Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

"Εφυγε" ο Μιλτιάδης Εβερτ

Την τελευταία του πνοή άφησε, σε ηλικία 72 ετών, ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ, Μιλτιάδης Εβερτ, ο οποίος αντιμετώπιζε τον τελευταίο καιρό σοβαρά προβλήματα υγείας.
Πριν από ένα μήνα, ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ είχε εισαχθεί στην εντατική μονάδα του Ιπποκράτειου νοσοκομείου όπου νοσηλευόταν, με μηχανική υποστήριξη.
Τη δυσάρεστη είδηση ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, εκφράζοντας παράλληλα και τα συλλυπητήριά του στην οικογένειά του. Τα συλλυπητήριά του εξέφρασε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Μαρκόπουλος.


Συλλυπητήρια της πολιτικής ηγεσίας

Από τη Φρανκφούρτη, όπου πληροφορήθηκε την είδηση του θανάτου του Μιλτιάδη Εβερτ, ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς δήλωσε ότι "η Ελλάδα έγινε φτωχότερη σήμερα". Εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του, είπε ότι ο Μιλτιάδης Εβερτ ήταν ένας "Αγωνιστής της Παράταξης, του τόπου, της Δημοκρατίας". "Γιατί αυτό υπήρξε ο Έβερτ, πάνω απ όλα: Αγωνιστής!" τόνισε.
Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου εξέφρασε τη λύπη του για το θάνατου του Μιλτιάδη Εβερτ "ενός μαχητικού πολιτικού, που αγωνιζόταν με σθένος για τις ιδέες και τις αρχές του" όπως ανέφερε.

"Είχα στο παρελθόν συνεργαστεί μαζί του, παρά τις διαφορετικές ιδεολογικές και πολιτικές μας αναφορές, ιδιαίτερα την περίοδο που βρισκόμουν στην ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, αλλά και νωρίτερα, την πρώτη περίοδο της ελεύθερης ραδιοφωνίας" συμπλήρωσε.
O πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης ανέφερε στη δήλωσή του ότι "η παράταξη θρηνεί". "Ένας πραγματικός ευπατρίδης της πολιτικής και της μεγάλης κεντροδεξιάς παράταξης δεν είναι πια κοντά μας. Η πολιτική είναι από σήμερα ακόμη πιο φτωχή" τονίζει.
Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάνη, αναφέρει ότι ο Μιλτιάδης Εβερτ, "ήταν ευπατρίδης της πολιτικής, πνεύμα μαχητικό, ενωτικό και δημιουργικό για τη Νέα Δημοκρατία, την κεντροδεξιά παράταξη και τη χώρα. Πολιτικός που αγάπησε και δούλεψε για την Αθήνα και την αυτοδιοίκηση και συνέδεσε την πορεία του στην πολιτική με σημαντικές αλλαγές και με έργο που σφράγισε κρίσιμους τομείς του δημόσιου βίου".
Τη θλίψη της για τον θάνατο του πρώην Προέδρου της ΝΔ, εξέφρασε με ανακοίνωσή της, η Δημοκρατική Αριστερά. Χαρακτηρίζει τον Μιλτιάδη Έβερτ «έντιμο πολιτικό, συνεπή στις ιδέες του», ο οποίος είχε και «μεγάλη κοινοβουλευτική παρουσία».

Ποιός ήταν


Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1939. Αποφοίτησε από την ΑΣΟΕΕ (σήμερα Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών) και ακολούθησε περαιτέρω σπουδές στην πληροφορική.
Εργάσθηκε ως οικονομικός σύμβουλος στην Εμπορική Τράπεζα της Ελλάδος και διοικητής και οικονομικός διευθυντής στα Ναυπηγεία Ελευσίνας (1966-1974).  
Είναι ιδρυτικό μέλος του πολιτικού κόμματος Νέα Δημοκρατία. Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής στην Α' Αθηνών το 1974 και από τότε εκλέγεται συνεχώς.
Έχει υπηρετήσει από πολλούς υπουργικούς θώκους:
 Υφυπουργός Οικονομικών (1976-1977).
Υπουργός Βιομηχανίας και Ενέργειας (1977-1980).
Υπουργός Οικονομικών (1980-1981). Υπουργός Υγείας (1989).
Υπουργός Προεδρίας (1990-1991), όπου έθεσε τις βάσεις για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης.
Εξελέγη Δήμαρχος Αθηναίων το 1986. Κατά τη διάρκεια της θητείας του πρωτοπόρησε με τη δημιουργία του πρώτου ανεξάρτητου ραδιοφωνικού σταθμού στην Ελλάδα και προχώρησε σε πολλές καινοτομίες και παρεμβάσεις στη διοίκηση, το περιβάλλον, την τέχνη, τον πολιτισμό και την υγεία.
Ήταν αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας από το 1993 ως το 1997.
Ηταν συχνά ομιλητής σε συμπόσια και διασκέψεις για την ευρωπαϊκή συνεργασία. 
Είχε δημοσιεύσει πολλά άρθρα για θέματα οικονομικά, αμύνης, ασφαλείας και εξωτερικής πολιτικής.
Είχε συγγράψει αρκετά βιβλία, όπως:
"Καραμανλής, ο Αναμορφωτής"
"Η Ελλάδα στον Κόσμο που έρχεται"
"Ειρηνική Επανάσταση για τη Νέα Εποχή".
Ήταν πρώην πρωταθλητής ιστιοπλοίας,   
Ηταν παντρεμένος με την Λίζα Βάντερπουλ, με την οποία απέκτησε δύο κόρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου