Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ ΓΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ: Λες και ακούγαμε... τον Παυλόπουλο

Λες και το ξέραμε! Από το πρωί είχαμε προβλέψει πως ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη θα επικεντρώσει το ενδιαφέρον της σημερινής σύσκεψης στο "σκάνερ" που δεσμεύθηκε ότι θα αγοράσει ο Οργανισμός Λιμένος Πατρών και αυτό έγινε! Ο κ. Παπουτσής πέρασε ως "πρώτη είδηση" τη συγκεκριμένη αγορά, ενώ στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με συμμετοχή του νέου Περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα και του νέου Δημάρχου Γιάννη Δημαρά, περιορίστηκε σε ...γενικολογίες! Οποιος συγκρίνει αυτά που είπε σήμερα ο κ. Παπουτσής με αυτά που είχε πει προ δύο ετών ο Προκόπης Παυλόπουλος θα παρατηρήσει ότι κινούνται στο ίδιο πλαίσιο! Με μία διαφορά. Ο κ. Παπουτσής έκανε λόγο για "ολοκληρωμένο σχέδιο θωράκισης του λιμανιού".

Κανείς βέβαια δεν αμφισβητεί τις καλές προθέσεις του υπουργού! Υποσχέθηκε ενίσχυση του προσωπικού του Λιμεναρχείου κλπ. Ομως τόσους μήνες γιατί δεν έπραξε το παραμικρό; Γι αυτό και κρατούμε μικρό καλάθι! Υποσχέθηκε δε πως θα "κατέβει" στην Πάτρα στα μέσα Ιανουαρίου. Ιδωμεν!
H ΔΗΛΩΣΗ ΚΑΤΣΙΦΑΡΑ
«Το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης στην Πάτρα, με άξονα το λιμάνι της πόλης, είναι αλήθεια ότι έχει επανέλθει στο προσκήνιο με δραματικό τρόπο το τελευταίο διάστημα.
 
Για την αναχαίτιση του φαινομένου είναι σαφές ότι χρειάζεται ένταση των ελέγχων ώστε προς κάθε κατεύθυνση να σταλεί το μήνυμα ότι το λιμάνι της Πάτρας δεν μπορεί πια να υπολογίζεται ως οδός παράνομης διαφυγής προς τη δύση.
Στο πλαίσιο αυτό σήμερα ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστος Παπουτσής παρουσίασε δέσμη μέτρων με στόχο τον έλεγχο της λαθρομετανάστευσης, χωρίς να παραγνωρίζεται η ανθρωπιστική πλευρά του φαινομένου.
Η ενίσχυση των ελέγχων με σύγχρονο τεχνικό εξοπλισμό (σκάνερ) τόσο στο λιμάνι της Πάτρας όσο και στους δρόμους που οδηγούν σε αυτό, η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου και η δημιουργία νέων δομών παροχής ασύλου, η επαναπροώθηση όσων δεν δικαιούνται άσυλο, η δημιουργία Κέντρων Φιλοξενίας μακριά από τις λεγόμενες πύλες διαφυγής όπως είναι η Πάτρα, είναι μέτρα που απαντούν συνολικά στο πρόβλημα και για πρώτη φορά δημιουργούν συνθήκες ελέγχου των λαθρομεταναστών και όσων τους διακινούν.
Θέλω να εκφράσω την ικανοποίηση μου για τον προγραμματισμό δράσης του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και για την υπεύθυνη στάση του απέναντι στο πρόβλημα.
Η πολιτική βούληση της κυβέρνησης αλλά και η ετοιμότητα της είναι δεδομένη και εκφράστηκε σήμερα με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο. Εμείς θα παρακολουθούμε βήμα βήμα την υλοποίηση κάθε σκέλους του σχεδίου που έχει εκπονήσει το Υπουργείο. Είναι, άλλωστε, βέβαιο ότι η εφαρμογή των μέτρων που παρουσιάστηκαν θα οδηγήσει στην εκτόνωση του προβλήματος χωρίς αυτό να αντίκειται στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε δεσμευτικές για την χώρα μας Διεθνείς Συνθήκες».
Η ΔΗΛΩΣΗ ΔΗΜΑΡΑ
Ο Δήμαρχος Πατρέων κ. Γιάννης Δημαράς μετά το πέρας της σύσκεψης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Θεωρώ θετικό ότι ο Υπουργός ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημά μας για συνάντηση προκειμένου να συζητηθεί εκτενώς το πρόβλημα της μετανάστευσης το οποίο αντιμετωπίζει η Πάτρα με ιδιαίτερη οξύτητα.
 
Η συνάντηση με τον κ. Παπουτσή διήρκεσε δύο ώρες, γεγονός που από μόνο του καταδεικνύει ότι έγινε μια ουσιαστική συζήτηση για το θέμα στην κατεύθυνση της άμεσης εξεύρεσης λύσης, καθώς ιδίως μετά τα τελευταία γεγονότα καθίσταται περισσότερο από ποτέ επιτακτική η ανάγκη της αντιμετώπισής του.
 
Για πρώτη φορά δείχνει να διαμορφώνεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και ελπίζουμε να υπάρξει η ανάλογη συνέχεια και βεβαίως η  άμεση και αποτελεσματική υλοποίηση του σχεδίου. 
Επανέλαβα στον κ. Παπουτσή ότι η ανοχή και η αντοχή της πόλης έχει εξαντληθεί καθώς η Πάτρα τείνει να μετατραπεί σε έναν απέραντο καταυλισμό και δημιουργείται σοβαρότατο πρόβλημα τόσο στους μόνιμους κατοίκους όσο και στους μετανάστες που επί της ουσίας είναι όμηροι κυκλωμάτων που τους εκμεταλλεύονται.
Τόνισα ότι η μόνη λύση είναι η αποθάρρυνση της προσέλευσης μεταναστών στην Πάτρα, η οποία μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη θωράκιση του λιμανιού.
Θεωρώ θετική τη δέσμευση του Υπουργού να έρθει στην Πάτρα, αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου από τη Βουλή, προκειμένου να θέσουμε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση του σχεδίου.
Από την πλευρά μας θα παρακολουθούμε στενά όλες τις εξελίξεις και την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων και θα ασκήσουμε πιέσεις προς όλες τις κατευθύνσεις μέχρι να δοθεί τέλος σε αυτή την μεγάλη περιπέτεια». 

ΠΗΓΗ dete.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου