Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

«Δεν μπορεί να υπάρξει δικαιοσύνη χωρίς αλήθεια»

Από το ιστολόγιο http://news.pathfinder.gr/


Κόσοβο  —  Στο Κόσσοβο δεν μπορεί να εδραιωθεί δημοκρατική κοινωνία, αν το σύνολο των πολιτών δεν έρθει αντιμέτωπο με την αλήθεια για τα εγκλήματα σε βάρος του μη αλβανικού πληθυσμού κι αν δεν δικαστούν οι υπεύθυνοι για τα εγκλήματα.
«Δεν μπορεί να υπάρξει δικαιοσύνη χωρίς αλήθεια, ούτε δημοκρατία χωρίς δικαιοσύνη. Είναι απλή εξίσωση, που δεν πρέπει να ξεχνάμε», δήλωσε ο κ. Μάρτι σε συνέντευξή του στην ελβετική διαδικτυακή πύλη «Swissinfo».



Ο Ελβετός γερουσιαστής τόνισε ότι είναι προς το συμφέρον των πολιτών του Κοσσόβου να γνωρίσουν την αλήθεια και να έχουν διαφανές δημοκρατικό σύστημα.
Ο κ. Μάρτι εξήγησε ότι στην έκθεσή του για το εμπόριο οργάνων απαχθέντων Σέρβων και μη Αλβανών στο Κόσσοβο διατύπωσε δημόσια, αυτό που ήταν ευρέως γνωστό, αν και η Πρίστινα προσπάθησε να επιβάλει τη δική της εκδοχή της αλήθειας.
«Το Κόσσοβο ήθελε να επιβάλει τη δική του επίσημη αλήθεια, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν καλοί και κακοί και ότι οι δυτικές χώρες βομβάρδισαν τους κακούς και στήριζαν τους καλούς», ανέφερε ο κ. Μάρτι κα πρόσθεσε ότι το καθεστώς του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς διέπραξε φριχτά εγκλήματα, αλλά το να λέγεται ότι η άλλη πλευρά είναι αθώα είναι «τεράστιο ψέμα».
Ο ειδικός εισηγητής του Συμβουλίου της Ευρώπης ανέφερε ότι εδώ και χρόνια υπάρχουν εκθέσεις της αστυνομίας, των μυστικών υπηρεσιών και των διεθνών υπηρεσιών για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν και από τις δύο πλευρές και για τη διασύνδεση πολιτικής και οργανωμένου εγκλήματος στην περιοχή.
«Στην έκθεσή μου καταγράφηκε αυτό που ήταν ήδη γνωστό. Δεν είχα κανένα προσωπικό όφελος, αλλά πολλές απογοητεύσεις. Ωστόσο, η αλήθεια δεν μπορεί πάντα να είναι ευχάριστη», σημείωσε ο κ. Μάρτι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου