Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

ΜΕΡΚΕΛ - ΣΑΡΚΟΖΙ: Η ΕΠΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ * ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΝΕΟΣ ΡΟΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ EFSF Λυγίζει ο άξονας υπό το βάρος των τραπεζών

Από το ιστολόγιο http://www.enet.gr/

Ούτε για το πώς να σώσουν τις τράπεζες δεν φαίνεται να μπορεί να τα βρει το γαλλογερμανικό δίδυμο Σαρκοζί-Μέρκελ, εν όψει της κρίσιμης νέας συνάντησης των δύο ηγετών αύριο στο Βερολίνο.
Μέρκελ και Σαρκοζί 
Μέρκελ και Σαρκοζί



Σημείο τριβής, όπως ανέφερε γερμανική πηγή στο πρακτορείο «Ρόιτερ», είναι η επιθυμία της γαλλικής κυβέρνησης, η διάσωση να γίνει από τα 440 δισ. ευρώ του ευρωπαϊκού μηχανισμού (EFSF). Η Γαλλία κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα, φοβούμενη ότι ελληνική χρεοκοπία θα παρασύρει και τις άλλες χώρες του Νότου, τις γαλλικές τράπεζες και ενδεχομένως την υψηλή αξιολόγηση ΑΑΑ που εξακολουθεί να έχει ακόμη.
Οι γαλλικές τράπεζες, οι οποίες φέρονταν να επιζητούν κρατική στήριξη προ ημερών, έχουν σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών συνολικά άνοιγμα 672 δισ. δολαρίων σε ιδιωτικό και δημόσιο χρέος στην Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία, την Ιταλία και την Ισπανία. Είναι μάλιστα οι περισσότερο εκτεθειμένες στις προβληματικές χώρες της ευρωζώνης.
«Οι Γάλλοι έχουν παρεξηγήσει τον EFSF. Η άποψή μας είναι ότι οι τράπεζες πρέπει να αναζητήσουν λεφτά πρώτα στις αγορές, ύστερα ακολουθεί η εθνική παρέμβαση και μόνον τότε, αν δεν υπάρχουν λεφτά διαθέσιμα, μπορεί να αναζητηθεί σωτηρία σε ευρωπαϊκό επίπεδο», δηλώνει η προαναφερθείσα πηγή. Η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει την πληροφορία περί διαφωνιών μεταξύ Βερολίνου και Παρισιού για το θέμα της επανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, καθώς συνεχίζονται οι συζητήσεις.
Παρ' όλ' αυτά κορυφαίος διπλωματικός αξιωματούχος της Ε.Ε. δηλώνει στο πρακτορείο «Ρόιτερ» ότι η διαφωνία προέκυψε στις σκληρές συζητήσεις που είχαν αξιωματούχοι της ευρωζώνης πριν από μερικές ημέρες για το αν ο EFSF πρέπει να χρησιμοποιηθεί για τις τράπεζες «προληπτικά» ή ως «ύστατη λύση».
Οι γαλλογερμανικές διαφωνίες εκδηλώνονται τη στιγμή που Σαρκοζί και Μέρκελ ετοιμάζονται αύριο να συναντηθούν στο Βερολίνο για όγδοη φορά σε συνάντηση κορυφής των δύο χωρών μέσα σε 20 μήνες.
Από το Ερεβάν της Αρμενίας όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί επιβεβαίωσε ότι στην αυριανή συνάντηση θα συζητηθεί το θέμα της επανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, αρκούμενος απλά να δηλώσει: «Θα έχω την ευχαρίστηση να βρίσκομαι στο Βερολίνο την Κυριακή. Θα είναι το πιο κατάλληλο μέρος να συζητήσουμε για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών».
Μέρκελ και Σαρκοζί δεν είναι η πρώτη φορά που διαφωνούν από τα τέλη του 2009 που ξέσπασε η κρίση στην Ελλάδα. Προβλέποντας... από τότε ότι αργά ή γρήγορα θα κτυπήσει η καμπάνα και για τη Γαλλία, ο Σαρκοζί εξέφραζε διαφωνίες για το ρόλο του ΔΝΤ στα πακέτα διάσωσης, την επιβολή κυρώσεων για τις δημοσιονομικά απείθαρχες χώρες και το ενδεχόμενο ελληνικής χρεοκοπίας, για το οποίο επέμενε ότι πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία.
Η δε τέως υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας και σήμερα επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ ήταν από τους πρώτους Ευρωπαίους πολιτικούς που είχαν επικρίνει δημόσια τη Γερμανία για το ότι συσσωρεύει πλεονάσματα σε βάρος των ελλειμματικών χωρών του Νότου.
«Η γαλλογερμανική συνεργασία δεν δούλεψε όπως έπρεπε όσον αφορά την επίλυση της κρίσης», δηλώνει σε σχετικό ρεπορτάζ του πρακτορείου «Μπλούμπεργκ» ο Πολ Ντε Γκροβ, καθηγητής Οικονομικών στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Λουβέν στο Βέλγιο. «Οι δυο τους έχουν διαφορετικούς στόχους».    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου