Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

Το πιο κρίσιμο ραντεβού για το Ελληνικό χρέος

Από το ιστολόγιο http://www.newscode.gr/

Επιμέλεια Τάσος Ζάχος
Η γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα συναντηθεί με τον Γάλλο Σαρκοζί την Κυριακή , με το θέμα της Ελλάδας να κυριαρχεί στην ατζέντα της κρίσιμης συνάντησης.



Οι δύο ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν για την διάσωση της χώρας μας και για την αναπροσαρμογή των όρων της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου, κάτι που πλέον πρέπει να θεωρείται δεδομένο μετά και την αλλαγή στάσης της Γαλλίας για το πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικού χρέους (PSI).
Εν μέσω σεναρίων για μεγάλο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, το σενάριο που φαίνεται να επεξεργάζονται Βερολίνο και Παρίσι τις τελευταίες μέρες είναι ένα «haircut» της τάξης του 30%, ως ενδιάμεση σκάλα μετά την μείωση του χρέους κατά 21% βάση της συμφωνίας του Ιουλίου για την Ελλάδα.
Για την περίφημη αναθεώρηση των όρων της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου , πηγή του Γαλλικού ΥΠΟΙΚ τόνισε στο πρακτορείο Reuters, πως οι Μέρκελ – Σαρκοζί θα συζητήσουν προσαρμογές στην συμφωνία αλλά δεν θα την ξαναγράψουν από την αρχή.
Επίσης όσον αφορά το ελληνικό χρέος οι ενδεχόμενες αλλαγές δεν θα αφορούν αναγκαστικά στος ύψος της περικοπής του ελληνικού χρέους, αλλά και στα επιτόκια και τις διάρκειες του, όπως τόνισε η ίδια πηγή.
Οι τράπεζες «καίνε» την Ευρώπη
Επίσης, όπως παραδέχθηκε και ο Νικολά Σαρκοζί , κύριο θέμα συζήτησης θα είναι και η ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών, που σύμφωνα με το ΔΝΤ θα χρειαστούν εν μέσω κρίσης 100 με 200 δισ. ευρώ.
Τις τελευταίες ώρες το Παρίσι φρόντισε να διαψεύσει πως υπάρχει διάσταση απόψεων με το Βερολίνο για το πως πρέπει να ενισχυθούν οι τράπεζες, με τις δύο πλευρές να συγκλίνουν πλέον στην προσφυγή στον ιδιωτικό τομέα ως πρώτη λύση για τα πιστωτικά ιδρύματα και όχι στην κρατική ενίσχυση.
Πάντως όπως υποστηρίζουν τα περισσότερα ΜΜΕ , οι Γάλλοι είναι υπέρ ενός πιο ενεργού ρόλου του EFSF σε μια ανακεφαλαιοποίηση, κάτι που βρίσκει εντελώς αντίθετη την Μέρκελ.
Εξελίξεις ως προς αυτό το θέμα θα υπάρξουν στην Σύνοδο Κορυφής στις 17 και 18 Οκτωβρίου. «Θα πρέπει να προκύψει ένα σινιάλο από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, σχετικά με το τι αναμένεται υπό το πρίσμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών», υπογράμμισε χθες η Μέρκελ.
Συνάντηση με το βλέμμα στο εσωτερικό της Γερμανίας
Πάντως η καγκελάριος εξακολουθεί την πολιτική "καρότο και μαστίγιο" για την Ελλάδα. Ενώ τονίζει όπου βρεθεί και όπου σταθεί ότι μια χρεοκοπία της χώρας δεν θα επιτραπεί λόγω του ότι θα δημιουργήσει συνθήκες ντόμινο στην Ευρώζωνη, παράλληλα κοιτώντας προς το εσωτερικό του κόμματος της ασκεί κριτική σε όσους επέτρεψαν την είσοδο της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.
Οι «χώρες που δεν έχουν τηρήσει επανειλημμένως τους κανόνες σταθερότητας της Ευρωζώνης, θα πρέπει να μάθουν να ζουν με την πιθανότητα παρέμβασης στους προϋπολογισμούς τους», τόνισε χθες η Γερμανίδα καγκελάριος, προκαλώντας αρνητικές εντυπώσεις για την περίοδο που επέλεξε να κάνει το συγκεκριμένο σχόλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου