Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

Νέοι βομβαρδισμοί Μαίνονται οι μάχες κανταφικών και δυνάμεων του NTC για την κατάληψη της Σύρτης

Από το ιστολόγιο http://news.in.gr/

  (Φωτογραφία:  Reuters )         


Τρίπολη, Λιβύη
Τον έλεγχο του μεγαλύτερου τμήματος της Σύρτης διαθέτουν τώρα οι δυνάμεις του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου (NTC) στη Λιβύη μετά από σκληρές μάχες με κανταφικές δυνάμεις.

Οι δυνάμεις του νέου καθεστώτος βομβάρδισαν ξανά το Σάββατο την πόλη, ενώ έξω από τη γενέτειρα του Μ.Καντάφι, άνδρες πιστοί στον πρώην Λίβυο ηγέτη αντιστέκονται σθεναρά, δίνοντας -όπως όλα δείχνουν- μια χαμένη μάχη.

Παράλληλα, περίπου 100 οχήματα, εξοπλισμένα με βαρειά όπλα προήλασαν προς τη νότια πλευρά της πόλης, παίρνοντας το απόγευμα τον έλεγχο την κεντρικής οδικής αρτηρίας προς Σύρτη από το νότο.

Οι δυνάμεις του NTC πραγματοποίησαν μάχες σε κάθε δρόμο, καταλαμβάνοντας το μεγαλύτερο μέρος της πόλης και φτάνοντας μέχρι το συνεδριακό κέντρο Ουαγαντούγκου, όπου βρίσκονταν συγκεντρωμένες οι κανταφικές δυνάμεις.

Τουλάχιστον 12 άτομα σκοτώθηκαν και περισσότερα από 190 τραυματίστηκαν στη διάρκεια των επιχειρήσεων της Παρασκευής, σύμφωνα με ιατρικές πηγές. Χιλιάδες κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους αλλά πολλοί παραμένουν ακόμα στην πόλη, προπύργιο του Μουαμάρ Καντάφι.

Ρουκέτες, πυρά και όλμους αντάλλαξαν οι δύο πλευρές την Παρασκευή. Η πόλη παρέμενε η τελευταία που «αντιστεκόταν» στην προέλαση των Λίβυων αντικανταφικών δυνάμεων, οι οποίες έχουν τον έλεγχο της υπόλοιπης Λιβύης εδώ και δύο μήνες.

Το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο έχει δηλώσει ότι δεν μπορεί να σκεφτεί το μέλλον της χώρας πριν την κατάληψη της Σύρτης.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera, αξιωματικοί των δυνάμεων της μεταβατικής κυβέρνησης πιστεύουν ότι υψηλοί αξιωματούχοι του καθεστώτος Καντάφι κρύβονται στην πόλη, ανάμεσά τους και ο γιος του Καντάφι, αλ-Μοατέσαμ.


Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου