Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

Κτηματολόγιο εδώ και τώρα ζητεί η τρόικα

Από το ιστολόγιο http://www.24h.gr/

Το υφιστάμενο πλαίσιο του Κτηματολογίου εμποδίζει την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου
Κτηματολόγιο εδώ και τώρα ζητεί η τρόικα από τη Κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας πως το «χαοτικό» καθεστώς, που επικρατεί στις ιδιοκτησίες και τις χρήσεις γης στην Ελλάδα, λειτουργεί ως εμπόδιο στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσία του Δημοσίου.



Σημειώνεται πως η δημόσια περιουσία δεν έχει καταγραφεί στις περιοχές όπου έχει γίνει Κτηματολόγιο, μια και σύμφωνα με το νόμο για το Κτηματολόγιο, το Δημόσιο δεν είχε την υποχρέωση δήλωσης της ακίνητης περιουσίας του στις διαδικασίες κτηματογράφησης.
Στο πλαίσιο αυτό, η τρόικα ζητεί από την κυβέρνηση να παράσχει επαρκείς πόρους για την επιτάχυνση της ολοκλήρωσης του κτηματολογίου με σκοπό:
-Τη διεξαγωγή διαγωνισμού για κτηματολογικά έργα για 4 εκατομμύρια επιπλέον δικαιώματα ως το Δεκέμβριο του 2011.
-Την ψηφιοποίηση της λειτουργίας όλων των υποθηκοφυλακείων και των συμβολαιογραφικών γραφείων και τη μεταφορά όλων των νέο-καταχωρούμενων δικαιωμάτων στο Κτηματολόγιο ως το 2015.
-Τη λειτουργία κτηματολογικών γραφείων αποκλειστικά για μεγάλα αστικά κέντρα ως το 2015.
- Την καθιέρωση ενός ολοκληρωμένου κτηματολογίου και κτηματολογικών γραφείων αποκλειστικής λειτουργίας σε εθνικό επίπεδο μέχρι το 2020.
Διαπιστώνοντας την ανεπάρκεια των υφιστάμενων μηχανισμών, αλλά και του προβληματικού θεσμικού πλαισίου, η τρόικα έχει προτείνει στα συναρμόδια υπουργεία σχέδιο ιδιωτικοποίησης του Κτηματολογίου με την είσοδο στρατηγικού επενδυτή. Ωστόσο, το δαιδαλώδες θεσμικό πλαίσιο θα προϋπόθετε γενναιόδωρα κίνητρα για τον όποιον επίδοξο επενδυτή. Αλλά και τα υφιστάμενα νομικά κολλήματα και εμπλοκές δεν είναι αμελητέα.
Μεθαύριο, Δευτέρα, το Ελεγκτικό Συνέδριο θα εκδικάσει έφεση της Κτηματολόγιο ΑΕ κατά προηγουμένων αποφάσεων του, βάσει των οποίων έκρινε ότι οι διαγωνισμοί του Κτηματολογίου γίνονται με προκηρύξεις, οι οποίες αντίκεινται στις αρχές του ελεύθερου ανταγωνισμού. Αν το Ελεγκτικό Συνέδριο αποφασίσει ξανά αρνητικά, τότε αυτό θα σημαίνει ότι όλοι οι προγενέστεροι διαγωνισμοί θα θεωρηθούν ως μη γενόμενοι, ήτοι το έργο θα προκηρυχθεί σε όλο του το εύρος εκ νέου.

Θανάσης Κουκάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου