Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

Απέτυχαν οι συνομιλίες για την ένταξη της Ρωσίας στον ΠΟΕ

Από το ιστολόγιο http://www.kathimerini.com.cy/
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ Γεωργιανός διπλωμάτης δήλωσε πως οι συνομιλίες με τη Ρωσία όσον αφορά την εισδοχή της στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (WTO) έληξαν σήμερα χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία και πως η Γεωργία δεν μπορεί να δώσει τη συγκατάθεσή της στην ένταξη της Ρωσίας.

«Οι διαπραγματεύσεις τελείωσαν και μπορούμε να πούμε ότι κατέρρευσαν, τελείωσαν χωρίς κανένα απολύτως αποτέλεσμα», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Γεωργίας, Σέργκι Καπανάντζε, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της χώρας του στις συνομιλίες που διεξήχθησαν στην Ελβετία.


«Η Γεωργία δεν μπορεί να δώσει τη συγκατάθεσή της στην εισδοχή της Ρωσίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου έως ότου η Ρωσία αλλάξει τη θέση της για το εμπόριο μέσα στα κατεχόμενα εδάφη» είπε ο Καπανάντζε, αναφερόμενος στις δύο αποσχισθείσες περιοχές της Γεωργίας που υποστηρίζονται από τη Ρωσία.

Η Γεωργία, μέλος του WTO από το 2000, εμποδίζει την ένταξη της Ρωσίας στο διεθνή οργανισμό, ένα θέμα που εκκρεμεί από το 1993 στο οποίο όμως η Μόσχα κατάφερε να εξασφαλίσει το 2010 την επί της αρχής συμφωνία των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η διαφορά αφορά το θέμα των δύο αυτόνομων γεωργιανών επαρχιών, της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας, που έγιναν ντε φάκτο ανεξάρτητες μετά την ένοπλη σύγκρουση και τη ρωσική στρατιωτική επέμβαση τον Αύγουστο του 2008 και την ανεξαρτησία των οποίων έχει αναγνωρίσει η Μόσχα.

Η Τιφλίδα, που συνεχίζει να διεκδικεί την κυριαρχία του στις περιοχές αυτές, αποδέχθηκε μια διεθνή επιτήρηση των συνόρων τους, κάτι που η Ρωσία, που έχει εγκαταστήσει δικούς της στρατιώτες, αρνείται. Η Ρωσία είναι η τελευταία μεγάλη παγκόσμια οικονομική δύναμη που δεν είναι μέλος του WTO.

www.kathimerini.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου