Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Πρ. Αντωνιάδου: ''Στα 4.000 μέτρα η προσδοκία για εντοπισμό του κοιτάσματος''

Από το ιστολόγιο http://www.kathimerini.com.cy/
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
Σε οποιοδήποτε στάδιο μιας γεώτρησης για εξεύρεση υδρογονανθράκων μπορεί να προκύψουν ίχνη αερίου, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι εντοπίσαμε το κοίτασμα, ανέφερε την Τρίτη η Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Πραξούλα Αντωνιάδου.

Οπως δήλωσε η Υπουργός, στο περιθώριο της παρουσίασης των πεπραγμένων της ΑΗΚ για το 2010, οι πρώτες ενδείξεις για το κοίτασμα αναμένονται τον ερχόμενο Δεκέμβρη ενώ πρόσθεσε ότι η διαδικασία τελικής αξιολόγησης των κοιτασμάτων θα διαρκέσει περίπου ένα έτος.

Η Υπουργός, ερωτηθείσα από δημοσιογράφους σχετικά με δημοσίευμα της Τρίτης της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» περί ανεύρεσης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων σε μικρότερο βάθος και σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα στο οικόπεδο 12, απάντησε ότι κατανοεί την προσδοκία και ανυπομονησία των Μέσων και του κόσμου για τα αποτελέσματα της ερευνητικής γεώτρησης.

Παράλληλα, συμπλήρωσε ότι αυτή τη στιγμή η ερευνητική γεώτρηση βρίσκεται στα μέσα του στόχου, λέγοντας ότι «βρισκόμαστε τώρα γύρω στα 2.200 μέτρα κάτω από τον βυθό της θάλασσας» και ότι «ο στόχος είναι να φτάσουμε στα 4.000 μέτρα», όπου υπάρχει η προσδοκία για εντοπισμό του κοιτάσματος.

«Θα παρακαλούσα όλους να έχουμε λίγη υπομονή μέχρι να φτάσουμε στον υπολογιζόμενο στόχο και να διαπιστώσουμε, με τη βοήθεια του Θεού και της φύσης, αυτό που όλοι προσδοκούμε», είπε η Υπουργός.

Ερωτηθείσα σχετικά με τις πρώτες ενδείξεις και το γεγονός ότι γίνονται αναφορές για ύπαρξη φυσαλίδων κατά τη διαδικασία της γεώτρησης, η κ. Αντωνιάδου είπε ότι σύμφωνα με τους επιστήμονες, σε οποιοδήποτε στάδιο μιας γεώτρησης μπορεί να προκύψουν ίχνη αερίου.

Πρόσθεσε ότι αυτό δε σημαίνει ότι εντοπίσαμε το κοίτασμα και ανέφερε ότι είναι κρίμα να δημιουργούνται αυτές οι εντυπώσεις. Συμπλήρωσε επίσης ότι είναι λυπηρό να μπαίνει ο κόσμος σε αναμονή και προσδοκία και συνέστησε υπομονή.

Σε ερώτηση αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί στην πλατφόρμα «Ομηρος», η κ. Αντωνιάδου είπε ότι «για τα θέματα που αφορούν τον Πρόεδρο, είναι καλύτερο να ρωτήσετε τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο». Πρόσθεσε ότι σε κάποια φάση, η Πολιτεία θα δώσει την παρουσία της στην πλατφόρμα.

Αναφορικά με τον υπολογιζόμενο χρόνο επίτευξης του στόχου των 4.000 μέτρων, η κ. Αντωνιάδου είπε ότι η γεώτρηση δεν προχωρά κάθε μέρα, καθώς προκύπτουν θέματα θωράκισης και διαδικασίες ασφάλισης της γεώτρησης.

Πρόσθεσε ότι σύμφωνα με το πρόγραμμα, δίδεται ένα περιθώριο 73 ημερών μετά την έναρξη της γεώτρησης στις 18 Σεπτεμβρίου, μέχρι να φτάσει η γεώτρηση στο στοχευόμενο βάθος. Είπε ότι οι πρώτες ενδείξεις αναμένονται αρχές με μέσα του Δεκέμβρη, εφόσον δεν υπάρξουν τεχνικής φύσεως απρόοπτα.

Η Υπουργός είπε ότι η διαδικασία τελικής αξιολόγησης των κοιτασμάτων θα πάρει περίπου ένα έτος. Πρόσθεσε ότι εφόσον υπάρξουν θετικές πρώτες ενδείξεις, το πρώτο στάδιο είναι να προχωρήσει η εταιρία Noble Energy με γεωτρήσεις αξιολόγησης, αναφορικά με την έκταση και σύσταση των όποιων κοιτασμάτων, κάτι που αναμένεται να διαρκέσει 6 με 8 μήνες.

Σε ερώτηση αν πρόκειται να επισπευτεί η κατασκευή τερματικού σταθμού με βάση τις πρώτες ενδείξεις, η Υπουργός είπε ότι τα θέματα υποδομής για την αξιοποίηση των πιθανών κοιτασμάτων ήδη συζητούνται και η διαδικασία λήψης αποφάσεων τροχοδρομείται παράλληλα.
Η Υπουργός διευκρίνισε ότι η διαδικασία αξιολόγησης του κοιτάσματος γίνεται παράλληλα με τις αποφάσεις αναφορικά με την υποδομή για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων «Σίγουρα, δεν θα περιμένουμε μέχρι το τέλος ενός έτους για να πάρουμε αποφάσεις. Είναι παράλληλη αυτή η διαδικασία», είπε.

Σε ερώτηση αν η διαδικασία γίνεται πιο σύνθετη λόγω του δεύτερου γύρου αδειοδότησης, η Υπουργός απάντησε αρνητικά, λέγοντας ότι η μια διαδικασία δεν εμπλέκεται με την άλλη.
Είπε ότι η ερευνητική γεώτρηση αφορά το οικόπεδο 12, ενώ ο δεύτερος γύρος αδειοδότησης θα αφορά τα άλλα τεμάχια της ΑΟΖ της Κύπρου. Συμπλήρωσε ότι και για αυτό το στάδιο θα υπάρξει σύντομα απόφαση για το πώς θα προχωρήσει η Κυβέρνηση.
Αναφορικά με τη διαδικασία αποδέσμευσης της Noble Energy από μέρους του οικοπέδου 12, όπως προνοεί το συμβόλαιο, η κ. Αντωνιάδου είπε ότι αυτό δεν είναι τόσο σημαντικό για τον δεύτερο γύρο αδειοδότησης, καθώς ο δεύτερος γύρος αφορά τα υπόλοιπα ολόκληρα τεμάχια της ΑΟΖ.

www.kathimerini.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου