Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Λιτότητα για 15 χρόνια ζητεί η ΚΟΜΙΣΙΟΝ από την ευρωζώνη!

Από το ιστολόγιο http://www.newsit.gr/



Η ευρωζώνη μπορεί να χρειαστεί να επιβάλει μακροπρόθεσμα μια πολιτική λιτότητας, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη με την αύξηση του δημοσίου χρέους της και τη γήρανση του πληθυσμού της, προειδοποιεί σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στην τριμηνιαία έκθεση για τις 17 χώρες της νομισματικής ένωσης αναφέρει: "Είναι σαφές ότι για να βάλουν φρένο στην αύξηση του χρέους και να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών, πολλές χώρες της ευρωζώνης θα πρέπει να υιοθετήσουν μόνιμα μέτρα λιτότητας, επιπλέον αυτών που έχουν ήδη υιοθετηθεί", αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεση αυτή.

"Η επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών της ευρωζώνης από την αρχή της χρηματοπιστωτικής κρίσης λαμβάνει χώρα ενώ τα επίπεδα του δημόσιου χρέους ήταν ήδη αυξημένα", υπενθυμίζουν οι Βρυξέλλες.

Σ' αυτό το υπόβαθρο προστίθεται το ζήτημα της γήρανσης του πληθυσμού, υπογραμμίζεται στο έγγραφο αυτό, οι συντάκτες του οποίου καταλήγουν στο συμπέρασμα πως "χωρίς νέα μέτρα λιτότητας, το δημόσιο χρέος θα υπερβεί το 100% του ΑΕΠ μέσα στα 15 επόμενα χρόνια και θα συνεχίσει να αυξάνεται".

Οι Βρυξέλλες συνιστούν συνεπώς δραστικά μέτρα ώστε η νομισματική ένωση να καταστήσει βιώσιμο το χρέος της.

Η έκθεση αυτή υπέρ περισσότερης λιτότητας αντιβαίνει στις συστάσεις του ΔΝΤ, το οποίο, μολονότι πιέζει τη ζώνη του ευρώ να βρει μια λύση έναντι της κρίσης, εκφράζει φόβους μήπως η λύση αυτή εμποδίσει την ανάπτυξη -- πολύ περισσότερο καθώς αυξάνονται οι κίνδυνοι μιας επιστροφής στην ύφεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου