Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

Σε Αίγυπτο και Λίβανο η ΥΠΕΞ για τους υδρογονάνθρακες

Από το ιστολόγιο http://www.kathimerini.com.cy/
Στο Ευρωκοινοβούλιο η Ε. Μαρκουλλή
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
Στην Αίγυπτο θα βρεθεί στις 2 Νοεμβρίου 2011 η Υπουργός Εξωτερικών, Ερατώ Κοζάκου - Μαρκουλλή, προκειμένου να έχει επαφές με την αιγυπτιακή πολιτική ηγεσία, σχετικά με την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται στην Κύπρο αντιπροσωπεία από τεχνοκράτες του Λιβάνου, για να συζητηθούν όλα τα θέματα αναφορικά με την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και αμέσως μετά η κ. Κοζάκου - Μαρκουλλή θα επισκεφθεί επισήμως και το Λίβανο.

Κληθείσα από δημοσιογράφο, στο περιθώριο εκδήλωσης του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών και του Πανεπιστημίου Λευκωσίας για την προστασία της ειρήνης και την αξιοποίηση των φυσικών πόρων στην ανατολική Μεσόγειο, να σχολιάσει πληροφορίες για ''αφόρητες πιέσεις'' της Τουρκίας σε Αίγυπτο και Λίβανο να ακυρώσουν συμφωνίες με την Κυπριακή Δημοκρατία για τους υδρογονάνθρακες, η κ. Κοζάκου - Μαρκουλλή δήλωσε ότι αυτές τις πληροφορίες τις είχε το Υπουργείο Εξωτερικών ''εδώ και πάρα πολύ καιρό''.

''Μπορώ να πω'', συνέχισε, ''ότι, κατά τους τελευταίους έξι μήνες, η Τουρκία εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση'', όμως ''με την Αίγυπτο δεν υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα''.

''Στις 2 Νοεμβρίου'', δήλωσε η Υπουργός Εξωτερικών, ''επισκέπτομαι επίσημα την Αίγυπτο και θα έχω μία σειρά επαφών με τον Πρωθυπουργό, με όλους τους ηγέτες της Αιγύπτου και με τον Υπουργό Εξωτερικών''.

''Με την Αίγυπτο'', όπως ανέφερε η κ. Κοζάκου - Μαρκουλλή, ''δεν υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα'', αλλά ''με τον Λίβανο υπάρχει κάποιο πρόβλημα''.
''Δεν μπορώ να εξαγάγω ότι αυτό το πρόβλημα οφείλεται σε πιέσεις της Τουρκίας, όμως είναι πολύ πιθανό'', πρόσθεσε η κ. Κοζάκου - Μαρκουλλή.

''Για αυτό το θέμα'', δήλωσε η Υπουργός, ''κατά τη διάρκεια της συνάντησής μου με τον ομόλογό μου, του Λιβάνου, στη Νέα Υόρκη, είχαμε συμφωνήσει ότι θα έρθει μία αντιπροσωπεία από τεχνοκράτες του Λιβάνου, για να συζητήσουμε όλα τα θέματα, που αφορούν τις σχέσεις μας αναφορικά με την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη''.

''Για εμάς'', τόνισε η κ. Κοζάκου - Μαρκουλλή, ''δεν υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα και η Συμφωνία, την οποία υπογράψαμε, έχει επικυρωθεί από εμάς, επίσης δεν υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα, κατά την άποψή μας, αναφορικά με τη Συμφωνία που υπογράψαμε με το Ισραήλ, όμως είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε τους τεχνοκράτες του Λιβάνου, να δούμε ποιές είναι οι δικές των ανησυχίες και αυτό μπορεί να γίνει την επόμενη εβδομάδα''.

Ερωτηθείσα εάν η Βουλή του Λιβάνου δεν επικυρώνει τη Συμφωνία, εξαιτίας των τουρκικών πιέσεων, η κ. Κοζάκου - Μαρκουλλή δήλωσε πως ''το ότι δεν έχει περάσει από τη Βουλή δεν οφείλεται σε αυτές πιέσεις, αλλά μάλλον στο γεγονός ότι το κοινοβούλιο του Λιβάνου, για πάρα πολύ καιρό, δεν πήρε οποιαδήποτε απόφαση και δεν πέρασε οποιοδήποτε νομοθέτημα, όμως υπάρχουν βέβαια και οι πιέσεις της Τουρκίας''.

''Μετά από την επίσκεψη αυτών των τεχνοκρατών'', δήλωσε η Υπουργός Εξωτερικών, ''αμέσως μετά θα επισκεφθώ τον Λίβανο και έχω ήδη πρόσκληση από τον ομόλογό μου για να επισκεφθώ τον Λίβανο και πιστεύω ότι όλα αυτά τα θέματα θα διευθετηθούν''.

''Κατά τη διάρκεια της συνάντησής μου με τον Υπουργό Εξωτερικών του Λιβάνου'', είπε η κ. Κοζάκου - Μαρκουλλή, ''υπήρξε ένα πάρα πολύ καλό κλίμα και οι δύο μας επαναβεβαιώσαμε ότι, για εμάς, είναι πολύ σημαντικές οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, είμαστε δύο γείτονες και έχουμε ήδη αναπτύξει ένα πολύ υψηλό επίπεδο σχέσεων και θέλουμε αυτό το επίπεδο σχέσεων να το διατηρήσουμε''.

Απαντώντας σε ερώτηση εάν ακυρώνεται οτιδήποτε στην περίπτωση μη έγκρισης της Συμφωνίας από τον Λίβανο, η Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε: ''Οχι, για εμάς δεν ακυρώνεται οτιδήποτε από τις δικές μας δραστηριότητες αναφορικά με την ΑΟΖ μας και πιστεύω ότι θα είναι εις βάρος του Λιβάνου εάν δεν επικυρώσει αυτήν τη Συμφωνία''.

Στο Ευρωκοινοβούλιο η Μαρκουλλή
Η Κυπριακή Προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012, θα αναπτύξει και θα αναβαθμίσει πολύ τις σχέσεις της με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, η οποία πρόσθεσε ότι στη διάρκεια της κυπριακής Προεδρίας θα επισκεφθεί η ίδια την ευρωβουλή, όπου θα μιλήσει και θα έχει επαφές με τον πρόεδρο του και τους ηγέτες όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Η υπουργός έκανε τη δήλωση αυτή μετά τη συνάντηση της με τον ευρωβουλευτή της ΝΔ και μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Γ. Κουμουτσάκο.

Η κ. Μαρκουλλή χαρακτήρισε πολύ εποικοδομητική τη συζήτηση της με τον ευρωβουλευτή, ο οποίος, όπως σημείωσε, είναι αντιπρόεδρος στην αντιπροσωπεία της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας και μετέχει επίσης στις Επιτροπές Μεταφορών και Τουρισμού, Εξωτερικών Υποθέσεων, την Υποεπιτροπή Ασφάλειας και Άμυνας και στη Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή ΕΕ-με την ΠΓΔΜ.

Στη συνάντηση, σύμφωνα με την κα Μαρκουλλή, συζητήθηκαν ιδιαίτερα οι εξελίξεις στο Κυπριακό, οι διαπραγματεύσεις ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η αρνητική της στάση στην Κυπριακή Προεδρία.

Επίσης, αναφορικά με την Κυπριακή Προεδρία συζητήθηκαν διάφορες πρωτοβουλίες και ιδιαίτερα η ολοκλήρωση της Θαλάσσιας Πολιτικής, για την οποία ο κ. Κουμουτσάκος είναι εισηγητής στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ εξέφρασε χαρά και τιμή για την συνάντηση με την Κυπρία υπουργό και χαρακτήρισε ουσιαστική τη συζήτηση τους με στόχο τη συνεργασία, τον συντονισμό και την αλληλοενημέρωση με δεδομένο τις άριστες σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με το ευρωκιοινοβούλιο.

Η υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου αναχωρεί αύριο για το Λουξεμβούργο, όπου θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα πραγματοποιηθεί στις 10 Οκτωβρίου.

Τα θέματα που θα απασχολήσουν τους Υπουργούς Εξωτερικών περιλαμβάνουν τις εξελίξεις στη Νότια Γειτονία - ιδιαίτερα στη Λιβύη, τη Συρία, την Τυνησία, την Αίγυπτο και την Υεμένη - την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή καθώς και την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το πυρηνικό πρόγραμμα στο Ιράν.

Επιπλέον, οι υπουργοί θα συζητήσουν την κατάσταση στην Ουκρανία και θα εξετάσουν πιθανές αντιδράσεις της ΕΕ σε περίπτωση καταδίκης της πρώην Πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο. Τέλος οι υπουργοί θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις στη Λευκορωσία.

www.kathimerini.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου