Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Βελιγράδι και Πρίστινα αποτυγχάνουν να επιτύχουν συμφωνία διαλόγου

Από το ιστολόγιο http://www.setimes.com/

Εκπρόσωποι Βελιγραδίου και Πρίστινας δεν κατάφεραν να επιτύχουν συμφωνία για συνέχιση του διαλόγου σε τεχνικά ζητήματα.
Του Ιγκόρ Γιοβάνοβιτς και της Λίντα Καραντάκου για τους Southeast European Times σε Βελιγράδι και Πρίστινα --


photoΣέρβοι Βελιγραδίου και Κοσσυφοπεδίου εναντιώνονται σθεναρά στην άφιξη της αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου στην πύλη στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο. [Βεντάτ Τζιμσίτι/SETimes]
Ο μεσολαβητής της ΕΕ Ρόμπερτ Κούπερ βρέθηκε σε Βελιγράδι και Πρίστινα αυτή την εβδομάδα για να συζητήσει τη διάσωση των συνομιλιών Βελιγραδίου-Πρίστινας. Ωστόσο, παρά τις προσπάθειές του, δεν υπήρξε απτή πρόοδος.



Αν και το Βελιγράδι έχει επιμείνει πως οι δυο πλευρές πρέπει να επανεξετάσουν την κρίση στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο και να επιλύσουν προβλήματα στις πύλες Γιαρίνι και Μπρνιάκ, η Πρίστινα δήλωσε πως τα θέματα αυτά δεν είναι πλέον διαπραγματεύσιμα.
Το Κοσσυφοπέδιο επιθυμεί να συνεχίσει το διάλογο με το Βελιγράδι σε θέματα τηλεπικοινωνιών, ηλεκτρισμού και εκπροσώπησης του Κοσσυφοπεδίου σε διεθνείς συναντήσεις.
"Το Κοσσυφοπέδιο είναι έτοιμο να διενεργήσει διάλογο με όλες τις γειτονικές χώρες ώστε να επιλύσει πρακτικά δια-κρατικά προβλήματα", ανέφερε ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι τη Δευτέρα (10 Οκτωβρίου), έπειτα από συνάντηση με τον Κούπερ.
Σέρβοι Βελιγραδίου και Κοσσυφοπεδίου εναντιώνονται σθεναρά στην άφιξη της αστυνομίας και των τελωνιακών υπαλλήλων του Κοσσυφοπεδίου σε πύλες στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, απαιτώντας να παραμείνουν στις πύλες μόνο οι εκπρόσωποι των διεθνών αποστολών. Σέρβοι από το βορρά έκλεισαν όλες τις σημαντικές οδούς στο συγκεκριμένο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου στις 16 Σεπτεμβρίου, κατά την άφιξη αξιωματούχων του Κοσσυφοπεδίου σε τελωνιακά σημεία ελέγχου.
Η Πρίστινα δεν επιθυμεί να παραιτηθεί του δικαιώματος να έχει δικά της τελωνεία στις βόρειες πύλες στην περιοχή, η οποία κατοικείται από Σέρβους.
Το Κοσσυφοπέδιο έχει επιδείξει ευθύνη στη διαδικασία διαλόγου και έχει "σαφή πλατφόρμα με όρια, τα οποία είναι η ανεξαρτησία, η εδαφική ακεραιότητα και ο εσωτερικός κανονισμός του Κοσσυφοπεδίου", ανέφερε ο Θάτσι.
Ο Κούπερ επισκέφθηκε το Βελιγράδι την Παρασκευή (7 Οκτωβρίου), όπου συνομίλησε με τον επικεφαλής της σερβικής ομάδας διαπραγματεύσεων Μπόρισλαβ Στεφάνοβιτς. Αν και ο εκπρόσωπος του Βελιγραδίου ανέφερε πως η Σερβία δε μπορούσε να μιλήσει για τεχνικά θέματα κατά τη διάρκεια της κρίσης στο βορρά, ήταν πιο αισιόδοξος από πριν.
"Σε σύγκριση με τις τελευταίες συνομιλίες στις Βρυξέλλες, βρισκόμαστε πιο κοντά σε συμφωνία σήμερα. Είχαμε μια καλή συζήτηση για τις πύλες, το οποίο αποτελεί ένδειξη πως το Βελιγράδι βρίσκεται στο δρόμο επίλυσης προβλημάτων", ανέφερε ο Στεφάνοβιτς.
Ο εκπρόσωπος Τύπου της σερβικής κυβέρνησης Μιλιβόγιε Μιχαΐλοβιτς ανέφερε στους SETimes πως μετά την επίσκεψη του Κούπερ στην Πρίστινα, ήταν "σαφές πως η πλευρά του Κοσσυφοπεδίου είναι αυτή που προσπαθεί να διακόψει το διάλογο".
"Όταν το σπίτι έχει πάρει φωτιά, θα πρέπει να συζητάμε πως να σβήσουμε τη φωτιά, όχι τι λουλούδια θα ανθίσουν στον κήπο. Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει πρώτα να επιλύσουμε την κρίση στο βορρά και να συζητήσουμε για τον ηλεκτρισμό αργότερα", ανέφερε ο Μιχαΐλοβιτς.
Ωστόσο, ο αναλυτής του Κοσσυφοπεδίου Αγκρόν Μπαϊράμι αναφέρει πως ο "λεγόμενος τεχνικός διάλογος έχει πεθάνει".
Ο Μπαϊράμι ανέφερε στους SETimes πως αποτελεί αποτυχημένη διαδικασία για το Κοσσυφοπέδιο καθώς αυτό που αναμενόταν δεν επετεύχθη, όπως η ελεύθερη μετακίνηση, η πρόσβαση σε έγγραφα του Κοσσυφοπεδίου που "εκλάπησαν" από τη Σερβία, ενεργειακά ζητήματα και τηλεπικοινωνίες.
"Ακόμα και σε ζητήματα στα οποία, έχει αναφερθεί, πως υπήρξε συμφωνία, δεν βλέπουμε θετικά αποτελέσματα", ανέφερε ο Μπαϊράμι.
Ο αναλυτής του Βελιγραδίου Ντούσαν Γιάνιτς αναφέρει πως η Σερβία θα σηματοδοτηθεί ως φταίχτης για τα προβλήματα στο διάλογο καθώς το Κοσσυφοπέδιο έχει τη στήριξη των πιο ισχυρών Δυτικών κρατών.
"Γι' αυτό είναι τόσο σημαντικό για τη Σερβία να παρουσιάσει λύσεις για την κρίση που αφορά στην ασφάλεια στο βορρά και να την επιλύσει με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ το συντομότερο δυνατόν. Επίσης, το Βελιγράδι πρέπει να εγκαταλείψει την ιδέα διχοτόμησης του Κοσσυφοπεδίου", ανέφερε ο Γιάνιτς στους SETimes.
Ο Γιάνιτς επέκρινε την ΕΕ για την κακή διοργάνωση των συνομιλιών, αναφέροντας πως δεν υπήρξαν ποτέ σαφείς κανόνες στο διάλογο, ειδικά αναφορικά με τα κριτήρια για διαπραγματεύσεις και κυρώσεις εναντίον όσων παραβιάζουν τις συμφωνίες.
Ο Μπελούλ Μπεκάι, πολιτικός σχολιαστής στην Πρίστινα, αναφέρει πως ο διάλογος θα συνεχιστεί.
"Θα συνεχιστεί επειδή η πρόθεση πλέον είναι ο διάλογος, όχι τα αποτελέσματα", ανέφερε ο Μπεκάι στους SETimes. Δήλωσε επίσης πως το Κοσσυφοπέδιο αποτελεί "παράπλευρη ζημιά για τη Σερβία στο δρόμο της προς την ενσωμάτωση στην ΕΕ. Αποτελεί παράπλευρη ζημιά που πρέπει να επιλύσει η Σερβία".
Το παρόν περιεχόμενο ανατέθηκε για τους SETimes.com.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου