Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

FTDeutschand: Οι δανειστές δεν αφήνουν την Ελλάδα να πτωχεύσει

Από το ιστολόγιο http://www.newscode.gr/

«Οι δανειστές δεν αφήνουν την Ελλάδα να πέσει» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος των γερμανικών Financial Times, που διαπιστώνουν ότι η λύση καθυστερεί, μεταξύ άλλων και λόγω των αντικρουόμενων συμφερόντων στο εσωτερικό της ευρωζώνης, ιδιαίτερα μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας.



Πάντως, πριν η τρόικα ανάψει το «πράσινο φως» για την έκτη δόση, στο Βερολίνο επικρατούσε συναγερμός. Πηγή του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι «όλα εξαρτώνται από το πόρισμα της τρόικας». Σε περίπτωση που η έκθεση των ελεγκτών ήταν αρνητική, τότε το Δεκέμβριο η Ελλάδα θα προχωρούσε σε πτώχευση, ενώ σε αντίθετη περίπτωση, το «ναι» θα εξασφάλιζε χρόνο στην ευρωζώνη για να αναπροσαρμόσουν τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου.
«Το κούρεμα του 21% που αποφασίστηκε τότε δεν ήταν τυχαίο» ανέφερε πηγή του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, προσθέτοντας ότι το ποσοστό είχε υπολογιστεί στη βάση δεδομένων για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Τα δεδομένα, υποστήριξε η πηγή, έχουν μεταβληθεί, οπότε και η συμφωνία της 21ης Ιουλίου χρειάζεται αναθεώρηση.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η διαδικασία αναθεώρησης μπορεί να παραταθεί μέχρι και τα μέσα Ιανουαρίου, ενώ άμεση απόφαση εντός τριών ή τεσσάρων εβδομάδων θα πρέπει να αποκλεισθεί.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο αξιωματούχος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει η παραμικρή σκέψη να αφήσουμε αβοήθητη την Ελλάδα», ενώ η όποια αναθεώρηση της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου θα γίνει στη βάση εξασφάλισης της βιωσιμότητας του χρέους.
Το Βερολίνο εκτιμά ότι η τελική απόφαση τόσο του ΔΝΤ, όσο και της Κομισιόν και της ΕΚΤ θα είναι θετική, ενώ τα μάτια όλων στρέφονται στο σχέδιο που προανήγγειλαν η Άγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί για τη «μόνιμη λύση του προβλήματος της Ελλάδας ως μέλους της ευρωζώνης».
Αντίθετα συμφέροντα Γαλλίας και Γερμανίας
Ωστόσο, το πρόβλημα είναι πλέον ότι Γαλλία και Γερμανία έχουν αντίθετα συμφέροντα ως προς την αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους.
Η Άγκελα Μέρκελ ζητά ένα «κούρεμα» του ελληνικού χρέους κατά 50%-60%, ενώ ο Νικολά Σαρκοζί απορρίπτει μια τέτοια λύση, καθώς πρώτον, δεν θέλει να χρεωθεί μια αποτυχία ενόψει και των επικείμενων προεδρικών εκλογών και δεύτερον, για να μη φέρει σε μειονεκτική θέση τις γαλλικές τράπεζες.
Μια άλλη διαφωνία αφορά τον EFSF, με το Νικολά Σαρκοζί να ζητά την δυνατότητα άμεσης εξυπηρέτησης των τραπεζών και την Άγκελα Μέρκελ να τάσσεται υπέρ της ενίσχυσης μόνο των κρατών και, σε περίπτωση ύστατης ανάγκης, των τραπεζών.
Πάντως, οι εμπειρογνώμονες των δύο χωρών φαίνεται ότι μέχρι στιγμής αναζητούν σημεία σύγκλισης, ενώ βρίσκονται μακριά από ένα συμβιβασμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου