Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

H αγορά θα ήθελε "κούρεμα" μέχρι 35%

Από το ιστολόγιο http://www.reporter.gr/

             Τα νέα σενάρια για PSI και τις αλλαγές στη συνθήκη της 21ης Ιουλίου.
Πληθαίνουν οι φωνές σε Ελλάδα και Ευρώπη για πιστή εφαρμογή της Συνθήκης της 21ης Ιουλίου, που μεταξύ άλλων, προβλέπεται κούρεμα των ελληνικών ομολόγων ύψους 21%. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι το κούρεμα δεν θα είναι μεγαλύτερο από 35%. Είναι ένα ικανό ποσοστό, όπως αναφέρουν τραπεζίτες, το οποίο μπορούν να αντέξουν τα ασφαλιστικά ταμεία, οι τράπεζες και οι ιδιώτες, αλλά και οι ασφαλιστικές εταιρείες. Οι ίδιοι εκτιμούν μάλιστα ότι το 50% κούρεμα μπορεί να έρθει σε δύο φάσεις.

Η πρώτη τώρα, δηλαδή μετά τη Σύνοδο Κορυφής της 23ης Οκτωβρίου και του G 20 στις αρχές Νοεμβρίου. Οι τράπεζες θα έχουν ένα ικανό διάστημα, πριν από την ολοκλήρωση της τρέχουσας χρήσης να προχωρήσουν στο σχηματισμό προβλέψεων. Στη συνέχεια και με δεδομένο το καλό σενάριο ότι η χώρα θα εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα μέσα στο 2012, δεν αποκλείεται να γίνει ένα ακόμα κούρεμα της τάξης του 20%.

Μάλιστα, η ελληνική κυβέρνηση έχει βρει και τους κατάλληλους συμμάχους. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ε. Βενιζέλος δηλώνει ότι περιμένει κάτι καλύτερο από τη συμφωνία του Ιουλίου και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού και πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ κ. Λ. Παπαδήμος έχει πει ότι η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να δεχθεί μεγαλύτερο κούρεμα του 21%. Στην ίδια γραμμή φαίνεται να κινείται και η Γαλλία, η οποία ως γνωστόν έχει σημαντική έκθεση σε ελληνικό χρέος μέσω των τραπεζών της.
Χαρακτηρίζοντας ως "επαρκές" ένα "κούρεμα" της τάξεως του 21% για το ελληνικό χρέος, η Γερμανική Ένωση Τραπεζών ζητά να εξεταστούν κατά περίπτωση οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης της κάθε τράπεζας.
Ο Michael Kemmer, γενικός διευθυντής της BDB, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD δήλωσε: «Οι γερμανικές τράπεζες έχουν προχωρήσει σε αυξήσεις κεφαλαίων και πάνε μια χαρά».


Τόνισε επίσης πως οι πολιτικοί θα πρέπει πρώτα να εφαρμόσουν τη συμφωνία του Ιουλίου για κούρεμα του ελληνικού χρέους κατά 21% προτού συζητήσουν επιπλέον μέτρα. Σημειώνεται, ότι τηρουμένων των αναλογιών, τυχόν επιβεβαίωση της συμφωνίας του Ιουλίου με επιπλέον μείωση των επιτοκίων για την Ελλάδα, ή του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, ακόμα και του σκληρού δημοσιονομικού προγράμματος της τρόικας για μερικά χρόνια ακόμα και όχι με λήξη το 2014, θα αποτελέσει κάτι περισσότερο από... θρίαμβο, σχολιάζουν οι ίδιες πηγές...


Στ.Κ.Χαρίτος
sxaritos@reporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου