εξαγγείλει και την έναρξη των διαδικασιών για την απόκτηση επιπλέον μαχητικών.

ΠΗΓΗ ΤΟ ΒΗΜΑ

Κατά τις ίδιες πηγές είναι πολύ κρίσιμη η τιμή που θα ζητήσουν οι Γάλλοι για τις έξι επιπλέον «Ριπές του Ανέμου», καθώς, όπως επεσήμανε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, το βασικό κριτήριο είναι τα πολύ στενά δημοσιονομικά περιθώρια. Κόστος που μπορεί να μετριαστεί εάν και εφόσον η Γαλλία δεχτεί να αγοράσει τα εναπομείναντα Mirage 2000-5. «Είμαστε σε φάση επαναξιολόγησης του εξοπλιστικού μας προγράμματος και πρέπει να είμαστε έτοιμοι για τις νέες προκλήσεις. Αυτή τη στιγμή έχουμε 24 Rafale. Θα θέλαμε να τα κάνουμε 30. Θα δούμε αν μπορεί να το αντέξει ο προϋπολογισμός», είχε πει ο πρωθυπουργός πριν λίγες ημέρες δίνοντας το στίγμα.

Στασιμότητα για την 4η φρεγάτα FDI
Το δημοσίευμα των ΝΕΩΝ αναφέρει και το ενδεχόμενο ενεργοποίησης της option αγοράς της 4η φρεγάτας FDI κλάσης «Κίμων». Η δυνατότητα ενεργοποίησής της μπορεί να έληξε μεν το περασμένο καλοκαίρι αλλά οι Γάλλοι φαίνεται να διαβεβαιώνουν την ελληνική πλευρά ότι ακόνη και έτσι η τιμή δεν είναι απαγορευτική. Πάντως σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Πρωθυπουργός απλά θα μεταβεί στο Λοριάν προκειμένου να παρακολουθήσει την εξέλιξη των εργασιών στις φρεγάτες και δεν υπάρχει κάτι που θα πρέπει να περιμένουμε στο θέμα των φρεγατών με την Ελλάδα να έχει στρέψει το ενδιαφέρον της στις αμερικανικές Constellation.

ΠΗΓΗ https://www.defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου