Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Βρέθηκε πολιτική λύση στο Βέλγιο

Από το ιστολόγιο http://www.real.gr/


Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός του Βελγίου, Ελιό ντι Ρουπό, παρουσίασε μια συμφωνία που επιτεύχθηκε το Σάββατο με οκτώ φλαμανδικά και γαλλόφωνα κόμματα για τον επαναπροσδιορισμό των θεσμικών οργάνων του βασιλείου, η οποία αναμένεται να του επιτρέψει να θέσει τέρμα σε μια πολιτική κρίση εξαιρετικής σοβαρότητας.

"Έχουμε μια συνολική θεσμική συμφωνία, μια συμφωνία που θα κάνει τη χώρα μας να εξελιχθεί και να τη σταθεροποιήσει", δήλωσε στις αίθουσες της Προεδρίας της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο ηγέτης του γαλλόφωνου Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS).

Τα κόμματα κατέληξαν νωρίς το πρωί του Σαββάτου σε μια συμβιβαστική λύση, μετά από αρκετούς μήνες δύσκολων διαπραγματεύσεων και καθώς η χώρα εξακολουθεί να είναι χωρίς πραγματική κυβέρνηση από τον Απρίλιο του 2010.

"Ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης με πλήρη καθήκοντα είναι επιτέλους στο χέρι μας", δήλωσε ο ντι Ρουπό. Ο ντι Ρουπό θα γίνει ο πρώτος γαλλόφωνος που θα ηγηθεί μιας βελγικής κυβέρνησης από το 1970.

Ο επικεφαλής του PS θα πρέπει να αποφασίσει έως το τέλος της εβδομάδας για τη σύνθεση της μελλοντικής του κυβέρνησης συνασπισμού, το ερώτημα είναι αν το φλαμανδικό και το γαλλόφωνο οικολογικό κόμμα θα συμμετάσχουν ή εάν θα ενταχθούν στην αντιπολίτευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου