Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

Λεηλασίες και καταστροφές αρχαιοτήτων στην Αίγυπτο

Λόγο για καταστροφές και λεηλασίες κάνουν ο διεθνής Τύπος και οι αρχαιολόγοι σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους της Αιγύπτου, ενώ εκφράζονται ανησυχίες και για το μοναδικής πολιτιστικής αξίας συγκρότημα της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, λόγω των δραματικών γεγονότων που εκτυλίσσονται στη χώρα.

Έντονη ανησυχία επικρατεί και για το αιγυπτιακό Μουσείο του  Καΐρου, μετά τις δύο βόμβες μολότοφ που εξερράγησαν κατά τη διάρκεια σύγκρουσης υποστηρικτών και αντιπάλων του Αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ομάδα ατόμων εισέβαλλε στο μουσείο με σκοπό να κλέψει πολύτιμα κειμήλια. Παρά το γεγονός ότι η ληστεία απέτυχε, περίπου 75 αντικείμενα από το μουσείο υπέστησαν σοβαρές φθορές. 


Η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, καθηγήτρια Χρυσούλα Παλιαδέλη κατέθεσε σχετική ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεδομένης της μεγάλης ευαισθησίας που επιδεικνύει η ευρωπαϊκή κοινότητα σε θέματα σεβασμού και προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς σε όλο τον κόσμο, αλλά και της συμφωνίας σύνδεσης Ε.Ε. – Αιγύπτου, που προβλέπει εκτός των άλλων συνεργασία και στον πολιτιστικό τομέα.

Η ευρωβουλευτής απηύθυνε έκκληση για συνδρομή προς τις αιγυπτιακές αρχές στην προσπάθειά τους να σταματήσουν οποιαδήποτε κλοπή, λεηλασία ή πράξη βανδαλισμού που στρέφεται κατά της αιγυπτιακής πολιτιστικής κληρονομιάς και ζήτησε  ενημέρωση για τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η Επιτροπή ώστε να αποφευχθεί η εισαγωγή κλεμμένων αντικειμένων στα κράτη μέλη της Ε.Ε. και να ενισχυθεί γενικότερα η δράση των κρατών μελών για την πάταξη της αρχαιοκαπηλίας.

Η Αίγυπτος χαρακτηρίζεται από την πλούσια πολιτιστική της κληρονομιά με το μουσείο του Καΐρου να φιλοξενεί περίπου 150.000 αρχαιότητες, μεταξύ των οποίων ο θησαυρός του Τουταγχαμών.

ΠΗΓΗ  Τα Ανήλια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου