Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

Ανεπαρκές βρίσκει τώρα το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους ο Σόιμπλε Ενώ κινδυνολογεί για επιδείνωση της κρίσης

Από το ιστολόγιο http://www.enet.gr/

    Μάλλον «ανεπαρκή» κρίνει τώρα τη μείωση του όγκου του ελληνικού χρέους κατά 21%, που αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής της 21ης Ιουλίου, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με συνέντευξή του στο αυριανό φύλλο της «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Ζονταγκτσάιτουνγκ».
 



"Ίσως θέσαμε τον Ιούλιο ένα πολύ μικρό ποσοστό" για τη μείωση του ελληνικού χρέους, δηλώνει ο Γερμανός υπουργός και αναφέρει ότι περιμένει την έκθεση της τρόικας στο τέλος του μηνός για μια οριστική κρίση επί του θέματος.

Επίσης προειδοποιεί ότι " υπάρχει ένας αυξημένος κίνδυνος η κρίση να επιδεινωθεί και να επεκταθεί".
"Θα πρέπει να φροντίσουμε ώστε οι τράπεζες να διαθέτουν αρκετά κεφάλαια" προκειμένου να αποφύγουν τη "μόλυνσή" τους, προειδοποίησε ακόμη ο Σόιμπλε.

Ο Σόιμπλε απέρριψε το ενδεχόμενο να χορηγηθεί τραπεζική άδεια στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Διάσωσης (FESF) που θα του επέτρεπε να αναχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). "Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα να "νομισματοποιηθεί" το δημόσιο χρέος στην Ευρώπη. Δεν είναι αποδεκτό", είπε.
Υπενθυμίζεται ότι με την απόφαση της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου, οι ιδιώτες πιστωτές κλήθηκαν να συνεισφέρουν στο δεύτερο σχέδιο βοήθειας της Ελλάδας. Οι τράπεζες κλήθηκαν να ανταλλάξουν τους τίτλους τους σε ελληνικό χρέος έναντι νέων ομολόγων μεγαλύτερης διάρκειας, με μία μείωση της αξίας τους κατά 21%. Ένα πιο σημαντικό "κούρεμα" θα τις ανάγκαζε να περάσουν νέες απομειώσεις στους λογαριασμούς τους.

Οι Ευρωπαίοι σχεδιάζουν έτσι ένα σχέδιο ανακεφαλαίωσης των τραπεζών, το περίγραμμα του οποίου ενδέχεται να σχεδιαστεί κατά τη γαλλο-γερμανική σύνοδο κορυφής αύριο στο Βερολίνο, ανάμεσα στη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου