Παρασκευή 2 Αυγούστου 2024

Τα MQ-9 της USAF μένουν Ελλάδα


Για έναν ακόμη χρόνο, μέχρι τον Ιούλιο του 2025, επέκτεινε η Αθήνα τη συμφωνία με την Ουάσιγκτον για στάθμευση των αμερικανικών UAV τύπου MQ-9 στην αεροπορική βάση της Λάρισας (110 Πτέρυγα Μάχης). Τα συγκεκριμένα UAV έχουν σταθμεύσει την τελευταία πενταετία για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα στη Λάρισα και από την άνοιξη του 2022, τα τελευταία δύο χρόνια, βρίσκονται εκεί επί μονίμου βάσεως.

ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ
ΠΗΓΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η επιμήκυνση κατά ένα χρόνο μοιάζει τυπική, αποτελεί ωστόσο μια σαφή ένδειξη της σημασίας που εξακολουθεί να έχει για τις ΗΠΑ η χρήση μιας βάσης από τον ελλαδικό χώρο για αποστολές επιτήρησης σε ένα εύρος το οποίο ουσιαστικά καλύπτει το σύνολο της Ανατολικής Ευρώπης και του χώρου Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής (τα MQ-9 έχουν ακτίνα περίπου 1.850 χλμ.).

Σε μια περίοδο κατά την οποία συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή γίνεται ολοένα και χειρότερη και θαλάσσιες περιοχές όπως η Ανατολική Μεσόγειος και η Ερυθρά Θάλασσα γίνονται ιδιαίτερα επικίνδυνες, η έγκαιρη προειδοποίηση και η συλλογή πληροφοριών παραμένει υψίστης σημασίας. Στη Λάρισα σταθμεύουν έως και 4 UAV αυτού του τύπου και φυσικά οι αποστολές τους περιλαμβάνουν όλο τον ευρύτερο χώρο γεωπολιτικού ενδιαφέροντος της Ελλάδας. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

ΠΗΓΗ https://www.defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου