Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

Μνήμη Μητροπολίτου Δρυινουπόλεως ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟΥ


Τα παιδιά της ΣΦΕΒΑ θυμούνται τον ιεράρχη τους
Στις 12 Δεκεμβρίου 1994 και ώρα 06 35 πρωινή, ο Σεβαστιανός, Μητροπολίτης Δρυινουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης, υπέρτιμος και Έξαρχος πάσης Βορείου Ηπείρου, έκαμψε τα σύνορα του Κόσμου τούτου και μετέστη στο φωτεινό στερέωμα του ουρανού, περνώντας ταυτόχρονα στη δικαιοδοσία της Ιστορίας. (…) Στον ενθρονιστήριο λόγο του διαμηνύει με συγκίνηση «Κατά την στιγμήν αυτήν, καθ’ ήν το πρώτον ανέρχομαι εις τον θρόνον τούτον, στρέφεται ο νους μου προς τους αλυτρώτους αδελφούς της Βορείου Ηπείρου, τους στενάζοντας υπό τον ζυγόν...


... της πικράς δουλείας, δια να τους διαβεβαιώσωμεν, ότι όχι μόνον αι προσευχαί μας θα τους συνοδεύουν καθημερινώς, αλλά και πάν το δυνατόν θα πράξωμεν, όπως λυτρωθούν των δεσμών της δουλείας και επανέλθουν εις τους κόλπους της Μητρός Ελλάδος».

Ο Σεβαστιανός γίνεται ο διαπρύσιος κήρυκας των 25.000 Βορειοηπειρωτών φυλακισμένων, των 100.000 εκτοπισμένων, εκείνων που έφυγαν από τη ζωή αλειτούργητοι και ακήδευτοι, αλλά και εκείνων που έπεσαν στο συρματόπλεγμα της σκλαβιάς, με μια σφαίρα στο καθάριο μέτωπο της θυσίας, στην εναγώνια προσπάθεια να αναπνεύσουν αγέρα Ελευθερίας.

Πώς μπορεί να ξεχάσει κανείς τον αστείρευτο και πύρινο λόγο του, στις εκατοντάδες ομιλίες που εξεφώνησε ανά την Ελλάδα, αφυπνίζοντας συνειδήσεις και μεταφέροντας παντού, το δράμα και το κλάμα, όπως έλεγε, των Βορειοηπειρωτών αδελφών μας; Πώς μπορεί να ξεχάσει κανείς τις ιερές μυσταγωγίες στα Τριήμερα πένθους και προσευχής για τη Βόρειο Ήπειρο, που διοργάνωνε κάθε Φεβρουάριο, κατά την επέτειο του Αυτονομιακού Αγώνα των Βορειοηπειρωτών, στην Κόνιτσα, με πάνδημη τη συμμετοχή κλήρου και λαού;

Πώς μπορεί να ξεχάσει κανείς το αναστάσιμο μήνυμα «Χριστός Ανέστη και η Βόρειος Ήπειρος Ανέστη» που εξέπεμπε κάθε Πάσχα, από τα ακροσύνορα, για να μπορέσουν οι υπόδουλοι αδελφοί μας να ακούσουν καμπάνα λυτρωτική και να γευτούν, έστω και για λίγο την ευλογία του χαρμόσυνου μηνύματος της Νίκης του Θεανθρώπου επί του θανάτου; (…)

Στα χρόνια που πέρασαν μέχρι σήμερα, πολύ νερό έτρεξε στο ποτάμι της Ιστορίας .Οι Βορειοηπειρώτες αδελφοί μας ανεζήτησαν μαζικά ψωμί και ελευθερία στην Ελεύθερη Ελληνική Πατρίδα και η μαρτυρική Βόρειος Ήπειρος, απειλείται με πλήρη εθνική συρρίκνωση που δυστυχώς συνιστά πάγια στόχευση, όλων εκείνων που έχουν συμφέρον για την εξάλειψη του Ελληνικού στοιχείου, από μία γη ανέκαθεν Ελληνική!

Από το μέλλον φθάνει σε όλους εμάς, καθάρια και ζωντανή, κρυστάλλινη και ανόθευτη η φωνή του Σεβαστιανού, που σημαίνει σάλπισμα ηχηρό και μήνυμα επίκαιρο. «Σεις που είστε χορτασμένοι, θυμηθείτε εκείνους που μένουν νηστικοί, σεις που έχετε Πατρίδα, μην ξεχνάτε τα αδέλφια σας που τη χάνουν, όσοι θέλετε να λέγεστε Έλληνες, σταθείτε επιτέλους σαν Έλληνες».

Aς ακούσουμε αυτή τη φωνή, στους δύσκολους καιρούς που διέρχεται το Έθνος και η Πατρίδα!
Αιωνία του η μνήμη.
«Σάρισσα»

ΠΗΓΗ:ΚΑΡΦΩΤΙΚΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου