Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Bild σε Μπαρόζο: «Μας δίνετε τον λόγο σας ότι δεν θα χάσουμε τα λεφτά μας»;

Από το ιστολόγιο http://www.newscode.gr/

H Γερμανική εφημερίδα Bild δημοσιεύει σήμερα το δεύτερο μέρος της συνέντευξης του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο με τίτλο «Μας δίνετε το λόγο σας ότι δεν θα χάσουμε τα λεφτά μας;».



Ο πρόεδρος της Κομισιόν υπογραμμίζει ότι προς το παρόν οι Γερμανοί φορολογούμενοι δεν έχασαν τίποτε και προσθέτει: «Αν και κατανοώ τις ανησυχίες των Γερμανών πολιτών, πρέπει να πω ότι η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη εθνική οικονομία της ΕΕ και έχει τα μεγαλύτερα οφέλη από το ευρώ.
Γι’ αυτό είναι υπέρ των γερμανικών συμφερόντων η σταθερότητα του ευρώ…ακόμη και αν χρειαστεί η αλληλεγγύη των Γερμανών (τα χρήματα) στο τέλος θα αποβεί προς όφελος της ανάπτυξης και της απασχόλησης στη Γερμανία.»

Στο ερώτημα της εφημερίδας γιατί αφού είναι τόσο σημαντική η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη δεν βοηθά π.χ. και η Βρετανία ο κ. Μπαρόζο απαντά: «Αν και η Βρετανία δεν ανήκει στην ευρωζώνη βοήθησε την Ιρλανδία. Το Λονδίνο είναι επίσης υποχρεωμένο να βοηθήσει και την Ελλάδα. Θα ευχόμουνα να στηρίξουν το ευρώ όλες οι χώρες, που έχουν τα οικονομικά περιθώρια. Είναι προς το συμφέρον τους. Οι διακυμάνσεις του ευρώ προκαλούν σε όλες τις χώρες προβλήματα και όχι μόνον σε αυτές που ανήκουν στην ευρωζώνη.»

Η εφημερίδα Bild ρώτησε επίσης τον πρόεδρο της Κομισιόν γιατί ενώ η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης της Ελλάδας, είναι τόσο αντιπαθής στους Έλληνες;
Ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο εκφράζει την άποψη πως κάτι τέτοιο είναι πράγματι παράδοξο και λυπάται γι’ αυτό, αλλά τονίζει ότι «πιθανή αιτία (της αντιπάθειας προς τη Γερμανία) είναι τα σχόλια ορισμένων στη Γερμανία, τα οποία δεν βοήθησαν καθόλου την κατάσταση.
Κάθε χώρα της Ευρώπης, πλούσια ή φτωχή, έχει τις δικές της προσλαμβάνουσες και βεβαίως την υπερηφάνειά της. Ταυτόχρονα οφείλουν να αναγνωρίσουν και οι πλούσιες χώρες ότι οι χρεωμένες χώρες κάνουν σοβαρές και μεγάλες προσπάθειες για να τιθασεύσουν τα χρέη και τα ελλείμματά τους.».
Newscode με πηγές Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου