Τετάρτη 5 Ιουνίου 2024

Τουρκία: Αύξηση μεταναστευτικών ροών στην Αδριανούπολη


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Η θερινή περίοδος φέρνει νέες προκλήσεις στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης

Η θερινή περίοδος φέρνει νέες προκλήσεις στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσηςΣτην Αδριανούπολη καταγράφεται αξιοσημείωτη αύξηση του αριθμού μεταναστών που προσπαθούν να διαφύγουν προς την Ελλάδα, σύμφωνα με το νομάρχη Γιουνούς Σεζέρ. Με την έλευση των καλοκαιρινών μηνών, η κινητικότητα των μεταναστών έχει ενταθεί, με τις αρχές να καταφέρνουν να αποτρέψουν 8.467 άτομα κατά την παράνομη έξοδό τους από την Τουρκία, μόνο τους πρώτους 5 μήνες του έτους.

Τα μέτρα κατά της διακίνησης

Ο Τούρκος νομάρχης, σε συνάντηση με εκπροσώπους του Τύπου, παρουσίασε τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και της τρομοκρατίας. Τόνισε ότι οι δυνάμεις της Αστυνομίας και της Χωροφυλακής εργάζονται αδιάκοπα για την αντιμετώπιση της λαθραίας διακίνησης μεταναστών, σημειώνοντας σημαντικές επιτυχίες στους ρυθμούς συλλήψεων.
«Υπάρχουν 106 σημεία ελέγχου στον νομό μας, εκ των οποίων τα 16 είναι σταθερά, ενώ τα υπόλοιπα μεταβάλλονται ανάλογα με τις ανάγκες» ανέφερε ο Σεζέρ. «Το 75% των συλλήψεων πραγματοποιείται χάρη στα προληπτικά μέτρα πριν από την άφιξη στη συνοριακή γραμμή. Οι δυνάμεις μας βρίσκονται στο πεδίο 24 ώρες το 24ωρο, επιδεικνύοντας αυταπάρνηση».

Οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί: μόνο το Μάιο, οι αρχές συνέλαβαν 3.021 παράτυπους μετανάστεςσημειώνοντας αύξηση 7% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του περασμένου έτους. Επιπλέον, οι αρχές προχώρησαν στη σύλληψη 274 διακινητών ανθρώπων τους πρώτους 5 μήνες του έτους, ενώ 210 μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων που επιχειρούσαν να διαφύγουν στο εξωτερικό οδηγήθηκαν ενώπιον της δικαιοσύνης.

Η κατάσταση στην Αδριανούπολη δείχνει ότι οι αρχές στα ελληνοτουρκικά σύνορα παραμένουν σε επιφυλακή, παρά την εντατικοποίηση των προσπαθειών των τουρκικών αρχών για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.

ΠΗΓΗ https://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου