Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Δεύτερο ημίχρονο από Βενιζέλο: Απειλεί τους βουλευτές με την 6η δόση

Από το ιστολόγιο http://www.newsit.gr/



- Το γάντι στους βουλευτές έριξε ο υπουργός Οικονομικών - "Aν δεν πάρουμε μέτρα, η χώρα θα μας μείνει στα χέρια"
- Β.Παπανδρέου: "Να πάει επιτέλους ένας πολιτικός στην φυλακή"
- Γιατί δεν πείθονται από τις υπουργικές διαβεβαιώσεις
- Κόκκινη γραμμή η πιθανολογούμενη κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας
- Μελέτη - κόλαφος από Κατσέλη για το τι θα γίνει αν μειωθούν οι μισθοί

Και στο δεύτερο γύρο της συνεδρίασης του ΚΤΕ Οικονομικών, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αντιδρούσαν έντονα στις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση, με τους περισσότερους να επικεντρώνουν την κριτική τους στις αλλαγές που έρχονται στα εργασιακά. 


Ο κ. Βενιζέλος με την ίδια τακτική ξεκαθάρισε στους βουλευτές που αντιδρούν στο πάγωμα των κλαδικών συμβάσεων πως το συγκεκριμένο άρθρο 37 είναι σε απόλυτη συμφωνία με την τρόικα δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να αλλάξει. Και για να γίνει πιο σαφής, έθεσε το δίλημμα στους βουλευτές πως εάν αλλάξει τότε η έκθεση της τρόικας δεν θα είναι θετική οπότε αντίο έκτη δόση.

Μία ανάλογη τακτική είχε και στο πρώτο μέρος της συνεδρίασης, όπου ακούγοντας την σκληρή κριτική που έκαναν στην ακολουθούμενη πολιτική και ειδικά στο πολυνομοσχέδιο είπε: "ΕΑΝ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΟΤΙ Η ΚΥΒΕΝΡΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΗΘΙΚΗ ΚΑΙ ΝΟΜΟΘΕΤΕΙ ΑΝΗΘΙΚΑ ΡΙΞΤΕ ΤΗΝ!"

Ο κ.Βενιζέλος, περιγράφοντας την λύση που προωθείται είπε: "Οι ευρωπαίοι μας είπαν: "Εμεις θα φροντίσουμε το χρέος, εσεις φροντίστε τα ελλείμματα και τις διαρθρωτικές αλλαγές".

Και συνέχισε σε δραματικό τόνο: "Αν δεν προχωρήσουμε σε αυτά τα αναγκαία μέτρα η χώρα θα μας μείνει στα χέρια."

Είναι ίσως μια από τις πιο κρίσιμες συνεδριάσεις του ΚΤΕ Οικονομικών και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι συγκλήθηκε εκτάκτως αφού το κλίμα ήταν πολύ άσχημο μέσα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός οτι η Β.Παπανδρέου επι της ουσίας υιοθέτησε καταγγελία της ΝΔ για ίδρυση 77 οργανισμών από το ΠΑΣΟΚ τα τελευταία 2 χρόνια.

Πολλοί βουλευτές λένε ευθέως οτι αν θέλει η κυβέρνηση να περάσει το πολυνομοσχέδιο δεν πρέπει ούτε κατά διάνοια να γίνεται αναφορά σε κατάργηση ή πάγωμα των Συλλογικών Συμβάσεων, κάτι που έχει απαιτήσει ως γνωστόν η τρόικα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsit, η κυβέρνηση σκεφτόταν την τελευταία στιγμή να υπάρξει κάποιο παράθυρο στο πολυνομοσχέδιο, μια τροπολογία, μέσω της οποίας θα μπαίνει ταφόπλακα στις συλλογικές συμβάσεις.

Ετσι, οι βουλευτές τις όποιες διαβεβαιώσεις του υπουργού Εργασίας στον ΚΤΕ Οικονομικών τις ακούνε βερεσέ...

O κ.Κουτρουμάνης μιλώντας στους συναδέλφους του στον ΚΤΕ τους υποψίασε, αφού χρησιμοποιώντας την γλώσσα των πολιτικών, είπε οτι η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας παραμένει ανέπαφη. Το ίδιο και οι κατώτατοι μισθοί.

Η Βάσω Παπανδρέου, ξεκίνησε δίνοντας τον τόνο λέγοντας οτι το πολυνομοσχέδιο ΔΕΝ ΠΕΡΝΑΕΙ.
Είπε οτι πρέπει να γίνουν διορθώσεις και τροποποιήσεις. Και έφερε και παραδείγματα λέγοντας:

Δεν μπορεί να πληρώνουν τον ίδιο φόρο αυτοί που βγάζουν έως 100.000 σε σχέση με εκείνους που βγάζουν πάνω από 100.000. Ζήτησε επίσης πόθεν έσχες υπουργών για την τελευταια 10ετία αλλά και εαν ευσταθούν οι καταγγελίες της ΝΔ οτι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ίδρυσε 77 οργανισμούς την τελευταία διετία, τότε πριν εφαρμοσθεί οποιαδήποτε εφεδρεία πρέπει πρώτα να καταργηθούν.

Πρότεινε επίσης να πριν προχωρήσουμε σε εφεδρείες να δουμε πόσοι είναι οι μετακλητοί υπάλληλοι σε υπουργεία και γενικές γραμματείες.

Ο Χρήστος Πρωτόπαππας αναρωτήθηκε ποιοί είναι εκείνοι οι εργοδότες που λειτουργούν όπως είπε, ως κουκουλοφόροι και θέλουν να περάσουν θέματα "από πίσω" σε σχέση με τις συλλογικές συμβάσεις. Και πρόσθεσε: "Η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας είναι το όριό μας.

'Ηδη στο ΚΤΕ διαφάνηκε ένα μέτωπο αποτελούμενο από βουλευτές όπως η Λούκα Κατσέλη, ο Δημήτρης Λιντζέρης, ο Χρήστος Πρωτόπαππας και ο κ.Σαλαγιάννης οι οποίοι βάζουν ως κόκκινη γραμμή το θέμα των Συλλογικών και του παγώματός τους.

ΜΕΛΕΤΗ ΚΟΛΑΦΟΣ ΑΠΟ ΚΑΤΣΕΛΗ


Αίσθηση προκάλεσε η κατάθεση μιας μελέτης από την Λούκα Κατσέλη, η οποία μεταξύ άλλων αναφέρει οτι η απότομη μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα από 10 - 30% θα αφαιρέσει σύμφωνα με υπολογισμούς από 4,5 έως 13,5 δισ ευρώ από την ελληνική οικονομία, δηλαδή μείωση του ΑΕΠ κατά 2,09 εως 6,26%.

Και καταλήγει οτι αν συμβούν όλα αυτά η ύφεση που προβλέπεται στο προσχέδιο του προυπολογισμου του 2012 της τάξης του -2,5% θα ξεπερασει με συντηρητικες εκτιμησεις το -5%!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΤΣΕΛΗ

Kριτική και από άλλους πρώην υπουργούς και μη


"H ηγετική ομάδα της κυβέρνησης είναι κατώτερη των περιστάσεων", είπε ο βουλευτης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

Η Θεοδώρα Τζάκρη, είπε οτι είναι απαραδεκτο να μπαίνουν στην εφεδρεία υπαλληλοι με αντικειμενικά κριτήρια που έχουν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ.

Η Αννα Νταλάρα, είπε οτι η εσωτερική υποτίμηση που θέλει να κάνει η τρόικα, έχει μια αντίφαση: αντί για ανταγωνιστικότητα φέρνει ύφεση και ανεργία.

Η Μιλένα Αποστολάκη, τόνισε οτι δεν είναι μόνο οι επιδόσεις της κυβέρνησης κατώτερες των περιστάσεων αλλά και η συνταγή που ακολουθείται είναι λάθος. "Η ύφεση", είπε, "έχει σκοτώσει την χώρα και κάθε δόση μας βουλιάζει ακόμα περισσότερο."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου