Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

Νέα από Σερβία.....

Από το ιστολόγιο http://glassrbije.org/

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΒΙΤΣ: ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΥΠΕΡ      
07/10/2011
Ο επικεφαλής του κλιμακίου διαπραγματευτών του Βελιγραδίου στο διάλογο με την Πρίστινα, κ. Μπόρισλαβ Στεφάνοβιτς δήλωσε ότι υπάρχουν σαφείς περιγραφές των μελλοντικών λύσεων για τα προβλήματα στις διοικητικές συνοριακές διαβάσεις Μπρνιάκ και Γιάρινιε, και κάλεσε τους εκπροσώπους των δήμων του βόρειου Κοσσυφοπεδίου να συναντηθούν επειγόντως και να μιλήσουν γι 'αυτό. Ο κ. Στεφάνοβιτς συζητούσε προηγουμένως σχετικά με το εν λόγω ζήτημα με τον Ευρωπαίο διαμεσολαβητή στον διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, κ. Robert Cooper, όμως δεν μίλησε λεπτομερώς για τα αποτελέσματα αυτής της συζήτησης, ούτε για τις αναφερόμενες λύσεις. «Αυτό δεν πρέπει να ανακοινώνεται κατά τη διάρκεια της διαπραγματευτικής διαδικασίας, αλλά προτείναμε περισσότερες επιλογές, και συζητάμε λεπτομερώς για όλες τις υποθέσεις, από τη ρύθμιση της πώλησης των εμπορευμάτων, το ζήτημα του εισοδήματος, την ομαλοποίηση της ζωής και την προμήθεια στα βόρεια της επαρχίας», δήλωσε στο τέλος ο κ. Στεφάνοβιτς.

ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΕΡΕΜΙΤΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ      
07/10/2011
Επιχειρηματίες από την Κίνα έχουν εκφράσει προθυμότητά τους, στις συνομιλίες με το Σέρβο υπουργό Εξωτερικών, κ. Βουκ Γέρεμιτς στο Χονγκ Κονγκ, να επενδύσουν δύο δισεκατομμύρια δολάρια σε έργα στη Σερβία. Ο κ. Γέρεμιτς ξεκίνησε επίσημη επίσκεψη στην Κίνα στο Χονγκ Κονγκ, με τη συνάντηση με τα μέλη της διοίκησης των μεγάλων εταιρειών στους οποίους παρουσίασε ευκαιρίες επενδύσεων στη Σερβία. Στη συνέχεια, ο κ. Γέρεμιτς τόνισε ότι ήταν πολύ ικανοποιημένος με τις συνομιλίες, προσθέτοντας ότι τα έργα που συζητήθηκαν θα μπορούσαν να είναι έτοιμα για εφαρμογή ήδη τα τέλη του μηνός. Οι Κινέζοι επιχειρηματίες έχουν δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις άμεσες επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας και τη βιομηχανία κλωστοϋφαντουργίας. Η Σερβία έχει σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα, και αυτό είναι αγαθές πολιτικές σχέσεις με το Πεκίνο και καταβάλουμε προσπάθεια το γεγονός αυτό να τονιστεί όταν αποφασίζουν για την οικονομική και στρατηγική τοποθέτηση της Κίνας στην Ευρώπη», κατέληξε ο κ. Γιέρεμιτς.
 
ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΑΝΤΙΤΣ      
07/10/2011
Ο πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς δήλωσε ότι το βασικό καθήκον της δημόσιας διοίκησης είναι να εξηγήσει πώς κάτι μπορεί να γίνει, αντί παραδοσιακά να εξηγεί γιατί κάτι δεν μπορεί να γίνει. «Η δημόσια διοίκηση πρέπει να αποτελεί παράγοντα ανάπτυξης, και όχι στασιμότητας», τόνισε ο κ. Τάντιτς, προσθέτοντας ότι το κρίσιμο ελάττωμα της δημόσιας διοίκησης στη τριγύρω περιοχή αποτελεί η παραδοσιακή απάντηση στο κοινό – δηλ. γιατί κάτι είναι αδύνατο να επιευχθεί. Επιπλέον, ο κ. Τάντιτς είπε, στην Περιφερειακή Διάσκεψη για τη προώθηση της δημόσιας διοίκησης, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Εθνικής Τράπεζας Σερβίας, ότι πρέπει να βρεθεί το ακριβές μέτρο προστασίας της δημόσιας διοίκησης από την πολιτική επιρροή, ώστε να γίνει ουδέτερη και επαγγελματική απέναντι σε νομικές λύσεις. Τέλος, ο κ. Τάντιτς πρόσθεσε ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι πρέπει να είναι εκτεθειμένοι στον ανταγωνισμό και την πίεση από το εργατικό δυναμικό, επειδή πολλοί από εκείνους που εργάζονται στη δημόσια διοίκηση, κρατούνται τη δουλειά τους ως μια μονοπωλιακή θέση.
 
ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΜΠΟΓΚΝΤΑΝΟΒΙΤΣ      
07/10/2011
Σέρβος υπουργός υπεύθυνος για ζητήματα του Κοσσυφοπεδίου, κ. Γκόραν Μπογκντάνοβιτς, δήλωσε στο Βελιγράδι μετά από συνομιλίες που είχε με τον κ. Ρόμπερτ Κούπερ, διαμεσολαβητή της ΕΕ, ότι έχει συμφωνηθεί πως είναι απαραίτητο να συνεχιστεί, όδο το δυνατόν συντομότερα, ο διάλογος με την Πρίστινα και ότι πρέπει να διεξαχθεί ανεξάρτητη ανάκριση για τα πρόσφατα γεγονότα που διαδραμάτισαν στη διοικητική συνοριακή διάβαση Jarinje. Επιπλέον, ο κ. Μπογκντάνοβιτς δήλωσε ότι η συμφωνία επετεύχθη και σχετικά με το ζήτημα ότι οι παράγοντες των διεθνών αποστολών στο Κοσσυφοπέδιο πρέπει να έχουν επαφή με τους τοπικούς Σέρβους. Ο υπουργός δήλωσε ότι οι Σέρβοι στο Κοσσυφοπέδιο, και ο αγώνας τους να μην ενσωματωθούν στους θεσμούς της Πρίστινας δεν πρέπει να παρουσιάζεται ως ένα πρόβλημα εγκληματικότητας. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι με την Πρίστινα δεν μπορούν να συζητηθούν τα τεχνικά θέματα, ενώ διαρκεί κρίση στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο. «Είναι αυταπάτη το να μιλάμε για τις τηλεπικοινωνίες ή ηλεκτρηκό ρεύμα, καθώς υπάρχει προσπάθεια ερμητικού κλείσιμου των διοικητικών συνόρων ανάμεσα στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο και την κεντρική Σερβία», κατέληξε ο κ. Μπογκντάνοβιτς.
 
ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΣΒΕΤΚΟΒΙΤΣ      
07/10/2011
Ο πρωθυπουργός της Σερβίας, κ. Μίρκο Τσβέτκοβιτς δήλωσε ότι οι άριστες φιλικές σχέσεις μεταξύ της Σερβίας και της Ισπανίας θα έπρεπε να συνοδεύονται από τη στενότερη οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Ο κ. Τσβέτκοβιτς, στην ομιλία του στο περίφημο ισπανικό φόρουμ «Νέα οικονομία», εξέφρασε προσδοκίες ότι η επίσκεψή του στη Μαδρίτη θα ενθαρρύνει τους επενδυτές από την Ισπανία να επενδύουν στη Σερβία, και υπενθύμισε για τις σημαντικές φορολογικές ελαφρύνσεις και κίνητρα. Επιπλέον, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Σερβία έχει ένα ισχυρό ευρωπαϊκό προσανατολισμό και ότι βασικός στόχος της σερβικής Κυβέρνησης αποτελεί απόκτηση του καθεστώτος υποψήφιας χώρας για ένταξη στην ΕΕ μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και να προσδιοριστεί κριβής ημερομηνία για έναρξη των διαπραγματεύσεων. Όταν πρόκειται για το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου, ο κ. Τσβέτκοβιτς δήλωσε ότι για την Σερβία δεν είναι προς το συμφέρον της δημιουργία μιας υποβόσκουσας σύγκρουσης, αλλά μέσω του διαλόγου μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, να επιτευχθούν μακροχρόνιες και βιώσιμες λύσεις.
 
ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΓΑΛΛΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΛΕΟΝΕΤΙ      
07/10/2011
Ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κ. Jean Leoneti, δήλωσε στο Βελιγράδι ότι το Παρίσι επιθυμεί ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ, χωρίς άλλες προϋποθέσεις για την απόκτηση του καθεστώτος της υποψήφιας χώρας. Ο κ. Leoneti είπε, μετά τις συνομιλίες που είχε με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Σερβίας, κ. Μπόζινταρ Ντιέλιτς, ότι μεταξύ της Γαλλίας και της Γερμανίας εξακολουθούν να υπάρχουν κάποιες διαφορές για το θέμα αυτό, και ότι στο Παρίσι θα καταβάλλουν προσπάθειες να επιτευχθεί στο το επόμενο διάστημα κάποια συναίνεση. Τέλος, ο κ. Ντιέλιτς υπογράμμισε ότι η Σερβία αναγνωρίζει ότι υπάρχουν όροι που πρέπει να εκπληρωθούν στο δρόμο προς την ΕΕ, αλλά δεν μπορεί να δεχθεί εκείνες τις συνθήκες που δεν ισχύουν για άλλες χώρες.
 
ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΑΝΑΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΣΟΔΕΙΩΝ ΣΤΟ ΓΙΑΡΙΝΙΕ      
07/10/2011
Τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου Ευρώπης υιοθέτησαν σήμερα, Παρασκευή, το ψήφισμα το οποίο απαιτάει την άμεση και αμερόληπτη ανάκριση του περιστατικού της 27ης  Σεπτεμβρίου, που συνέβη στη διοικητική συνοριακή διάβαση Jarinje, ανάμεσα στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο και την κεντρική Σερβία. Οι ίδιοι, μέσω του ψηφίσματος ζήτησαν από τους εκπροσώπους του Βελιγραδίου και της Πρίστινα για να επαναφερθούν στο διάλογο, με τη μεσολαβή της  ΕΕ, σχετικά με όλα τα εκκρεμή θέματα, συμπεριλαμβανομένης και της κατάστασης στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο.  Τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου Ευρώπης εκφράζει βαθιά λύπη για την πρόσφατη βία την οποία είχαν διαπραχθεί τα μέλη της KFOR. Οι κάτοικοι του βόρειου Κοσσυφοπεδίου ενθαρρύνονται να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να συνεργαστούν εποικοδομητικά με τους εκπροσώπους των KFOR και EULEX. Προτεραιότητα των διεθνών παραγόντων στην περιοχή πρέπει να παραμείνει ασφάλεια, σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ακεραιότητας των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων, με αυστηρό σεβασμό του ψηφίσματος 1244 Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αναφέρεται στο κείμενο. Τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου Ευρώπης συζητούσαν και για τη πολιτική κατάσταση στη Βοσνια/Ερζεγοβίνη, και στην Αλβανία.
 
ΙΣΠΑΝΙΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ      
07/10/2011
«Η Ισπανία υποστηρίζει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Σερβίας και τη θεωρεί ουσιαστικής σημασίας για τη διατήρηση της σταθερότητας στην εν λόγω χώρα και σε όλα τα Βαλκάνια», δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός κ. Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο, έπειτα από τις συνομιλίες που είχε με τον Σέρβο ομόλογό του Μίρκο Τσβέτκοβιτς. Επιπλέον, στις συνομιλίες στη Μαδρίτη, ο κ. Θαπατέρο εξέφρασε ικανοποίηση για το ενδιαφέρον που ο κ. Τσβέτκοβιτς εξέφρασε για την περαιτέρω ανάπτυξη των μεταρρυθμίσεων που είναι αναγκαίες για την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ, ανακοινώθηκε από την έδρα του κ. Θαπατέρο. Ο ίδιος ενημέρωσε τον κ. Τσβέτκοβιτς σχεικά με τις ισπανικές εταιρείες που παρουσιάζουν ενδιαφέρον για την ανάπτυξη ορισμένων τομέων της οικονομίας της Σερβίας, και στο πλαίσιο αυτό, συνηγόρησε για την καθιέρωση σταθερής και παραγωγικής συνεργασίας. Τέλος, οι κκ. Τσβέτκοβιτς και Θαπατέρο συμφώνησαν ότι οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών παρουσιάζουν σημαντικές δυνατότητες για την παραπέρα ανάπτυξη.
 
ΔΗΛΩΣΗ ΤΑΝΤΙΤΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ      
07/10/2011
Ο πρόεδρος της Σερβίας κ. Μπόρις Τάντιτς, δήλωσε χθες ότι η Σερβία πρέπει να λύνει τα οικονομικά προβλήματά της με αντισυμβατικές κινήσεις, καθώς και με τη συνέχιση των επενδύσεων σε έργα υποδομής και τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος. Με την ευκαιρία επισήμανσης των 10 χρόνων δραστηριότητας του Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στη Σερβία, στο ξενοδοχείο Hyatt στο Βελιγράδι, ο κ. Τάντιτς δήλωσε ότι η Σερβία, παρά την παγκόσμια κρίση και όλες τις άλλες δυσκολίες, είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που είναι μπροστά της, και ότι, επίσης, έχει ένα σαφές όραμα για το πού να πάει και πού είναι η θέση της στο μέλλον. «Ένταξη στην ΕΕ δεν αποτελεί ένα επίσημο στόχο του κράτους μας, αλλά είναι ένας τρόπος να προοδεύσει η κοινωνία, σύμφωνα με τα καλύτερα πρότυπα,  όσον αφορά το οικονομικό, πολιτικό και τομέα της ασφάλειας», είπε ο πρόεδρος της Σερβίας. Ο ίδιος υπενθύμισε ότι, παρά την κρίση, οι επενδυτές που έχουν επενδύσει την τελευταία δεκαετία στη Σερβία αιφνιδιάστηκαν ευχάριστα από τις συνθήκες για επιχειρήσεις και πρόσθεσε ότι το κράτος θα συνεχίσει να δημιουργεί ένα ευνοϊκό κλίμα στον τομέα αυτό. Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Σερβία, κα. Mary Warlick τόνισε ότι είναι πεπεισμένη πως οι κοινές προσπάθειες με το συγκριτικό πλεονέκτημα της Σερβίας, όπως η γεωγραφική θέση, εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό, συμβάλλουν στο γεγονός να επενδύουν περισσότερες αμερικανικές και άλλες εταιρείες στη Σερβία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου