Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

Φινλανδοί, Abrams, o Κώστας Ηλιάκης και o ήρωας Σίμο Χάιχα…

Από το ιστολόγιο http://www.defence-point.gr/

Οι Φιλανδοί αντέδρασαν στην αδιαμφισβήτητη ανάγκη της Ελλάδας για απόκτηση σύγχρονων αρμάτων, λόγω της τουρκικής απειλής. Θεώρησαν παράλογο να προμηθευτεί η Ελλάδα τα μεταχειρισμένα άρματα M1A1 Abrams, τη στιγμή που η κυβέρνησή τους ζητάει εμπράγματες εγγυήσεις από τη χώρα μας για την παροχή δανείου. Αγνόησαν πλήρως το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα της Ε.Ε. που βρίσκεται υπό απειλή πολέμου από την Τουρκία.



Παρόλα αυτά, ο λαός που έδωσε το όνομά του στην έννοια της… «φιλανδοποίησης», της ντροπιαστικής δηλαδή κατάστασης υποταγής σε κάποιον περιφερειακό ηγεμόνα κατ’ εφαρμογή της ρήσης «χέρι που δεν μπορείς να το δαγκώσεις φίλα το», αν και η ιστορική εξήγηση είναι αρκετά πιο πολύπλοκη και πιο συγκεκριμένα οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας τους, αντέδρασαν στην απόφαση της κυβέρνησης για περικοπές στον τομέα της Άμυνας ύψους άνω των 820 εκατομμυρίων ευρώ σε βάθος τετραετίας, με δραστικές περικοπές στον τομέα της εκπαίδευσης.
Ο Φιλανδός Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Άρι Πουχελόινεν, προειδοποίησε ότι οι περικοπές αυτές μπορούν να σημάνουν κινδύνους για την εδαφική άμυνα της χώρας. Τον προηγούμενο μήνα είχε δηλώσει ότι οι μειώσεις στις αμυντικές δαπάνες σημαίνουν ότι η πολεμική οροφή των 350.000 στρατιωτών θα πρέπει να μειωθεί, ενώ θα πρέπει να υπάρξει κλείσιμο στρατοπέδων από το 2013 και μετά. Υπολογίζεται ότι θα πρέπει να βρεθούν 150 εκατομμύρια ευρώ για την κάλυψη στο κόστος λειτουργίας του στρατεύματος κι άλλα 100 εκατομμύρια ευρώ να δαπανηθούν για την αναδιοργάνωσή του.
Συνολικά, υπολογίζεται ότι οι Φινλανδικές Ένοπλες Δυνάμεις θα πρέπει να μειώσουν κατά 1/3 τις ασκήσεις πεδίου των κληρωτών, κατά 1/2 τις ασκήσεις εφέδρων, και σε σημαντικό βαθμό τις ημέρες που τα σκάφη του Ναυτικού είναι εν πλω και τις ώρες πτήσεις των αναχαιτιστικών αεροσκαφών. Σημαντικός λόγος ανησυχίας του Φινλανδού Α/ΓΕΕΘΑ είναι το γεγονός ότι περίπου 80.000 έφεδροι που θα απολυθούν από τις τάξεις του ενεργού στρατού μέσα στην επόμενη τετραετία, θα λάβουν ελλιπή εκπαίδευση κατά τη διάρκεια της θητείας τους και της εφεδρείας τους…
Αν οι ίδιοι αντιδρούν, φοβούμενοι τη Ρωσία και τις διαφορές τους στην περιοχή της Καρέλια, έχοντας και την στήριξη των ΗΠΑ και του Nordic Group, τότε θα έχουν πάρει μια μικρή ιδέα από τι σημαίνει να απειλείσαι συνεχώς από την Τουρκία, η οποία έχει καταλάβει και το 40% της Κύπρου.
Κι αν ήρωάς τους είναι ο Σίμο Χάιχα, ο οποίος κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, και πιο συγκεκριμένα κατά τον «Χειμερινό Πόλεμο», ως ελεύθερος σκοπευτής σκότωσε σχεδόν 800 Σοβιετικούς μέσα σε 100 ημέρες, τότε θα αντιλαμβάνονται τι σημαίνει η θυσία του Ηλιάκη, του Βλαχάκου, του Γιαλοψού, του Καραθανάση, του Σιαλμά και πολλών άλλων Νεοελλήνων ηρώων…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου