Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2024

Μέση Ανατολή: Ο τρίτος πόλεμος Ισραήλ - Λιβάνου έχει ξεκινήσει


Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Ενας τρίτος πόλεμος στον Λίβανο έχει ήδη ξεκινήσει στον απόηχο των σημαντικών επιδρομών των IDF κατά της Χεζμπολάχ βαθιά στη χώρα, εκτιμούν Δυτικοί και Ισραηλινοί αναλυτές και αξιωματούχοι. «Μπορούμε να αναφερθούμε σε αυτά τα γεγονότα στον Βορρά ως τρίτο πόλεμο του Λιβάνου», υποστηρίζουν και εκτιμούν ότι θα πολλαπλασιαστούν οι αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ και οι πυραυλικές επιθέσεις της φιλοϊρανικής σιιτικής οργάνωσης.

Ο εκπρόσωπος Τύπου των IDF,  υποναύαρχος Χαγκάρι, εξέδωσε χθες  μια συγκεκριμένη προειδοποίηση για το ευρύ κοινό στον Νότιο Λίβανο ότι αν δεν έχουν ήδη απομακρυνθεί από σπίτια και άλλα κτίρια όπου η Χεζμπολάχ έχει αποθηκεύσει ρουκέτες, πρέπει τώρα να εγκαταλείψουν αυτές τις περιοχές. Από την πλευρά του, χθες, ο  Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ,  ζήτησε από το ισραηλινό κοινό να διατηρήσει την ψυχραιμία του μετά την πραγματοποίηση νέων επιδρομών από τις IDF απέναντι στη Χεζμπολάχ. «Σε αυτό το νέο στάδιο του πολέμου, η επιτυχία μας εξαρτάται από τη συμπεριφορά του κοινού. Υπάρχουν μέρες μπροστά μας που το κοινό θα πρέπει να δείξει ψυχραιμία», είπε.

Η ηγεσία του Ισραήλ εμφανίζεται ενθαρρυμένη από τις πρόσφατες μυστικές, υβριδικές στρατιωτικές  επιτυχείς επιχειρήσεις εναντίον της λιβανέζικης Χεζμπολάχ, του Ιράν, ως και άλλων παραγόντων του «Αξονα της Αντίστασης» και δηλώνει έτοιμη να κλιμακώσει μια ευρύτερη επίθεση εναντίον της λιβανέζικης οργάνωσης. Ωστόσο, Αμερικανοί, περιφερειακοί και παγκόσμιοι παράγοντες (ΟΗΕ, Ε.Ε. κ.λπ.) προειδοποιούν το Ισραήλ για το κόστος και τους κινδύνους περαιτέρω επιθετικής δράσης.

Καθώς η ισραηλινή πολεμική προσπάθεια κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας έχει εξελιχθεί σε επιχείρηση χαμηλής έντασης, οι Ισραηλινοί ηγέτες στρέφουν την πλήρη προσοχή τους στην απειλή που θέτει η κατά πολύ πιο ισχυρή λιβανέζικη Χεζμπολάχ. Η οργάνωση έχει συμμετάσχει κυρίως σε διασυνοριακές ανταλλαγές με τις IDF από την εισβολή της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, σε μια προσπάθεια να δεσμεύσει τις ισραηλινές δυνάμεις και να «ανακουφίσει» την πίεση στον εταίρο της στον «Αξονα της Αντίστασης» στη Γάζα. Οι σφοδρές ανταλλαγές πυρών έχουν κάνει περίπου 80.000 πολίτες στο Ισραήλ και περισσότερους από 95.000 στον Νότιο Λίβανο να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Ο εκτοπισμός οδήγησε σε αυξανόμενη πολιτική πίεση στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου να αναγκάσει τη Χεζμπολάχ να σταματήσει τους βομβαρδισμούς της και να αναδιατάξει τις δυνάμεις της μακριά από τα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου.

Την  περασμένη Παρασκευή, μια  Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό σκότωσε τον Iμπραήμ Aκίλ,  τον κορυφαίο ηγέτη της μονάδας Radwan της Χεζμπολάχ, καθώς και αρκετούς άλλους διοικητές της. Το Σάββατο, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, χαρακτήρισε τη δολοφονία του Ακίλ ως «καλό αποτέλεσμα», αντανακλώντας την προφανή άποψη των ΗΠΑ ότι η Χεζμπολάχ, παρά την εδραίωσή της στην πολιτική και την κοινωνία του Λιβάνου, παραμένει μια εξτρεμιστική  οργάνωση, που συνδέεται με την περιφερειακή στρατηγική του Ιράν.

Ενα σημαντικό ερώτημα είναι αν το Ισραήλ μπορεί να κλιμακώσει σε σημείο χερσαίας εισβολής στον Λίβανο, για να αναγκάσει τις μονάδες της Χεζμπολάχ να απομακρυνθούν από τα σύνορα. Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) μεταφέρουν σημαντικές ποσότητες μηχανοκίνητων και τεθωρακισμένων στα βόρεια σύνορα με τον Λίβανο. Ωστόσο, μια χερσαία επιχείρηση εναντίον μιας οργάνωσης τόσο καλά εξοπλισμένης όσο η Χεζμπολάχ θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλο αριθμό απωλειών από τους Ισραηλινούς και δεν είναι σαφές ότι οι Ισραηλινοί ηγέτες θα κλιμακώσουν άμεσα σε αυτό το επίπεδο.

Αντανακλώντας τη φαινομενική αντίληψη μεταξύ των Ισραηλινών ηγετών ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν θα ενεργήσουν για να περιορίσουν τις ενέργειές τους κατά της Χεζμπολάχ, ο Νετανιάχου και οι κορυφαίοι βοηθοί του φαίνεται να έχουν απορρίψει σε μεγάλο βαθμό τις εκκλήσεις των ΗΠΑ να αποκλιμακώσουν στον Βορρά. Η σχετικά μέτρια διπλωματική πίεση των ΗΠΑ στο Ισραήλ, σε σχέση με τη Χεζμπολάχ, έρχεται σε αντίθεση με την εντατική και συνεπή δέσμευση της Ουάσιγκτον με τον Νετανιάχου και τους συνεργάτες του για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός και τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα

Την περασμένη Δευτέρα, ο Νετανιάχου συναντήθηκε με τον ειδικό απεσταλμένο του προέδρου των ΗΠΑ, Αμος Χόχσταϊν, και σύμφωνα με τον επίσημο λογαριασμό του Νετανιάχου στο Χ: «…Εγινε πολύ σαφές ότι δεν θα είναι δυνατή η επιστροφή των κατοίκων μας χωρίς θεμελιώδη αλλαγή στην κατάσταση ασφαλείας στον Βορρά». Ωστόσο, αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν υποδείξει ότι το ζήτημα των βορείων συνόρων παραμένει ανοιχτό και συνεχίζουν να ελπίζουν να αποτρέψουν τον πρωθυπουργό από περαιτέρω κλιμάκωση.

Σε σχόλια στις 20 Σεπτεμβρίου, ο συντονιστής του Λευκού Οίκου για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, Μπρετ MακΓκουρκ, είπε ότι οι ΗΠΑ συμμερίζονται τον στόχο του Ισραήλ να επιστρέψουν οι Ισραηλινοί στα σπίτια τους στον Βορρά, αλλά διαφωνεί ότι ένας πόλεμος στον Λίβανο είναι ο τρόπος για να επιτευχθεί ο σκοπός.

ΟΙ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΧΕΖΜΠΟΛΑΧ

Είναι αξιοσημείωτο ότι η Χεζμπολάχ ανέπτυξε προηγουμένως αχρησιμοποίητα όπλα και επέκτεινε την εμβέλειά τους, στοχεύοντας τοποθεσίες περίπου 50 χιλιόμετρα πέρα ​​από τα σύνορα, ενώ προχώρησε με χτυπήματα σε πιο υπολογίσιμους στόχους.

Ο χρόνος της πυραυλικής επίθεσης ήταν σημαντικός, καθώς ήρθε αμέσως μετά από μια ημέρα έντονων ισραηλινών βομβαρδισμών στον Λίβανο, σηματοδοτώντας ότι τα προληπτικά πλήγματα του Ισραήλ δεν εμπόδισαν τη Χεζμπολάχ να εκτοξεύσει με επιτυχία τους πυραύλους της.

Η Χεζμπολάχ μπορεί να κλιμακώσει περαιτέρω τις επιθέσεις της σε επιπλέον πόλεις στο Βόρειο Ισραήλ, με στόχο να αποδείξει ότι οι επιχειρήσεις του Ισραήλ εναντίον της οργάνωσης δεν έχουν αποκαταστήσει τη σταθερότητα στην περιοχή. Τόσο η Χεζμπολάχ όσο και το Ισραήλ λειτουργούν τώρα κάτω από ένα σημαντικά τροποποιημένο πλαίσιο εμπλοκής, με πολλές «κόκκινες γραμμές» να έχουν ήδη παραβιαστεί, ωθώντας την περιοχή πιο κοντά σε μια ευρύτερη σύγκρουση.

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΟΙ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΙ  

Ανηλεείς ήταν οι χθεσινοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί των Ισραηλινών κατά θέσεων της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, ενώ υπήρξαν πολλές παράπλευρες απώλειες. Ο αριθμός των νεκρών από τα ισραηλινά χτυπήματα στον Λίβανο ανέρχεται στους 182, ενώ των τραυματιών στους 727, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, αναφέρουν διεθνή πρακτορεία  επικαλούμενα το υπουργείο Υγείας της χώρας. Αυτοί οι αριθμοί έρχονται πέρα ​​από τους δεκάδες νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες της περασμένης εβδομάδας όταν πυροδότησαν τηλε-ειδοποιητές/βομβητές, ως και ασυρμάτους στο εσωτερικό του Λιβάνου, ενέργεια που ευρέως αποδίδεται σε μια ισραηλινή υβριδική επίθεση που προσπάθησε να στοχεύσει υψηλόβαθμα στελέχη της Χεζμπολάχ.

ΠΗΓΗ https://eleftherostypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου