Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν μεγαλύτερα τα κοιτάσματα απ’ ότι υπολογίζονταν, δήλωσε στον ΑΣΤΡΑ ο καθηγητής Πάνος Παπαναστασίου

Από το ιστολόγιο http://astra.mywebreview.com/

Είναι πολύ πιθανό, στο τεμάχιο Αφροδίτη να υπάρχουν μεγαλύτερα κοιτάσματα φυσικού αερίου απ’ ότι υπολογίζονταν αρχικά, αφού κάτι ανάλογο σημειώθηκε και στο τεμάχιο Λεβιάθαν του Ισραήλ, δήλωσε στον ΑΣΤΡΑ ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου Πάνος Παπαναστασίου
Από τις αρχικές ενδείξεις, πρόσθεσε, διαφάνηκε ότι το στίγμα του Αφροδίτη ήταν μεγαλύτερο από του Λεβιάθαν.
Ο κ. Παπαναστασίου τόνισε ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει βιασύνη και ότι θα πρέπει να αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση από την Noble η οποία όπως εκτίμησε θα εκδοθεί σε δύο βδομάδες.


Ο καθηγητής εξήγησε ότι οι φυσαλίδες φυσικού αερίου που αναδύονται στην επιφάνεια, είναι παγιδευμένες σε ένα στρώμα αλατιού και σχιστόλιθου που βρίσκεται 4 έως 5 χιλιόμετρα κάτω από τον πυθμένα και χωρίζει το αέριο από τον πυθμένα.
Με τη γεώτρηση, όπως είπε, απελευθερώνονται αυτές οι ποσότητες και αναδύονται στην επιφάνεια μέσω της λάσπης προκαλείται από το γεωτρύπανο.
Ανέφερε ακόμα ότι αυτές οι φυσαλίδες πρέπει να διοχετεύονται προς τα έξω με ελεγχόμενο τρόπο για να εκτονώνεται η πίεση. Αν αυξηθούν οι ποσότητες, πρόσθεσε, θα πρέπει να αναφλέγονται μέχρι να μπει στη γεώτρηση ο εξοπλισμός παραγωγής και να σφραγιστεί.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου