Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Κομισιόν: Στο 100% του ΑΕΠ το χρέος της ευρωζώνης σε 15 χρόνια

Από το ιστολόγιο www.capital.gr
της Ματίνας Στέβη

Βρυξέλλες (Dow Jones) – Τα υπερβολικά επίπεδα χρέους και ελλείμματος στην ευρωζώνη κινδυνεύουν να επιδεινωθούν και θα απαιτήσουν μέτρα μακροπρόθεσμης δημοσιονομικής ενοποίησης στα επόμενα 15 χρόνια, τόνισε η Κομισιόν.

Στην τριμηνιαία της έκθεση για την κατάσταση των οικονομιών της ευρωζώνης, η Κομισιόν προβλέπει ότι το χρέος στην ευρωζώνη θα ανέλθει στο 100% του ΑΕΠ στην επόμενη δεκαετία, εάν δεν ληφθούν νέα μέτρα.

Η επιτροπή ανέδειξε μάλιστα τις δαπάνες που σχετίζονται με την ηλικία, ως αυτές που διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην αύξηση του επιπέδου των χρεών στα επόμενα χρόνια, καθώς αυξάνεται το συνταξιοδοτικό και το υγειονομικό κόστος.

«Με την αύξηση του χρέους, η επίδραση μπορεί να αποδειχθεί  σημαντική όσο περνάει ο καιρός. Οι δαπάνες για τους τόκους θα αυξάνονται συνεχώς και θα επιβαρύνουν την ανάπτυξη», επισημαίνει.

Με βάση αυτές τις δυναμικές στην ευρωζώνη, η Κομισιόν ανακάλυψε ότι πολλές χώρες θα χρειαστεί να υιοθετήσουν «σημαντικά μέτρα μόνιμης ενοποίησης», εκτός από αυτά που έχουν ήδη ανακοινωθεί.

Η Κομισιόν προειδοποίησε ότι υπάρχουν επικίνδυνοι συσχετισμοί μεταξύ του κρατικού χρέους και του τραπεζικού κλάδου.

© Dow Jones Newswires



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου