Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2011

Σοκ για τους 21 Χριστιανούς νεκρούς σε εκκλησία της Αλεξάνδρειας

Η εκρηξη σημειωθηκε την Πρωτοχρονια

 Διεθνης κατακραυγη για την επιθεση σε χριστιανικο ναο στην Αλεξανδρεια, οπου εικοσι δυο ανθρωποι εχασαν τη ζωη τους και 79 τραυματιστηκαν. Εκατονταδες χριστιανοι της Αιγυπτου διαηήλωσαν κατα της ελλειψης μετρων ασφαλειας στις εκκλησιες της χωρας.

Οι χριστιανοί κατηγόρησαν την αιγυπτιακή κυβέρνηση ότι δεν λαμβάνει σοβαρά υπόψη την απειλή της Αλ Κάιντα.

Τον σεβασμό της στις θεμελιώδεις αρχές, όπως αυτή της θρησκευτικής ελευθερίας, αλλά και την υποστήριξή της στις αιγυπτιακές αρχές στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, εξέφρασε η Γαλλία.

Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε σε αυξημένη επαγρύπνηση και ζήτησε την "προώθηση των κοινών αξιών της ανεκτικότητας".

Τρομοκρατικό έγκλημα, με στόχο την εθνική ενότητα και τον θρησκευτικό πλουραλισμό της Αιγύπτου, αλλά και άλλων αραβικών χωρών, χαρακτήρισε την επίθεση η Συρία.

Την επίθεση καταδίκασαν το Ιράν, η Ιταλία, ο Πάπας Βενέδικτος και η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς.

"Τρομοκράτες έβαλαν στόχο τη χώρα, τους χριστιανούς κόπτες και τους μουσουλμάνους", επισήμανε ο πρόεδρος Μουμπάρακ, προσθέτοντας πως τα σχέδια των τρομοκρατών αυτών να αποσταθεροποιήσουν την Αίγυπτο ή να διχάσουν χριστιανούς και μουσουλμάνους θα αποτύχουν.

Τη συμπαράσταση και τα συλλυπητήρια της ελληνικής κυβέρνησης, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας προς τον ομόλογό του της Αιγύπτου, Ahmet Aboul Gheit, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο άνδρες.

Το Υπουργείο Εξωτερικών, με δήλωση του εκπροσώπου του Γρηγόρη Δελαβέκουρα, καταδίκασε «απερίφραστα την αποτρόπαια τρομοκρατική επίθεση».

Το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ, μια εξτρεμιστική οργάνωση που έχει διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα, έχει δηλώσει ότι οι Χριστιανοί σε όλη τη Μέση Ανατολή αποτελούν στόχο.

Σύμφωνα με την ισλαμιστική οργάνωση, πρέπει να ασκηθεί πίεση στην Κοπτική Εκκλησία της Αιγύπτου για να "απελευθερώσει" δύο Αιγύπτιες οι οποίες είχαν ασπαστεί το Ισλάμ και τώρα κρατούνται παρά τη θέλησή τους από την Κοπτική Εκκλησία.

Οι χριστιανοί αποτελούν το 10% των 79 εκατομμυρίων κατοίκων της Αιγύπτου.

Σοκάρει διεθνώς η είδηση για τους είκοσι έναν νεκρούς στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου από επίθεση αυτοκτονίας την Πρωτοχρονιά. H έκρηξη σημειώθηκε αμέσως μετά τα μεσάνυχτα μπροστά στην εκκλησία κι ενώ είχε μόλις ολοκληρωθεί η τελετή για την έλευση του νέου έτους.
Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι 21 άτομα σκοτώθηκαν και 24 άτομα τραυματίστηκαν, όμως άλλες πηγές κάνουν λόγο για περισσότερους από 40 τραυματίες. Νοσοκομειακά έσπευσαν επί τόπου όπου νοσοκόμοι και γιατροί περισυνέλεγαν ανθρώπινα μέλη που διασκορπίστηκαν στην περιοχή από την έκρηξη.

Μετά την έκρηξη εκατοντάδες Χριστιανοί Κόπτες διαδήλωσαν στους δρόμους της πόλης, λιθοβόλησαν ένα τέμενος, συγκρούστηκαν με μουσουλμάνους, ενώ άγνωστοι έβαλαν φωτιά σε αυτοκίνητα. Η αιγυπτιακή αστυνομία επενέβη για να επιβάλει την τάξη και χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να διαλύσει τους εκατοντάδες ανθρώπους που είχαν βγει στους δρόμους.

Ως προς τα αίτια της έκρηξης είναι ακόμη θολή η εικόνα. Αρχικά μεταδόθηκε ότι προκλήθηκε από παγιδευμένο αυτοκίνητο, ωστόσο πιθανό είναι και το σενάριο την επίθεση να πραγματοποίησε καμικάζι αυτοκτονίας. Σε ανακοίνωση του αιγυπτιακού υπουργείου Εσωτερικών αναφέρεται ότι από τις μέχρι στιγμής έρευνες δεν προκύπτει ότι σε κάποιο από τα αυτοκίνητα που καταστράφηκαν είχαν τοποθετηθεί εκρηκτικά και προστίθεται ότι "είναι πιθανό ο μηχανισμός που εξερράγη να μεταφερόταν από κάποιον βομβιστή αυτοκτονίας, που σκοτώθηκε μαζί με τους υπόλοιπους".

Οι αιγυπτιακές αρχές έχουν λάβει αυξημένα μέτρα ασφαλείας γύρω από τις εκκλησίες, απαγορεύοντας τη στάθμευση αυτοκινήτων, μετά την απειλή που είχε διατυπωθεί από οργάνωση που συνδέεται με την Αλ Κάιντα, για βομβιστικές επιθέσεις σε χριστιανικούς ναούς. Ωστόσο τα μέτρα δεν απέτρεψαν την έκρηξη του παγιδευμένου αυτοκινήτου στην Αλεξάνδρεια. "Οι εικόνες θυμίζουν Βαγδάτη", δήλωσε στο Ρόιτερ ένας αυτόπτης μάρτυρας.

Μεταξύ των τραυματιών, σύμφωνα με το αιγυπτιακό υπουργείο Εσωτερικών είναι και οκτώ μουσουλμάνοι. Πηγή των δυνάμεων ασφαλείας ανέφερε στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι στο παγιδευμένο αυτοκίνητο είχαν τοποθετηθεί περίπου 100 κιλά εκρηκτικής ύλης.

ΠΗΓΗ thebest.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου