Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

Τα μπλουζάκια της μαφίας

Από το ιστολόγιο http://news247.gr/
Θύελλα αντιδράσεων στην Ιταλία, για τα μπολουζάκια που λάνσαρε ιδιοκτήτης καταστήματος. Αναγράφουν σύνθημα κατά των "μετανοημένων" μαφιόζων

"Καλύτερα νεκρός παρά μετανοημένος μαφιόζος" (Meglio morto che pentito) είναι το νέο σλόγκαν που λανσάρει καταστηματάρχης στην περιοχή Καστελαμάρε Ντι Στάμπια, που βρίσκεται λίγο πιο έξω από την Νάπολη.



Όπως ήταν φυσικό, η ακραία αυτή πρωτοβουλία προκάλεσε τις αντιδράσεις πολλών εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Οι ιταλικές εφημερίδες αναφέρουν, πως πίσω από την αυτή την πράξη κρύβεται η τοπική μαφία, γνωστή με το όνομα Καμόρα.
Η οργάνωση είχε απώτερο σκοπό να στείλει ένα σαφές μήνυμα, ιδίως στους νέους: "Δεν πρέπει, σε καμία περίπτωση, να ενθαρρύνεται η συνεργασία μετανοημένων μαφιόζων με τις εισαγγελικές αρχές".
Όλα αυτά ξεκίνησαν, μετά από απειλές που δέχθηκε πριν από λίγες μέρες ο διευθυντής της τοπικής εφημερίδας Metropolis.
Εκπρόσωποι του οργανωμένου εγκλήματος εξοργίστηκαν, όταν ένας συντάκτης του, αναφερόμενος στον νονό Σαλβατόρε Μπελβίζο -που βρίσκεται έγκλειστος στην φυλακή- τον είχε χαρακτηρίσει "μετανοημένο".
Οι απειλές έφτασαν μέχρι και τους περιπτεράδες. Εκπρόσωποι από την μαφιόζικη φατρία Ντ' Αλεσάντρο αυτή την φορά, τους εκφόβισαν ζητώντας τους να επιστρέψουν άμεσα στον διανομέα το συγκεκριμένο φύλλο της Μετρόπολις και συνεπώς να μην το πουλήσουν.
Πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι ζητούν "την άμεση αντίδραση της υγιούς κοινωνίας», για να κατευναστεί το θέμα με τα "μπλουζάκια με το μαφιόζικο σύνθημα"
Αντιδράσεις από τα κόμματα
Ο Λουίτζι Σιτσινιάνο από το μέρος της τοπικής κεντροδεξιάς, ζήτησε με έκκληση του από τον δήμαρχο του Καστελαμάρε Ντι Στάμπια, «να υπογράψει αμέσως διάταγμα με το οποίο να απαγορεύει διαφημίσεις οι οποίες, στην πραγματικότητα βιάζουν το μυαλό και την ψυχή των νέων της Κάτω Ιταλίας».
Οι οικολόγοι από την πλευρά τους με εκπρόσωπο, τον Φραντσέσκο Εμίλιο Μπορέλι, αναφέρουν ότι «το μπλουζάκι αυτό, συμβολίζει μια πρόκληση πολιτιστικής υπεροχής και ένα σαφές μήνυμα της Καμόρας, η οποία θεωρεί εαυτή ισχυρότερη από τους δημοκρατικούς θεσμούς».
Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι χάρη στην συνεργασία μετανοημένων μαφιόζων,αρχίζοντας από τον Τομάζο Μουσέτα, της σικελικής Κόζα Νόστρα, η ιταλική αστυνομία κατάφερε να προχωρήσει σε χιλιάδες συλλήψεις.
 Εισχώρησε στις ρίζες των διαφόρων μαφιών, που δραστηριοποιούνται στο εμπόριο ναρκωτικών και στην εκμετάλλευση κρατικών εργολαβιών και έβαλε ένα λιθαράκι στην εξάρθρωση του κυκλώματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου