Παρασκευή 2 Αυγούστου 2024

Κόκκινες γραμμές από τον Τατάρ πριν φτάσει οδικός χάρτης για το Κυπριακό


Ανδρέας Πιμπίσιης


Ο Ερσίν Τατάρ κρατά σκληρή γραμμή στο Κυπριακό, ενώ περιμένει την πρόσκληση ΓΓ ΟΗΕ για το συνάντηση με Νίκο Χριστοδουλίδη για να καθοριστεί ένας οδικός χάρτης.

Καθώς πλησιάζει η αποστολή της πρόσκλησης από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών προς τους δύο ηγέτες για να συναντηθούν στη Νέα Υόρκη, ο Ερσίν Τατάρ επιμένει στις κόκκινες τους γραμμές επιχειρώντας να οδηγήσει σε ναυάγιο τη νέα προσπάθεια του Αντόνιο Γκουτέρες πριν καν αυτή εξελιχθεί. Από τα όσα μεταδίδονται στα κατεχόμενα (πηγή ΓΤΠ), στη συνάντηση της Νέας Υόρκης ανάμεσα στους δύο ηγέτες θα καθοριστεί ένας νέος οδικός χάρτης για το Κυπριακό.

Μιλώντας σε συνάντηση με Βρετανούς δημοσιογράφους, που βρέθηκαν στα κατεχόμενα στο πλαίσιο εκστρατείας του κατοχικού καθεστώτος για προώθηση των θέσεων της τουρκικής πλευράς στο Κυπριακό, ο Ερσίν Τατάρ επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι «μια λύση δύο κρατών θα παρέχει μια ρεαλιστική και βιώσιμη βάση λύσης για τον τουρκοκυπριακό και τον ελληνοκυπριακό λαό». Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο ηγέτης του κατοχικού καθεστώτος είπε: «Ο λόγος για τη μη επίτευξης λύσης στην Κύπρο, είναι η έλλειψη κινήτρων της ελληνοκυπριακής πλευράς να μοιραστεί τη διακυβέρνηση και τους πόρους με την τουρκοκυπριακή πλευρά στη βάση της ισότητας και αυτό αποδείχθηκε για τελευταία φορά στη σύνοδο κορυφής που πραγματοποιήθηκε στο Κραν Μοντανά το 2017, η οποία κατέληξε σε αποτυχία». Ενώ υπογράμμισε στη συνέχεια των δηλώσεών του, ότι ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζακ Στρο, ο οποίος υπηρετούσε στο εν λόγω πόσο κατά την περίοδο του Σχεδίου Ανάν, υποστήριξε ότι «η λύση των δύο κρατών στην Κύπρο σήμερα είναι μια ρεαλιστική και βιώσιμη βάση για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό».

Ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, Τουφάν Ερχουρμάν, δήλωσε: «Το να είσαι ανοιχτός στις διαπραγματεύσεις σημαίνει να προσέλθεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ό,τι και να λένε τα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ, λένε έλα στο τραπέζι. Δεν είναι μακριά το ενδεχόμενο να προκύψει ένας λογικός, ορθολογικός οδικός χάρτης τον Σεπτέμβριο».

Ο Ερχουρμάν αναφέρθηκε και στα προβλήματα που βιώνουν στα κατεχόμενα και δήλωσε ότι «οι άνθρωποι θέλουν σταθερότητα και δεν είναι ικανοποιημένοι με την τρέχουσα κατάσταση». Ενώ διερωτήθηκε εάν «οι δικοί μας άνθρωποι είναι ικανοποιημένοι με την οικονομία, την εκπαίδευση και την υγεία».

Η αντιπροσωπεία των Βρετανών δημοσιογράφων που πραγματοποιούν επίσκεψη στα κατεχόμενα συναντήθηκε και με τον λεγόμενο υπουργό εξωτερικών, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου. Σύμφωνα με πληροφορίες από το λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών, ο Ερτουγρούλογλου ανέφερε στους Βρετανούς δημοσιογράφους ότι «η εταιρική σχέση στην Κύπρο τέλειωσε οριστικά και ότι δεν πρόκειται να υπάρξει επιστροφή».

Κατά τη συνάντηση, ο Ερτουγρούλογλου εξήγησε στους δημοσιογράφους τους λόγους που κατά τον ίδιο κρύβονται πίσω από Κυπριακό και ισχυρίστηκε ότι δεν μπορεί να εξευρεθεί λύση στο πρόβλημα χωρίς τη σωστή διάγνωσή του.

Απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο Ερτουγρούλογλου είπε ότι η 20η Ιουλίου 1974 είναι μια πολύ σημαντική ημερομηνία για τον τουρκοκυπριακό «λαό», αφού, όπως υποστήριξε, η 20η Ιουλίου είναι η μέρα της αναγέννησής τους.

Σε ερώτηση των δημοσιογράφων για το «τι θα συμβεί στη συνέχεια», ο Ερτουγρούλογλου ανέφερε τι δεν θα συμβεί υποστηρίζοντας: «Το θέμα της εταιρικής σχέσης στην Κύπρο έχει τελειώσει οριστικά. Δεν υπάρχει επιστροφή. Θα προστατεύσουμε το κράτος μας, την ΤΔΒΚ. Θα ενισχύσουμε τους δεσμούς μας με τη μητέρα πατρίδα μας Τουρκία, θα εργαστούμε για να βελτιώσουμε τα του οίκου μας».

ΠΗΓΗ https://www.philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου