Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

Για την ανάδειξη του αντιπάλου του Σαρκοζί Κάλπες την Κυριακή για το χρίσμα των Γάλλων Σοσιαλιστών, φαβορί ο Φρ.Ολάντ

Από το ιστολόγιο http://www.tanea.gr/

Με τον Φρανσουά Ολάντ να κρατά σταθερά τη θέση του φαβορί διεξάγεται την Κυριακή ο πρώτος γύρος των προκριματικών εκλογών στους κόλπους του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Γαλλίας για την επιλογή του υποψηφίου, που θα αναμετρηθεί με τον Νικολά Σαρκοζί στις προεδρικές εκλογές του 2012.

Οι -αμερικανικού τύπου- προκριματικές εκλογές για το χρίσμα συνιστούν «επίσημη πρώτη» για τους Γάλλους Σοσιαλιστές, οι οποίοι μετά την εκλογή Σαρκοζί το 2007 έχουν κερδίσει όλες τις άλλες αναμετρήσεις με πλέον πρόσφατη την ιστορική νίκη που κατήγαγε η Αριστερά στη Γερουσία.

Η Ευρώπη και ο ρόλος της Αριστεράς βρέθηκαν στο επίκεντρο του τελευταίου τηλεοπτικού ντιμπέιτ των έξι υποψηφίων πριν στηθούν οι κάλπες για το χρίσμα. Ο διάλογος ήταν πιο «ζωντανός» και τα σχόλια πιο αιχμηρά συγκριτικά με τα δύο προηγούμενα ντιμπέιτ, τα οποία δεν είχαν σημαντική επίδραση στις δημοσκοπήσεις, με τον Φρανσουά Ολάντ να παραμένει φαβορί.

Παρ' όλο που τα γκάλοπ, σε συνδυασμό με την κατάκτηση της πλειοψηφίας στη Γερουσίας για πρώτη φορά από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, δίνουν την εντύπωση ότι οι Σοσιαλιστές έχουν ισχυρή δυναμική για νίκη το 2012, οι αναλυτές επισημαίνουν πως το κόμμα πρέπει να αντιμετωπίσει μία πολύ σημαντική πρόκληση: να βάλει στην άκρη τις εσωτερικές έριδες.

Ο Ολάντ δίνει μάχη απέναντι στην πρώην σύντροφο και μητέρα των παιδιών του Σεγκολέν Ρουαγιάλ, καθώς και την επί σειρά ετών αντίπαλο της Ρουαγιάλ και νυν επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Μαρτίν Ομπρί. Οι άλλοι δύο υποψήφιοι εκπροσωπούν τη νεότερη γενιά των Σοσιαλιστών, Αρνό Μονμπούρ και Μανιέλ Βαλ, και η λίστα ολοκληρώνεται με τον πρώην υπουργό Ζαν-Μισέλ Μπέιλ.

Η αναμέτρηση αναμένεται ότι θα μετατραπεί σε μονομαχία μεταξύ του Ολάντ και της Ομπρί, η οποία τον διαδέχθηκε το 2008.

Όταν ο Φρανουσά Ολάντ διακήρυξε στο τηλεοπτικό πλατό ότι εάν εκλεγεί «θα μιλά εξ ονόματος όλων των Γάλλων», η Μαρτίν Ομπρί σχολίασε εκνευρισμένη ότι «μία μαλθακή αριστερά δεν μπορεί να πολεμήσει μία σκληρή δεξιά», σε μία μομφή για τη φήμη του Ολάντ ως συναινετικού πολιτικού.

Εδώ και μήνες οι δημοσκοπήσεις δίνουν και στους δύο νίκη απέναντι στον Σαρκοζί στον πρώτο και το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών τον επόμενο Απρίλιο και Μάιο αντίστοιχα.

Οι εκλογές πρόκειται να διεξαχθούν σε δύο γύρους, τις δύο προσεχείς Κυριακές, σε μία διαδικασία που ακολουθείται για πρώτη φορά στη Γαλλία. Πρόκειται για αμερικανικού τύπου προκριματικές
εκλογές που είναι ανοιχτές σε όλους τους Γάλλους που ενστερνίζονται τις αξίες των Σοσιαλιστών με τη συμβολή ενός ευρώ.

Οι Σοσιαλιστές ελπίζουν μέσω αυτής της διαδικασίας να προσδώσουν νομιμότητα στον υποψήφιό τους.

Πάντως, παρά το μεγάλο ενδιαφέρον που έχουν δείξει οι Γάλλοι, το εκλογικό σώμα που θα μετέχει στις εκλογές για το χρίσμα του Σοσιαλιστικού Κόμματος παραμένει άγνωστο, γεγονός που καθιστά δύσκολες τις προγνώσεις.

Σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, ο Ολάντ έχει το μεγάλο προβάδισμα: η πιο πρόσφατη έρευνα που έγινε από το Ifop του δίδει τη νίκη και στους δύο γύρους των προκριματικών με 42% και 59% των ψήφων αντίστοιχα απέναντι στην Μαρτίν Ομπρί (27% και 41%).

Ο Ολάντ διευρύνει το προβάδισμά του και έναντι του Σαρκοζί για τις προεδρικές εκλογές.

Όπως δείχνει δημοσκόπηση του Ipsos για την γαλλική εφημερίδα Le Monde, ο Ολάντ κερδίζει τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών με ποσοστό 32%, δηλαδή ανέβηκε κατά δύο μονάδες από το ποσοστό που έδειχνε προηγούμενη δημοσκόπηση της 7ης Σεπτεμβρίου, ενώ ο Σαρκοζί έρχεται δεύτερος με ποσοστό 21%, έπεσε κατά μία μονάδα σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση.

Στην ίδια έρευνα για τον Monde η ακροδεξιά ηγέτις Μαρίν Λε Πεν λαμβάνει ποσοστό 16%.

Τον Σαρκοζί κερδίζει και η Ομπρί σύμφωνα με τη δημοσκόπηση αυτή, καθώς λαμβάνει ποσοστό 29% έναντι ποσοστού 22% που συγκεντρώνει ο Γάλλος πρόεδρος. Αντιθέτως η Σοσιαλίστρια Σεγκολέν Ρουαγιάλ, επίσης υποψήφια για το χρίσμα του κόμματός της, η οποία ηττήθηκε από τον Σαρκοζί στις προεδρικές του 2007, χάνει με μία μονάδα διαφορά από τον Σαρκοζί, με ποσοστό 22% έναντι 23% που παίρνει εκείνος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου