Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

Η απειλή νέας τραπεζικής κρίσης θα απασχολήσει Μέρκελ και Σαρκοζί

Από το ιστολόγιο http://www.dw-world.de/

Το ζητούμενο των αυριανών συνομιλιών Αγκελας Μέρκελ και Νικολά Σαρκοζί στο Βερολίνο είναι η κοινή αντιμετώπιση της επαπειλούμενης νέας τραπεζικής κρίσης. Φρέσκο χρήμα ναι, αλλά από που, είναι το κρίσιμο ερώτημα.



Άγκελα Μέρκελ και Νικολά Σαρκοζί καλούνται αύριο να δώσουν κατευθυντήριες γραμμές σε μια σειρά σημαντικά ερωτήματα. Αρχής γενομένης από την νέα τραπεζική κρίση, η οποία απειλεί την ευρωζώνης λόγω της κρίσης χρέους. Πώς θα πραγματοποιηθεί η ανακεφαλοποίηση των τραπεζών με φρέσκο χρήμα; Από ιδιώτες, από τον EFSF ή μήπως από χρήματα του δημοσίου. Μετά είναι το ζήτηματης Ελλάδας και τα σενάρια για μερική διαγραφή και ελεγχόμενη χρεοκοπία. Και τέλος τι σημαίνει για την ευρωζώνη η υποβάθμιση Ισπανίας, Ιταλίας και ο κίνδυνος υποβάθμισης του Βελγίου. 
«Δεν υπάρχουν διαφωνίες»
Στόχος η γεφύρωση των διαφορών στην ανακεφαλοποίησηΣτόχος η γεφύρωση των διαφορών στην ανακεφαλοποίησηΕίναι χαρακτηριστικό ότι εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ότι «δεν υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας, αλλά ότι Παρίσι και Βερολίνο συμφωνούν πως οι τράπεζες χρειάζονται φρέσκο χρήμα, το οποίο θα προέλθει πρωτίστως από τον ιδιωτικό τομέα. Οικονομικές ενισχύσεις από το δημόσιο ταμείο θα πρέπει να αποτελούν την έσχατη λύση, υπογράμμισε το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών.
H δήλωση αυτή μια μέρα πριν τη συνάντηση μοιάζει να επιβεβαιώνει ότι υπάρχει τουλάχιστον διάσταση απόψεων μεταξύ Βερολίνου και Παρισιού για τον τρόπο που θα καλυφθούν οι ανάγκες των τραπεζών σε περίπτωση που χρειαστεί.
 Συντονιστικές προτάσεις από την Κομισιόν
 Εν αναμονή των προτάσεων της Κομισιόν Εν αναμονή των προτάσεων της Κομισιόν Παρά την προσπάθεια καλλιέργειας θετικού κλίματος πριν τις συνομιλίες των δύο ηγετών στο Βερολίνο πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι ενώ η Γαλλία επικροτεί την ενίσχυση των τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), η Γερμανία, αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι επιφυλακτικές σε αυτό το ενδεχόμενο.
Μέσα στις επόμενες μέρες, το αργότερο όμως στην Σύνοδο Κορυφής στις 17 Οκτωβρίου η Κομισιόν αναμένεται να καταθέσει τις δικές της προτάσεις για την ανακεφαλοποίηση των τραπεζών. Εκπρόσωπος της Κομισιόν κατέστησε ωστόσο σαφές ότι η ανακεφαλοποίηση βρίσκεται στην ευθύνη των χωρών μελών. Για το λόγο αυτό οι προτάσεις της Επιτροπής θα αφορούν «τον καλύτερο συντονισμό».

DPA / AFP / Στέφανος Γεωργακόπουλος
Υπεύθ. Σύνταξης: Σταμάτης Ασημένιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου