Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

Κούτσι: Οι Σερβικές "παράλληλες δομές" πρέπει να φύγουν

Από το ιστολόγιο http://www.setimes.com/

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Δικαιοσύνης Χαϊρεντίν Κούτσι παραδέχεται ελλείψεις στο σύστημα ωστόσο επαναλαμβάνει προσπάθειες για θέσπιση κράτους δικαίου σε ολόκληρο το Κοσσυφοπέδιο.
Της Λίντα Καραντάκου για τους Southeast European Times στην Πρίστινα --


photoΟ αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Δικαιοσύνης Χαϊρεντίν Κούτσι. [Facebook]
Στο αξίωμα εδώ και οκτώ μήνες, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαϊρεντίν Κούτσι αντιμετωπίζει την πρόκληση του να φέρει το δικαστικό σύστημα του Κοσσυφοπεδίου σε συμφωνία με τα διεθνή πρότυπα. Συζητά τα επιτεύγματα μέχρι στιγμής -- και τους μελλοντικούς στόχους -- με την ανταποκρίτρια των SETimes Λίντα Καραντάκου.



SETimes: Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το δικαστικό σύστημα στο Κοσσυφοπέδιο;
Χαϊρεντίν Κούτσι: Η λειτουργικότητα των δικαστηρίων στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, η νομική υποδομή και η αύξηση του αριθμού δικαστών και εισαγγελέων φαίνεται να αποτελεί βασική πρόκληση για το δικαστικό σύστημα στο Κοσσυφοπέδιο. Γνωρίζετε πως ένα δικαστικό σύστημα είναι λειτουργικό και αποδοτικό μόνο όταν έχει εμβέλεια σε ολόκληρη την επικράτεια. Με αυτό το στόχο, προσπαθούμε να καταπιαστούμε με τα δικαστήρια στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, ώστε να τα καταστήσουμε λειτουργικά.
Πραγματοποιούμε αλλαγές στη νομική υποδομή ώστε να επιτρέψουμε μεγαλύτερο βαθμό ισχύος και ανεξαρτησίας των δικαστηρίων και της εισαγγελικής υπηρεσίας. Σε συνεργασία με διεθνείς ειδικούς, έχουμε τροποποιήσει το Ποινικό Δίκαιο και ολοκληρώνουμε όλες τις νομοθεσίες γενικά, ώστε να περιλαμβάνουν καλύτερες πρακτικές και πιο εξελιγμένες γνωστές διεθνείς πρακτικές.
SETimes: Υπάρχει έλλειψη δικαστών και εισαγγελέων;
Κούτσι: Φυσικά και υπάρχει, και η έλλειψη δικαστών και εισαγγελέων αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα του δικαστικού συστήματος. Σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, η επαγγελματική προετοιμασία δικαστών και εισαγγελέων απαιτεί χρόνο και ο χρόνος αυτός έχει υψηλό κόστος για το δικαστικό σύστημά μας σε ό,τι αφορά ανεπίλυτες, συσσωρευμένες και τρέχουσες δικαστικές υποθέσεις. Για το λόγο αυτό, το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει προγραμματίσει για το επόμενο έτος τη θέσπιση της Δικαστικής Ακαδημίας, η οποία θα εκπαιδεύει...υποψήφιους δικαστές, εισαγγελείς, συμβολαιογράφους και μεσολαβητές.
SETimes: Υπάρχει πολιτική επιρροή στο δικαστικό σύστημα;
Κούτσι: Το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει δεσμευθεί να ολοκληρώσει τη νομική υποδομή που θα εγγυηθεί την ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος. Η τρέχουσα νομική υποδομή εγγυάται και αυτή την ανεξάρτητη λειτουργία του δικαστικού συστήματος, ωστόσο προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε ένα σύστημα το οποίο θα λειτουργεί συνολικά σε ολόκληρη την επικράτεια του Κοσσυφοπεδίου, το οποίο δεν θα επιτρέπει διαφορετικές ερμηνείες.
SETimes: Ποιο είναι το επίπεδο συνεργασίας με την EULEX; Αποτελεί σύμπραξη συνεργασίας;
Κούτσι: Η σχέση με την EULEX είναι ξεκάθαρα καθορισμένη και λειτουργεί πολύ καλά. Η συνεργασία μας αποτελείται από κοινές εργασίες σχετικά με το δικαστικό σώμα, τα τελωνεία και την αστυνομία. Ιδιαιτέρως στο δικαστικό σώμα, ο ρόλος της EULEX είναι συμπληρωματικός. Στους τρεις αυτούς τομείς, πραγματοποιούμε εξαιρετικά πολύτιμη εργασία η οποία συμβάλλει σε κοινούς στόχους [που απαιτούνται] για να ικανοποιηθούν τα κριτήρια για την Ευρωπαϊκή ενσωμάτωση. Συνεργαζόμαστε με την EULEX σε επίπεδο σύμπραξης, έχοντας πάντα κατά νου τις υποχρεώσεις και τις αρμοδιότητές μας, όπως ορίζει η νομοθεσία.
SETimes: Πρόσφατες εξελίξεις στο Βορρά έχουν δημιουργήσει μια νέα κατάσταση. Ποια είναι η άποψή σας για τη λύση;
Κούτσι: Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να θεσπίσει κράτος δικαίου στο βόρειο τμήμα της. Η κυβέρνηση βασίζει αυτή την αποφασιστικότητα σε νομικές πράξεις που ισχύουν αλλά και διεθνή πολιτική στήριξη. Αποτελεί κοινό στόχο ο οποίος περιλαμβάνει τη διάλυση των παράλληλων δομών, τη λειτουργία του δικαστικού συστήματος και την αύξηση της συμμετοχής της σερβικής κοινότητας στις θεσμικές δομές του Κοσσυφοπεδίου.
Το πραγματικό εμπόδιο εξακολουθεί να είναι η επιρροή των πολιτικών δομών του Βελιγραδίου στη σερβική κοινότητα στο Βορρά. Λυπάμαι όταν βλέπω πως καταφέρει ένα κράτος να κρατάει όμηρο ένα τμήμα της σερβικής κοινότητας στο Κοσσυφοπέδιο με σκοπό να το εκμεταλλευτεί, αποστερώντας τους την ελπίδα για μια πραγματική ζωή. Επιπρόσθετα, πολλές εγκληματικές ομάδες έχουν επιβιώσει στο βορρά λόγω αυτής της στήριξης. Συνεπώς, η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου παραμένει αποφασισμένη να καταστήσει αδύνατη την επιβίωση των ομάδων αυτών στο βορρά.
SETimes: Πώς βλέπετε την εισαγωγή του βόρειου Κοσσυφοπεδίου στο δικαστικό σύστημα;
Κούτσι: Μετά την ανάληψη του αξιώματος του υπουργού Δικαιοσύνης το Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, βάλαμε έξι προτεραιότητας. Μια από αυτές είναι η δέσμευσή μας για πλήρη και ενοποιημένη εφαρμογή των νόμων σε ολόκληρη την επικράτεια του Κοσσυφοπεδίου. Η επαναλειτουργία των δικαστηρίων σε Βόρεια Μιτρόβιτσα, Ζβετσάν, Ζουμπίν Ποτόκ και Λεποσάβιτς αποτελούν προτεραιότητας του υπουργείου Δικαιοσύνης, για τις οποίες συνεργαζόμαστε εντατικά με την EULEX.
SETimes: Ποια είναι η θέση της Πρίστινα σχετικά με το διάλογο με το Βελιγράδι, ο οποίος διεκόπη; Αναμένετε νέα μηνύματα από την επίσκεψη του μεσολαβητή, του κυρίου Κούπερ;
Κούτσι: Συμμετέχουμε ενεργά στο διάλογο. Θα αποτελέσουμε εποικοδομητικό μέρος. Θα είμαστε επίσης προσεκτικοί ώστε όλες οι αρχές που έχουμε ως χώρα -- καθώς επίσης αιτήματα του δημοκρατικού κόσμου -- να γίνουν σεβαστά. Δεν έχουμε αυταπάτες ότι τα πράγματα θα κινηθούν πολύ γρήγορα, ωστόσο θα είμαστε συγκεκριμένοι αναφορικά με τα δικαιώματά μας, ώστε οι λύσεις να είναι στο πλαίσιο των πολιτικών στόχων μας, των ορίων, των όρων που έχουμε και των διεθνών προτύπων.
Το παρόν περιεχόμενο ανατέθηκε για τους SETimes.com.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου