Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Αρνείται να φύγει ο Μουμπάρακ- Προστάτης του έθνους ο στρατός . Εκρητικό το κλίμα

Επιμένει να παραμείνει στην εξουσία ο Χόσνι Μουμπάρακ ο οποίος σε διάγγελμα του επανέλαβε πως δε θα ξαναθέσει υποψηφιότητα για την προεδρία της Αιγύπτου, διαβεβαιώνοντας τον αιγυπτιακό λαό ότι θα πραγματοποιηθούν “καθαρές και δίκαιες” εκλογές τον Σεπτέμβριο. Υποσχέθηκε  ότι θα ικανοποιήσει στο έπακρο τις απαιτήσεις του αιγυπτιακού λαού και θα μεταβιβάσει μέρος των εξουσιών του και ότι θα προχωρήσει άμεσα σε Συνταγματικές αλλαγές, τονίζοντας πως δεν δέχεται εντολές από τρίτες χώρες.
Εκρηκτικό πλέον το κλιμα αφού οι  χιλιάδες διαδηλωτές που είναι συγκεντρωμένοι στην Πλατεία Ταχρίρ και νωρίτερα πανηγύριζαν,μετά το διάγγελμα φωνάζουν εξαγριωμένοι "Φύγε". Κρίσμη η νύχτα και η αυριανή μέρα καθώς αναμένεται να κλιμακωθούν οι αντιδράσεις και να έχουμε επανάληψη των αιματηρών επεισοδίων΄ και πολιορκία κυβερνητικών κτιρίων. Άγνωστο παραμένει πόσο αμέτοχο θα παραμείνει το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο της χώρας που δηλώνει προστάτης του έθνους.Φόβους για πραξικόπημα εκφράζει η Μουσουλμανική Αδελφότητα. Αμηχανία στο Κυβερνητικό Κόμμα όπου ο ΓΓ νωρίτερα είχε προαναγγείλει την αποχώρηση του.  Παγωμάρα στην Δύση που πιέζει για άμεση αποχώρηση του προκειμένου να αποφευχθεί γενική εξέγερση
Ο Μουμπάρακ προσπάθησε για ακόμη μία φορά να επικαλεστεί στο αίσθημα του αιγυπτιακού λαού προτάσσοντας την αφοσίωση του στο "καλό" της χώρας, ενώ διαβεβαίωνε συνεχώς ότι η μετάβαση της εξουσίας θα πρέπει να γίνει με "ομαλό και ειρηνικό τρόπο". Ήδη ανακοίνωσε ότι θα ανατεθεί σε ειδική επιτροπή η αναθεώρηση του Συντάγματος της χώρας, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι προτεραιότητα στο εξής "θα είναι η αποκατάσταση των ρυθμών της οικονομίας, η επιστροφή στους ρυθμούς της καθημερινότητας και η τιμωρία αυτών που προκάλεσαν το θάνατο των συμπολιτών".


Ο αιγύπτιος πρόεδρος δήλωσε ότι θα καταργηθούν ορισμένα άρθρα του αιγυπτιακού Συντάγματος που εμποδίζουν τις πολιτικές ελευθερίες.
Την ίδια στιγμή, πάνω από ένα εκατομμύριο διαδηλωτές έχουν συγκεντρωθεί στην πλατεία Ταχρίρ και στους γύρω δρόμους και αντιδρούν αρνητικά στις δηλώσεις Μουμπάρακ. Με εμφανή απογοήτευση οι διαδηλωτές κουνούσαν τα παπούτσια τους στον αέρα σε ένδειξη οργής και περιφρόνησης και φώναζαν «Κάτω ο Μουμπάρακ!» και «Φύγε!».

Μέχρι ο Χόσνι Μουμπάρακ να ανακοινώσει τις προθέσεις του, διαρροές στελεχών της CIA στο BBC έκαναν λόγο για επικείμενη παράδοση της εξουσίας, ορίζοντας ως μεταβατικό διάδοχο τον αντιπρόεδρο Ομάρ Σουλεϊμάν. Το Ανώτατο στρατιωτικό Συμβούλιο της χώρας παρενέβη με διάγγελμα δηλώνοντας πίστη και προστασία της ασφάλειας της χώρας αλλά και των προσδοκιών του αιγυπτιακού λαού. Ξέφρενοι είναι οι πανηγυρισμοί σε όλη τη χώρα, ενώ ανησυχεί η Μουσουλμανική Αδελφότητα που εκλαμβάνει τη στάση του στρατού ως πραξικόπημα
Το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο της Χώρας που συνεδριάζει από το πρωϊ υπό την ηγεσία του Υπουργού Αμυνας, Πτέραρχου Χουσέιν Ταντάουι, αργά το απόγευμα προέβη σε τηλεοπτικό διάγγελμα στο οποίο ο Υπουργός , εκφράζοντας το Συμβούλιο ανέφερε ότι το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο , πιστό στο καθήκον του και την ευθύνη που έχει για την προστασία της χώρας, της ασφάλειας και των επιτευγμάτων του μεγάλου αιγυπτιακού λαού, λαμβάνοντας υπόψη τα δίκαια αιτήματα του, αποφάσισε να παραμέινει σε διαρκή συνεδρίαση – ετοιμότητα προκειμένου να εξετάσει τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν ώστε να διαφυλαχθεί η χώρα τα επιτεύγματα της και οι προσδοκίες του λαού.
Το διάγγελμα του Στρατού ωστόσο ανησυχεί την Μουσουλμανική Αδελφότητα και κάποια από τα στελέχη της αντιπολίτευσης που αφήνουν να εννοηθέί πως πρόκειται για πραξικόπημα
Ο Ομάρ Σουλεϊμάν είναι αυτός ο οποίος διεξάγει τις τελευταίες ημέρες τις συνομιλίες με τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Είναι εκλεκτός των ΗΠΑ οι οποίες πρωτοστατούν,  από την αρχή επιμόνως για την αποχώρηση του Μουμπάρακ, ώστε να αποφευχθεί μία γενικευμένη εξέγερση. Υπενθυμίζεται ότι οι διαδηλωτές βρίσκονται για 17η μέρα στην πλατεία Ταχριρ.
Οι ραγδαίες αυτές εξελίξεις φαίνεται να είναι το αποτέλεσμα της χθεσινής αιματοχυσίας καθώς σε ταραχές  στην επαρχία της Νέας Κοιλάδας, στη δυτική Αίγυπτο, έχασαν την ζωή τους τρία άτομα και τραυματίστηκαν εκατοντάδες. Οι διαδηλωτές αντέδρασαν έντονα πυρπολώντας επτά κυβερνητικά κτίρια, μεταξύ των οποίων και δύο αστυνομικά τμήματα, ένα δικαστήριο και την τοπική έδρα του Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος.
Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές το ποτήρι για τον στρατό ξεχείλισε όταν η αστυνομία που είναι το εκλεκτό σώμα του Μουμπάρακ έβαλε με πραγματικά πυρά κατά των διαδηλωτών,
Στις πρώτες συναντήσεις στις αρχές της εβδομάδας μεταξύ του Ομάρ Σουλεϊμάν και της αιγυπτιακής αντιπολίτευσης δεν κατέστη δυνατόν να βρεθεί κοινός τόπος καθώς οι προτάσεις του Αιγύπτου Αντιπροέδρου χαρακτηρίστηκαν ως ανεπαρκείς.Συμφωνήθηκε πάντως ότι είναι άμεση προτεραιότητας η αναθεώρηση του Συντάγματος.
Σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες έχει συμφωνηθεί η συγκρότηση επιτροπής από δικαστικούς και πολιτικές προσωπικότητες, η οποία θα προετοιμάσει την τροποποίηση του Συντάγματος έως τις αρχές Μαρτίου. Η βασική μεταρρύθμιση θα επιτρέπει τη διεκδίκηση του προεδρικού αξιώματος από περισσότερους υποψήφιους και θα θέτει χρονικά όρια στην προεδρική θητεία.
Αξίζει να σημειωθεί πως στις συνομιλίες συμμετέχουν και οι  Αδελφοί Μουσουλμάνοι που δηλώνουν πως δεν θα αποχωρήσουν από τον διάλογο. Ζητούν όμως την άρση του στρατιωτικού νόμου και την απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων

ΠΗΓΗ reporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου