Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2024

Drone κατά drones! Ιδού η λύση


Drone κατά drones! Σε μια αξιοσημείωτη εξέλιξη στην τεχνολογία αντι-drone, η πολωνική εταιρεία Advanced Protection Systems (APS) παρουσίασε ένα νέο αυτόνομο drone αναχαίτισης σχεδιασμένο να εξουδετερώνει μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) μέσω άμεσης σύγκρουσης.

ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ thedefensenews.com

Αυτή η καινοτόμος λύση προσθέτει ένα ισχυρό εργαλείο στην υπάρχουσα σειρά συστημάτων anti-drone της APS, τα οποία ήταν ζωτικής σημασίας για την προστασία του εναέριου χώρου.  Το drone αναχαίτισης είναι βασικό συστατικό του συστήματος αντι-drone SKYctrl, το οποίο συνδυάζει πολλές προηγμένες τεχνολογίες. Το σύστημα ενσωματώνει ραντάρ FIELDctrl, εργαλεία εξουδετέρωσης και λογισμικό εντολών και ελέγχου CyView C2. Χρησιμοποιώντας εξελιγμένους αλγόριθμους μηχανικής μάθησης, το SKYctrl είναι σε θέση να ξεχωρίζει τα απειλητικά drones από τα αβλαβή αντικείμενα όπως τα πουλιά. Αυτή η ανίχνευση απειλών σε πραγματικό χρόνο είναι ζωτικής σημασίας για αποτελεσματικές και ασφαλείς επιχειρήσεις.

«Η ευρεία χρήση πολεμικών drones κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης στην Ουκρανία μας ενέπνευσε να αναπτύξουμε καινοτόμες λύσεις όπως το drone αναχαίτισης», εξήγησε ο Maciej Klemm, συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της APS. Ο σχεδιασμός του drone αναχαίτισης δίνει έμφαση στην αυτονομία, μειώνοντας σημαντικά την επιχειρησιακή επιβάρυνση των χειριστών. Εξοπλισμένα με προηγμένα συστήματα παρακολούθησης βίντεο και ραντάρ, αυτά τα drones μπορούν να εμπλέκουν ανεξάρτητα εχθρικά UAV, σηματοδοτώντας μια σημαντική εξέλιξη στις ικανότητες εναέριας άμυνας.

“Ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα του drone αναχαίτισης είναι η ικανότητά του να λειτουργεί σε ομάδες. Αυτά τα drones μπορούν να επικοινωνούν και να συνεργάζονται για να εκχωρούν στόχους, επιτρέποντάς τους να αντιμετωπίζουν πολλαπλές απειλές ταυτόχρονα. Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά συστήματα anti-drone που βασίζονται σε εκρηκτικά, τα drones αναχαίτισης της APS πέφτουν πάνω στα εχθρικά, προσφέροντας μια ασφαλέστερη εναλλακτική λύση.

Ο Radosław Piesiewicz, συνιδρυτής και αντιπρόεδρος της APS, τόνισε την οικονομική προσιτότητα αυτής της τεχνολογίας. «Το drone αναχαίτισης παρέχει μια οικονομικά αποδοτική προσθήκη στη σουίτα εργαλείων εξουδετέρωσης εχθρικών drones, προσφέροντας  έναν αποτελεσματικό τρόπο για την προστασία των ζωτικών υποδομών τους», σημείωσε. Αυτή η ευελιξία το καθιστά κατάλληλο για διάφορες εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένης της άμυνας σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, διυλιστηρίων και δικτύων τηλεπικοινωνιών.

Το σύστημα SKYctrl έχει ήδη επιδείξει την αποτελεσματικότητά του στην Ουκρανία, όπου έχει αντιμετωπίσει με επιτυχία διάφορες απειλές από ρωσικά drones Πέρα από στρατιωτικές εφαρμογές, το αναχαιτιστικό drone υπόσχεται προστασία του πολιτικού εναέριου χώρου, ιδιαίτερα σε ευαίσθητες περιοχές όπως τα αεροδρόμια. Το ότι δεν περιέχει εκρηκτικά διασφαλίζει τη δημόσια ασφάλεια διατηρώντας παράλληλα την ακεραιότητα των γύρω ηλεκτρονικών συστημάτων. Η APS παρουσίασε το καινοτόμο drone αναχαίτισης στην αμυντική έκθεση MSPO που πραγματοποιήθηκε στο Kielce της Πολωνίας, τραβώντας κερδίζοντας την προσοχή.

ΠΗΓΗ https://www.defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου