Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

548 ευρώ μικτά κατώτατο μισθό θέλει η Τρόικα

Από το ιστολόγιο http://www.exipno.gr/

eforia_arpazeiΗ αντίστροφη μέτρηση για τη μείωση του κατώτατου μισθού των 751 ευρώ το μήνα, μικτά, της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) ήδη έχει αρχίσει και, όπως φαίνεται, είτε άμεσα είτε έμμεσα, μέσα στους επόμενους μήνες οι χαμηλόμισθοι θα κληθούν να εργαστούν για αμοιβές της τάξης των 548 ευρώ.
Οπως προκύπτει από το περιεχόμενο του e-mail που έλαβε την προπερασμένη Κυριακή από την Τρόικα ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης, και το οποίο έδωσε, χθες, στη δημοσιότητα ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος, οι αξιωματούχοι της Κομισιόν, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ θα επιμείνουν στην εφαρμογή του «σπασίματος» της ΕΓΣΣΕ το οποίο, άλλωστε, η κυβέρνηση έχει νομοθετήσει από το 2010!

Το e-mail της Τρόικας

Στην «ηλεκτρονική επιστολή» των τροϊκανών προς τον κ. Κουτρουμάνη, με τα θέματα προς συζήτηση τα οποία τέθηκαν στο τραπέζι των διαβουλεύσεων κατά τη διάρκεια της μεταξύ τους συνάντησης, η οποία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου (με αποτέλεσμα τη συμφωνία των δύο πλευρών για τρεις νέες ρυθμίσεις οι οποίες αποδυναμώνουν πλήρως τις κλαδικές έναντι των επιχειρησιακών και, κατ’ επέκταση, ατομικών συμβάσεων εργασίας) αναφέρεται:



 «Για να προστατευτούν οι θέσεις εργασίας των πιο ευάλωτων εργαζομένων, ο κατώτερος μισθός πρέπει να μειωθεί κάτω από το σημερινό επίπεδο και να “παγώσει” μέχρις ότου αρχίσει η ανάπτυξη.
Αλλες χώρες, σε παρόμοιες συνθήκες, μείωσαν τον καταστατικό, κατώτερο μισθό για να βελτιώσουν τις προοπτικές της απασχόλησης των χαμηλόμισθων εργαζομένων. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει καταστατικός μισθός, εντούτοις ο συμφωνημένος κατώτατος μισθός έχει ανάλογη λειτουργία». Την επιστολή απέστειλε πριν από εννέα ημέρες η Τρόικα στον υπουργό Εργασίας προτρέποντας έμμεσα την ελληνική κυβέρνηση να ακολουθήσει το παράδειγμα της Πορτογαλίας.

Ελάχιστη αμοιβή

Στην Πορτογαλία δεν υφίσταται κατώτατος μισθός μέσω Εθνικής Σύμβασης, αλλά ελάχιστη καταστατική αμοιβή η οποία ορίζεται με νόμο του Κράτους. Σήμερα, ο «καταστατικός μισθός» στη συγκεκριμένη χώρα ανέρχεται στα 548 ευρώ το μήνα, μικτά, αφού πριν από λίγο καιρό μειώθηκε κατά 10% με νομοθετική ρύθμιση.
Οι απαιτήσεις της Τρόικας, όπως αποτυπώνονται στο περιεχόμενο του e-mail προς τον κ. Κουτρουμάνη, διαφαίνεται με βεβαιότητα ότι θα παραμείνουν ενεργές και κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων που θα ακολουθήσουν για την καταβολή των επόμενων δόσεων του δανείου από το μηχανισμό στήριξης προς την Ελλάδα. Με δεδομένη, δε, την εμπειρία που ήδη έχει υπάρξει από τις συζητήσεις των αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προς την κυβέρνηση, το αίτημα αυτό δεν θα σταματήσει να απασχολεί τις δύο πλευρές εάν δεν υλοποιηθεί, αφενός επειδή πιστωτές και Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι για την αντιμετώπιση του συνεχιζόμενου «κύματος» της ανεργίας χρειάζεται να «κοπούν μισθοί στα δύο» και να μοιραστούν θέσεις εργασίας, αφετέρου, επειδή έτσι και αλλιώς το μέτρο έχει νομοθετηθεί με το αρχικό Μνημόνιο της 5ης Μαΐου 2010.
Οπως έχει δηλώσει ο πρόεδρος της Ενωσης για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ) και γνωστός εργατολόγος Αλέξης Μητρόπουλος, «η υποχρέωση κατάργησης του κατώτατου μισθού της ΕΓΣΣΕ, καθώς και της απαγόρευσης επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων έχει ψηφιστεί με το ν. 3845 του 2010, στην παρ. 7 του άρθρου 2, στο οποίο ορίζεται ότι “οι όροι των ομοιοεπαγγελματικών και επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας μπορούν να αποκλίνουν έναντι των αντίστοιχων όρων κλαδικών συμβάσεων εργασίας, καθώς και των εθνικών γενικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Και οι όροι των κλαδικών συμβάσεων εργασίας μπορούν να αποκλίνουν έναντι των αντίστοιχων όρων εθνικών γενικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας”».
Στον ίδιο νόμο μάλιστα θεσμοθετήθηκε και η πρώτη ρητή κατάργηση του κατώτατου μισθού της ΕΓΣΣΕ, αφού για ανέργους ηλικίας μέχρι 24 ετών δόθηκε η δυνατότητα να απασχολούνται με μισθό ίσο με το 80% του κατώτατου μισθού.
Πηγή: e-typos.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου