Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

DJ: To «κούρεμα» του ελληνικού χρέους μπορεί να φθάσει το 40%-60%

Από το ιστολόγιο http://www.newscode.gr/

Το «κούρεμα» που θα ζητηθεί από τους κατόχους ελληνικών ομολόγων μπορεί να φτάσει το 40%-60%, ενώ το τελικό ποσοστό θα προσδιοριστεί με βάση το μοντέλο απομείωσης που θα χρησιμοποιηθεί, μετέδωσε το Dow Jones Newswires, επικαλούμενο πηγές με γνώση των συζητήσεων.



Οι πηγές αναφέρουν ότι η ευρωζώνη αυτή τη στιγμή επιδιώκει να ζητήσει από τις τράπεζες, που κατέχουν ελληνικούς τίτλους, να εγγράψουν μεγαλύτερες απομειώσεις στη συμμετοχή τους σε ελληνικό χρέος.
Οι απομειώσεις αυτές δεν αποκλείεται να κυμανθούν από 40%-60%, αναφέρουν οι πηγές.
Ένα άλλο ζήτημα που καλούνται να εξετάσουν οι ευρωπαϊκές ηγεσίες είναι αν θα πρέπει να εγγράψουν απώλειες και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και η ΕΚΤ.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο, το ελληνικό χρέος θεωρείται πλέον μη βιώσιμο, οπότε οι συζητήσεις αφορούν το μέγεθος ενός «κουρέματος», καθώς και αν μπορούν να εμπλακούν στη διαδικασία και κράτη που κατέχουν ελληνικούς τίτλους.
Πάντως, έτερος αξιωματούχος υποστηρίζει ότι η Γαλλία, ήδη από τη Σύνοδο της 21ης Ιουλίου αντιτίθεται σε απομειώσεις 40%, καθώς οι τράπεζές της έχουν τη μεγαλύτερη έκθεση στην Ελλάδα. Ωστόσο από τον Ιούλιο, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί.
Παράλληλα, ένα άλλο στέλεχος υποστηρίζει ότι μια ιδέα που έχει πέσει στο τραπέζι αφορά την ανταλλαγή των υφιστάμενων ομολόγων με νέο χρέος, με ακόμη μεγαλύτερο χρόνο αποπληρωμής και ακόμη χαμηλότερα επιτόκια από ό,τι είχε σχεδιαστεί στη συμφωνία της 21ης Ιουλίου.
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, επί τάπητος έχει τεθεί μια ενδεχόμενη μείωση 50% ή και περισσότερο στην καθαρή παρούσα αξία των ομολόγων, και μεγαλύτερη χρήση των ομολόγων με χαμηλότερη αντικειμενική αξία, έτσι ώστε να σημειωθεί μια σημαντική μείωση στο χρέος της Ελλάδας ως ποσοστό επί του ΑΕΠ. Κάτι τέτοιο όμως θα σημάνει μεγαλύτερες ζημίες για τους κατόχους ομολόγων.
Η δεύτερη επιλογή είναι ένα απευθείας «κούρεμα» 50% και άνω σε ιδιώτες επενδυτές και τα κράτη μέλη της ευρωζώνης που μετέχουν στο α’ πρόγραμμα διάσωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου