Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Το τουρκικό πολεμικό ναυτικό αναπτύσσεται στη Ανατολική Μεσόγειο

Από το ιστολόγιο http://www.echedoros-a.gr/

Οκτώβριος 11, 2011.

Η Τουρκία έδωσε το πράσινο φως στις πολεμικές ναυτικές μονάδες της σε διάφορες κρίσιμες ζώνες της περιοχής προκειμένου να διεξάγουν επιτήρηση και παρακολούθηση των δράσεων, όπως αναφέρει  η εφημερίδα Bugün. Σε πρόσφατη διένεξη μεταξύ Τουρκίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας στο ζήτημα  της γεώτρησης για υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία έχει δώσει το πράσινο φως για στενή παρακολούθηση των δραστηριοτήτων αυτών.
Η Τουρκία έχει αναπτύξει φρεγάτες και ελικόπτερα στην Ανατολική Μεσόγειο και έχει μεταφέρει ναυτικές μονάδες, συμπεριλαμβανομένων των Ειδικών Υποβρύχιων Μονάδων Άμυνας (SAS) και Ειδικές Μονάδες Υποβρύχιων Καταστροφών (SAT), αναφέρει η Bugün.

Σε αυτές τις ειδικά εκπαιδευμένες μονάδες  έχουν δοθεί εντολές να επιτηρήσουν τις 10 κρίσιμες περιοχές όπου διενεργούνται έρευνες υδρογονανθράκων, σύμφωνα με έναν χάρτη που εκπονήθηκε από τον τουρκικό στρατό και που καθορίζονται ως ζώνες υψηλού κινδύνου στην περιοχή.

Το τουρκικό κράτος απέστειλε τέσσερις φρεγάτες, ένα σκάφος υλικοτεχνικής υποστήριξης και τρία πολεμικά ελικόπτερα, σύμφωνα με στρατιωτικό διάταγμα που χρονολογείται από τις 15 Αυγούστου για  παρακολούθηση με βάρδιες αυτών των ζωνών.
Τα πρώτα στρατεύματα τα οποία έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή αναμένονται να παρακολουθούν τη δραστηριότητα μέχρι τις 15 Νοεμβρίου, σε δύο βάρδιες , και έχει προγραμματιστεί να παρέχουν κάλυψη μέχρι τον Αύγουστο του 2012, αναφέρει η εφημερίδα.

Η Τουρκία έχει αυξημένη δραστηριότητα στις ανοιχτές θάλασσες της Μεσογείου αφ’ ότου η «Ελληνική Κύπρος» άρχισε  γεωτρήσεις για αναζήτηση υδρογονανθράκων στην αυτοαποκαλούμενη Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της (ΑΟΖ) που καταρτίστηκε με εμπιστευτικές συμφωνίες  πέρσι με το Ισραήλ.

Η Τουρκία απορρίπτει την ελληνοκυπριακή ΑΟΖ, υποστηρίζοντας ότι επειδή υπάρχει εδαφική διένεξη μεταξύ της τουρκικής και της ελληνικής πλευράς του νησιού, οι γεωτρήσεις θα πρέπει να καθυστερήσουν έως ότου οι διαπραγματεύσεις επανένωσης φέρουν μια λύση.

--
Πηγή:  Worldbulletin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου