Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Credit Suisse: Δεν χρειάζεται το ελληνικό χρέος μεγαλύτερο haircut – Αρκεί να εφαρμοστούν σωστά τα μέτρα και το πρόγραμμα που έχουν αποφασιστεί

Από το ιστολόγιο www.bankingnews.gr

     Απορρίπτει τις εκτιμήσεις που θέλουν την Ελλάδα να χρειάζεται ένα νέο μεγαλύτερο haircut για να καταστήσει βιώσιμο το χρέος της η Credit Suisse, στην τελευταία 10σέλιδη έκθεση της με τίτλο «PSI: Round 2» (PSI: Γύρος 2).
Η ελβετική τράπεζα υποστηρίζει η συμφωνία της 21ης Ιουλίου μειώνει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για τα επόμενα χρόνια και βελτιώνει τη βιωσιμότητα του χρέους, μέσω της μείωσης του κόστους δανεισμού. Μάλιστα, επισημαίνει ότι η δυναμική και η βιωσιμότητα του χρέους έχει βελτιωθεί σε διάφορα σημεία σε σχέση με την κατάσταση που αναλύθηκε τον Ιούλιο από το ΔΝΤ.
Η Credit Suisse υποστηρίζει ότι σε περίπτωση που ανακοινωθεί η σχεδιαζόμενη αναθεώρηση των όρων για τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας (PSI), οι αλλαγές να είναι κυρίως τεχνικής φύσης και όχι ιδιαίτερα δραματικές. Και μάλιστα προβλέπει ότι το haircut μπορεί να διατηρηθεί στο 21%, αλλά ίσως επιμηκυνθεί η ωρίμανση των νέων ομολόγων που θα δοθούν κατά την ανταλλαγή, με παράλληλη μείωση του επιτοκίου.
Παράλληλα, οι επαναγορές ομολόγων που προβλέπονται στο δεύτερο πακέτο διάσωσης θα μειώσουν το χρέος άμεσα, αφού θα δοθεί η δυνατότητα στην Ελλάδα να χρησιμοποιήσει τουλάχιστον 20 δισ. ευρώ από τα πακέτα διάσωσης για να επαναγοράσει ομόλογα σε μειωμένες τιμές από 30% έως 62% σε σχέση με τις ονομαστικές. 

Αναφορικά με την δημοσιονομική πορεία της Ελλάδα, η Credit Suisse υποστηρίζει ότι η δυσκολία στην επίτευξη των στόχων του Μεσοπροθέσμου δεν είναι και τόσο σημαντική. Μπορεί το έλλειμμα του 2011 να οριστικοποιηθεί τελικά υψηλότερα από αυτό που προβλέπεται, αλλά το 2012 αναμένεται η ελληνική οικονομία να βελτιώσει σημαντικά τα ελλείμματα της. Εάν μάλιστα υπάρξει και πιστή εφαρμογή του προγράμματος, τότε οι υστερήσεις μπορούν να ξεπεραστούν με μία μικρή παρέμβαση της τάξεως του 1,5% του δεύτερου πακέτου διάσωσης των 109 δισ. ευρώ, ή αλλιώς με 1,4 δις. ευρώ.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την Credit Suisse, οι δανειακές ανάγκες την δεκαετία 2011 - 2020 θα μειωθούν από τα 48 δισ. ευρώ ετησίως στα 18 δισ. ευρώ. Οι ανάγκες αυτές μπορούν να καλυφθούν από όσα κεφάλαια απομένουν από το πρώτο και το δεύτερο πακέτο διάσωσης, ενώ σωρευτικά θα λειτουργήσουν και τα οφέλη από τα πρωτογενή πλεονάσματα (αρχίζοντας από το 2012) και τις αποκρατικοποιήσεις.
Έτσι, σε συνδυασμό με τις δύο παραπάνω δέσμες εξελίξεων, η ικανότητα και η δυνατότητα της Ελλάδας να εξυπηρετήσει το χρέος της βελτιώνεται σημαντικά. Αν σε αυτήν την περίπτωση οι Ευρωπαίοι καταφέρουν να συνδυάσουν το PSI με την κάλυψη των χρηματοδοτικών κενών (πχ μέσω νέας συμφωνίας με το ΔΝΤ), ή ακόμη και με την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, τότε η ελληνική περίπτωση θα σταματούσε να αποτελούσε την απειλή της ευρωζώνης.  Μάλιστα, η γκάμα των δράσεων έχει δυνατότητα να διευρυνθεί με την εισροή περισσότερων διαρθρωτικών κονδυλίων και τα έσοδα από την προς αποκρατικοποίηση δημόσια περιουσία θα χρησιμοποιηθούν για την επαναγορά ομολόγων.

  www.bankingnews.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου