Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Αισιοδοξία των ΗΠΑ για συνάντηση Ισραήλ-Παλαιστίνης

Από το ιστολόγιο http://www.kathimerini.gr/
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι «πολύ αισιόδοξες» ότι το Ισραήλ και οι Παλαιστίνιοι θα πραγματοποιήσουν προκαταρκτική συνάντηση για να αναβιώσουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες στις 23 Οκτωβρίου στην Ιορδανία, δήλωσε σήμερα, Τρίτη, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βικτόρια Νάλαντ.

«Η πρόταση που συζητάει (το Κουαρτέτο) με τα μέρη είναι για τις 23 Οκτωβρίου στην Ιορδανία και είμαστε πολύ αισιόδοξοι ότι και οι δύο πλευρές θα αδράξουν την εν λόγω προσφορά», δήλωσε στους δημοσιογράφους η Νάλαντ στην καθημερινή της ενημέρωση.



Η εκπρόσωπος αναφερόταν στην πρόταση που υποβλήθηκε από το «Κουαρτέτο» -ΕΕ, Ρωσία, ΟΗΕ και ΗΠΑ- μετά την προσπάθεια των Παλαιστίνιων να επιτύχουν την ένταξη ενός Παλαιστινιακού Κράτους στον ΟΗΕ.
Η απόφαση ελήφθη την Κυριακή, μετά τη συνάντηση των απεσταλμένων του Κουαρτέτου που κατέβαλαν προσπάθειες για την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας, με βάση την πρόταση που υπέβαλε η ομάδα στη Νέα Υόρκη στις 23 Σεπτεμβρίου. Αυτή η πρόταση προέβλεπε την επανάληψη του διαλόγου μέσα σε ένα μήνα, και μια ειρηνευτική συμφωνία μέσα σε ένα χρόνο.
Αν γίνει δεκτή, η συνάντηση θα είναι η πρώτη εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο.
Η κα Νάλαντ διευκρίνισε ότι ο Ντέιβιντ Χέιλ, ο απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, ελπίζει να συναντηθεί την «Πέμπτη στην Ευρώπη» με τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς. Ο κ. Αμπάς πρόκειται να συναντηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί την Παρασκευή στο Παρίσι.
Η Κάθριν Αστον, αρχηγός της ευρωπαϊκής διπλωματίας, είχε απευθύνει έκκληση χθες Δευτέρα στην «πολιτική βούληση» και των δύο μερών, διαβεβαιώνοντας ότι «η πολιτική στιγμή είναι τώρα».
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου