Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

Ισπανία: Υπέρ της λιτότητας τάσσεται ο επικεφαλής του PP Ραχόι, που είναι το φαβορί για τις βουλευτικές εκλογές

Από το ιστολόγιο http://www.kerdos.gr/

Ισπανία: Υπέρ της λιτότητας τάσσεται ο επικεφαλής του PP Ραχόι, που είναι το φαβορί για τις βουλευτικές εκλογές
Ο υποψήφιος του Λαϊκού Κόμματος (PP) στην Ισπανία Μαριάνο Ραχόι
Ο υποψήφιος του Λαϊκού Κόμματος (PP) στην Ισπανία Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος είναι το φαβορί για τις βουλευτικές εκλογές της 20ης Νοεμβρίου, δεσμεύτηκε σήμερα για μέτρα λιτότητας απέναντι στην κρίση, σημειώνοντας παράλληλα ότι τον ανησυχεί το ρεκόρ ανεργίας που πλήττει τη χώρα του.
"Η χώρα μας ζει μια σοβαρή οικονομική, κοινωνική και θεσμική κρίση, η οποία θα μας υποχρεώσει να καταβάλουμε μια μεγάλη προσπάθεια στο μέλλον", δήλωσε ο 56χρονος Ραχόι στην ομιλία του για το κλείσιμο του συνεδρίου του PP, κατά την οποία σημείωσε ωστόσο ότι "η Ισπανία μπορεί να βγει από την κρίση και θα βγει".
Η οικονομική κατάσταση στην Ισπανία προκαλεί ανησυχία στους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης και μόλις χθες ο Fitch υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας κατά δύο βαθμίδες σε ΑΑ-



Για την αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής, ο επικεφαλής της ισπανικής δεξιάς τάχθηκε υπέρ "μιας συντεταγμένης οικονομικής πολιτικής, μιας πολιτικής που θα στηρίζεται στη λιτότητα και τις μεταρρυθμίσεις", η οποία "θα ενθαρρύνει τους επικεφαλής των επιχειρήσεων".
"Θέλουμε να υπερασπιστούμε την κοινωνική συνοχή, το κράτος πρόνοιας και τις δημόσιες υπηρεσίες", "αλλά με μια καλή οικονομική διαχείριση", σημείωσε επίσης, προσθέτοντας ότι "οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να δαπανούν περισσότερα από αυτά που διαθέτουν" και επανέλαβε την ιδέα του να εφαρμοστεί ένα όριο στον προϋπολογισμό σε όλα τα επίπεδα.
Ο ηγέτης του PP επέκρινε επίσης τους Σοσιαλιστές που κυβερνούν τη χώρα από το 2004, λέγοντας ότι αφήνουν "τη χειρότερη κληρονομιά που άφησε ποτέ μια κυβέρνηση στην επόμενη".
Όσον αφορά την ανεργία στην Ισπανία, η οποία ανέρχεται στο επίπεδο ρεκόρ του 20,89% του ενεργού πληθυσμού της χώρας, ο Ραχόι, ο οποίος έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι η απασχόληση θα αποτελέσει προτεραιότητα του προγράμματός του, σημείωσε: "Αυτό με ανησυχεί, όπως όλον τον κόσμο, η κατάσταση στην οποία ζουν πέντε εκατομμύρια Ισπανοί που θέλουν να δουλέψουν και δεν μπορούν και το άγχος αυτού του εκατομμυρίου των νοικοκυριών που όλα τα μέλη τους είναι άνεργα".
Ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών, ο 60χρονος Αλφρέδο Πέρεθ Ρουμπαλκάμπα, δήλωσε κι αυτός πριν από μία εβδομάδα, κατά την παρουσίαση του δικού του προγράμματος, ότι "έχουμε ένα μεγάλο πρόβλημα, την απασχόληση" και επέκρινε τις περικοπές στον προϋπολογισμό που έκαναν οι δεξιοί αντίπαλοί του στις περιοχές που διοικούν αυτοί.
Το PP είναι το μεγάλο φαβορί των βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν στις 20 Νοεμβρίου στην Ισπανία, μετά την ήδη βαρειά ήττα που κατάφεραν στους Σοσιαλιστές στις περιφερειακές εκλογές της 22ας Μαΐου.
Πρόσφατη δημοσκόπηση, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα El Mundo, προβλέπει ότι ο Ραχόι ενδέχεται να εξασφαλίσει μια ακόμη μεγαλύτερη απόλυτη πλειοψηφία από αυτήν που είχε εξασφαλίσει ο Χοσέ Μαρία Αθνάρ το 2000.
Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, οι κυβερνώντες Σοσιαλιστές (PSOE) θα έχουν τα χειρότερα αποτελέσματα στην ιστορία τους, καθώς θα συγκεντρώσουν μόλις το 31,8% των ψήφων, ενώ το PP θα λάβει 47,4% των ψήφων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου