Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Πρόταση Ντορας Μπακογιάννη για εξεταστική επιτροπή στο κλαδο της υγείας

Εξεταστική για τις υπερτιμολογήσεις στο κλάδο της υγείας.
Η Πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, έκανε σήμερα την ακόλουθη δήλωση:
«Δια στόματος του αρμοδίου υπουργού επιβεβαιώθηκε πλέον ξεκάθαρα αυτό που, λίγο πολύ, όλοι υποψιάζονταν: Το αδίστακτο, κερδοφόρο παιχνίδι ενός ευρύτατου κυκλώματος ανθρώπων με τη φαρμακευτική δαπάνη και ειδικότερα τα ιατρικά υλικά, που αγοράζονταν σε τιμές όχι απλώς διπλάσιες αλλά συχνά και πολλαπλάσιες του πραγματικού τους κόστους.
Η κατάσταση αυτή σε συνδυασμό με την «υπερτιμολόγηση ιατρικών εξετάσεων, ιατρικών συσκευών και ειδικών υλικών (βηματοδότες, τεχνητές κεφαλές κλπ)», τη «σπατάλη στη χρήση των φαρμάκων εντός των νοσοκομείων ως αποτέλεσμα των ακατάλληλων για νοσοκομειακή χρήση συσκευασιών», την «ανυπαρξία ελέγχου» κλ.π., έχει σαν αποτέλεσμα η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη να δείχνει άνοδο κάθε χρόνο κατά 0,5 δισ ευρώ, όπως προκύπτει από πρόσφατη έκθεση του ΙΟΒΕ.

Και αυτό την ώρα που οι πολίτες περιμένουν στις ουρές και κοιμούνται σε ράντζα ενώ τα ασφαλιστικά τους ταμεία καταρρέουν απ’ τα υπέρογκα έξοδα.
Οι υπερτιμολογήσεις αυτές είναι ίσως το μεγαλύτερο διαχρονικό σκάνδαλο. Δεν είναι όμως σκάνδαλο απαράγραπτο. Οι πολίτες ζητούν τώρα το λογαριασμό.
Η Βουλή οφείλει να συστήσει αμέσως Εξεταστική Επιτροπή για την ταχεία διερεύνηση του σκανδάλου αυτού τουλάχιστον για τα 10 τελευταία χρόνια.
Να ερευνήσει αξιοποιώντας όλες τις σχετικές δυνατότητες του κράτους:
* Ποιοι ήταν οι κατά τον κ. Λοβέρδο «ενδιάμεσοι»;
* Πως διασφάλιζαν την «ομαδική τύφλωση» όλων όσοι είχαν ευθύνη για τις σχετικές αγορές και το πραγματικό κόστος των αγοραζομένων;
* Ποιοι πλούτισαν παράνομα και μπορεί ο φορολογούμενος να πάρει πίσω μέρος έστω του παράνομου αυτού πλούτου;».

ΠΗΓΗ tro-ma-ktiko

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου