Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Συγκρατημένα αισιόδοξος ο πρόεδρος Χριστόφιας Νέα συνάντηση Χριστόφια-Έρογλου στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων

Από το ιστολόγιο http://www.philenews.com/

Μέχρι τη συνάντηση της Νέας Υόρκης, Χριστόφιας και Έρογλου θα τα πουν άλλες τρεις φορές.
Μέχρι τη συνάντηση της Νέας Υόρκης, Χριστόφιας και Έρογλου θα τα πουν άλλες τρεις φορές.
Λευκωσία: Σε θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης, οικονομίας και εσωτερικής ασφάλειας επικεντρώθηκε η σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου στο πλαίσιο των εντατικοποιημένων συνομιλιών.


Oπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ, η συνάντηση που κράτησε σχεδόν 5 ώρες ήταν αρκετά παραγωγική και η συζήτηση θα συνεχιστεί την ερχόμενη Παρασκευή, ενώ θα ακολουθήσουν άλλες δύο συναντήσεις την ερχόμενη εβδομάδα, την Τετάρτη και την Παρασκευή.

Ερωτηθείς κατά πόσο οι δύο ηγέτες εισήλθαν στη διαδικασία του πάρε-δώσε, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι θα αποφύγει να μπει σε σημασιολογικές συζητήσεις. Πρόσθεσε ότι μια ειρηνευτική διαδικασία μπορεί να επικαλυφθεί από συζητήσεις για τη σημασία λέξεων και φράσεων.

Όπως είπε, οι δύο πλευρές συζήτησαν για το κτίσιμο συγκλίσεων με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, κάτι που προσπαθούν να κάνουν μέσα από όλα τα κεφάλαια κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Επανέλαβε ότι θα ήταν καλύτερο να μην εισέλθουν σε λεπτομέρειες για αυτό, γιατί όπως είπε, αν γνωρίζει κανείς τις λεπτομέρειες, μπορεί να αρχίσει να επιλέγει τις δικές του λέξεις για να το περιγράψει.

Οπως είπε, δεν θέλει να αρχίσουν όλοι να ασχολούνται με σημασιολογικές συζητήσεις. Είμαι συνηθισμένος σε αυτού του είδους τη συζήτηση εδώ στην Κύπρο από τις επισκέψεις μου τα τελευταία δύο - τρία χρόνια, πρόσθεσε.

Επανέλαβε ότι η σημερινή συνάντηση ήταν αρκετά σημαντική και ότι σε αυτήν συζητήθηκαν πολλές χρήσιμες απόψεις. Πρόσθεσε ότι οι δύο πλευρές έχουν διαφορετικά στυλ στις διαπραγματεύσεις, διευκρινίζοντας ότι αυτό δεν σημαίνει ότι το ένα είναι καλύτερο από το άλλο.

Ερωτηθείς για τη συνάντηση στη Νέα Υόρκη, είπε ότι ο ΓΓ θα αποφασίσει πώς θα το χειριστεί όταν θα δει τι έχουν πετύχει οι ηγέτες στο τέλος των συναντήσεών τους στις 21 Οκτωβρίου. Ο κ. Ντάουνερ είπε ότι δεν θέλει να κάνει προβλέψεις για τις επόμενες συναντήσεις. Ο ίδιος είπε θα συμβουλέψει τον ΓΓ, ο οποίος θα αποφασίσει πώς θα χειριστεί τη συνάντηση η οποία τοποθετείται το πιο πιθανόν για τις 30-31 Οκτωβρίου, αλλά για την ώρα δεν έχει να κάνει ιδιαίτερες αποκαλύψεις.

Πρόσθεσε ότι ο ΓΓ προτιμά να γίνει η συνάντηση μέσα σε δύο ημέρες και ότι αυτό θα εξεταστεί.

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι οι δύο ηγέτες θα καλύψουν όλα τα κεφάλαια μέσα στις επόμενες τρεις συναντήσεις.

Δηλώσεις Χριστόφια

Την ευχή να υπάρξει κατάληξη στα κεφάλαια της οικονομίας και της εσωτερικής ασφάλειας μέχρι τη συνάντηση της Παρασκευής με τον Ντερβίς Έρογλου, εξέφρασε ο πρόεδρος Χριστόφιας.

Εύχομαι, δεν είμαι σίγουρος, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μιλώντας μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη.

Στη συνέχεια, ανέφερε, θα υπάρξει συζήτηση σε ακόμη πιο σημαντικά θέματα όπως το εδαφικό, το περιουσιακό και η διακυβέρνηση, στο οποίο, σημείωσε, θεωρούμε ότι έχουμε καταλήξει στα πιο σημαντικά σημεία, αλλά υπήρξε υπαναχώρηση από την τουρκική πλευρά.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε ότι μέχρι τη συνάντηση της Νέας Υόρκης με τον Μπαν Κι Μουν απομένουν ακόμη τρεις συναντήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου